Kalle Kalima – Knut Reiersrud 

Kuvat:

24.01.2020 15:34


Kalle Kalima - Knut Reiersrud Flying Like Eagles

Flying Like Eagles

ACT 9888-2 

Tästä kahden tyyleiltään hyvin erilaisen kitaristin tapaamisesta syntyi mukavan tuntuinen ja kaikin puolin tasapainoinen kokonaisuus. Taustoiltaan miehet eroavat toisistaan kuin yö ja päivä jo pelkästään kotimaansa perusteella, mutta yhteistäkjn löytyy. Kalima on suomalainen, Reiersrud puolestaan norjalainen, ja heitä yhdistää se, että amerikkalainen (perinne)musiikki ovat molempia kiinnostava musiikkilaji.

Kalle Kalima väläytteli taitojaan koti-Suomessa jo Nuijamiehet-yhtyeessä (mukana mm. Mikko Innanen ja Mika Kallio) edesmenneellä vuosituhannella. Varsinainen ura käynnistyi ja kansainvälistyi hiljalleen hänen muutettuaan Berliiniin asumaan, opiskelemaan ja soittamaan jo kauan kauan sitten. Hitaasti mutta varmasti hän on saavuttanut kohtalaisen vakaan aseman nykysaksalaisen vapaan laskettelun free jazzin kentässä.

Kalimaa reilun vuosikymmenen vanhempi Knut Reiersrud on puolestaan satakymmenprosenttisesti blues-mies. Hän on koko ikänsä pyrkinyt osoittamaan että norjalaisetkin tuntevat sisimmässään bluesin ja sen vaikutukset. Reiersrudin ollessa 18-vuotias, vanhat blues-veteraanit Buddy Guy ja Otis Rush huomasivat hänen kykynsä ja vahvan blues-pitoisen soiton. Reiersrud asuu edelleenkin Oslossa, mutta hänen musiikillinen kotimaansa on USA, jossa hän on soittanut mm. Steve Ray Vaughanin, Dr Johnin ja the Blind Boys of Alabama -lauluyhtyeen kanssa.

Flying Like Eagles viittaa (luonnonsuojeluasioiden ohella) yhteen levyn kantavaan teemaan, Amerikan alkuperäisväestön kansanperinteeseen ja erityisesti siihen kuuluvaan musiikkiin. Kalima on sovittanut kolme perinnelaulua ja yksi, The Wayfaring Stranger on kitaristien yhteisesti sovittama. Kitaristit käsittelevät alkuperäisväestön perinnemusiikkia tietyllä pieteetillä ja lähestyvät soittomateriaalia vahvanasteisella kunnioituksella. Soolot ovat maltillisia, eikä näissä kappaleissa revitellä. Avausraita Strong Wind, Deep Water, Tall Trees, Warm Fire on kenties onnistunein ja ainakin vaikuttavin sukupolvien takainen tarina. Itse tarina, kertomus, olisi kiinnostavaa lukemista, vaikka se ainakin Kaliman valittavan ja vaikertavan kitaran vaikutuksesta kuulostaakin hyvin surulliselta. 

Muilta osin albumin musiikkitarjonta on kohtalaisen rock-painotteista ja -sävyistä tämän kokoonpanon tarjoamien sivumausteiden ja -rönsyjen kanssa.

Kaksikon omia sävellyksiä ei levyltä löydy. Stephen Stillsin For What’s It’s Worth ja Eaglesien lähestulkoon puhki veivattu, mutta melodialtaan helposti tarttuva Hotel California kuuluvat albumin tunnetuimpien rockbiisien joukkoon. Jälkimmäisestä miehet ovat vääntäneet tuoreen ja mukavan tuntuisen version. ”Hotelli” rupeaa muhimaan melkoisissa avaruusromutunnelmissa, mutta sitten siirrytään rokahtavampaan suuntaan ja Kaliman (?) soolossa on myös pieniä (alkuperäis)melodian pätkiä soppaa maustamassa.

Yksi positiivisimmista ja mielenkiintoisimmista levyn raidoista on Trent Reznorin Hurt, pudompi mies j a biisi, tämän version tiukassa ja rankassa käsittelyssä. Vihdoinkin pääsemme kuulemaan Reiersrudin vaikuttavaa huuliharpun käsittelyä, Kalima puolestaan soittaa tiukinta rocksooloa koko levyllä. Mainitsemisen ja kehumisen arvoinen on myös huuliharpun ja kitaran (KK?) välinen kommunikointi. 

Pohjoismaisen parivaljakon täydentävät kvartetiksi brittisyntyinen, nykyisin USAssa asuva Phil Donkin sekä nimekäs rumpali Jim Black. Varsinkin Black vakuuttaa intensiivisellä ja luovalla musisoinnillaan. Eipä hän turhaan ole soittanut mm. Tim Bernen, Dave Douglasin ja Uri Cainen yhtyeissä.

Flying Like Eagles on hyvä, sulava ja monisäikeinen kokonaisuus. (TV)

 

Kalle Kalima: kitara, Knut Reiersrud: resonaattorikitara, sähköinen ja sylissä pidettävä steel-kitara ja huuliharppu, Phil Donkin: basso, Jim Black: rummut.

Äänitys: Klaus Scheuermann, Hansa Studios, Berliini, 23.-24.04.2019. Miksaus ja masterointi: Klaus Scheuermann. Julkaisuaika: elokuu 2019. Valokuvat: Siggi Loch. Tuottaja: Siggi Loch.

1. Strong Wind, Deep Water, Tall Trees, Warm Fire (trad., sovitus: Kalima) 6:07.
2. For What It’s Worth (Stephen Stills) 5:36.
3. Kiowa Lullabye (trad., sov.: Kalima) 3:24.
4. Hotel California (Don Felder, Glen Frey & Don Henley) 8:14
5. The Wayfaring Stranger (trad., sov.: Kalima & Reierstud) 6:57.
6. Hurt (Trent Reznor) 5:29.
7. Little One (trad., sov.: Kalima) 5:22

 

Takaisin

Artikkeli luettu 293 kertaa

Translate »