Karl Ivar Refseth Trio

Kuvat:

23.01.2016 18:26


Karl Ivar Refseth Trio - Praying

Praying

Traumton Records 4617

Kahdessa erillisessä norjalaisessa kirkossa äänitetty Karl Ivar Refseth Trion levy Praying on, kuten nimikin antaa ymmärtää, hitaan rauhallinen 10 kappaleen kokonaisuus henkevää musiikkia. Jos tätä levyä nyt jotenkin haluaisi luokitella kuuluvaksi johonkin kategoriaan, niin ehkä sen voisi karsinoida ambientiksi klassiseksi kamarijatsiksi. Välttämättä sitä ei tarvitsisi tehdä ollenkaan. Refseth itse on sanonut, että ”keskitymme soittamaamme musiikkiin ja jätämme silloin genreajattelun kaiken ulkopuolelle.”

Karl Ivar Refseth on norjalainen vibrafonisti, joka vaikuttaa Berliinissä. Viime kesän alkuun ilmestynyt Praying on hänen hengentuotteensa, mistä huokuu taiteellisen kaunis ja miellyttävä musiikin voimalla lähetetty sanoma, tarvitsemme rauhaa, keskinäistä läheisyyttä ja yhdessäeloa, luottamusta tulevaisuuteen. ”Kun sävellän, ajattelen toisinaan myös rakenteellista pohjaa, mutta olen tyytyväinen tulokseen vain, jos tunnen saavani siitä mielihyvää itsekin”, on hän sanonut. ”Lopputuloksen pitää olla juuri sitä, mitä itse tarkoittaa, ei vain siksi, että näyttäisi tai kuulostaisi makeelta. Hiljaisen mietteliäät hetket tuovat mukanaan vahvuutta.”

Alttosaksofonia ja dudukia soittava Christian Weidner ja kontrabasisti Matthias Pichler ovat molemmat löytäneet sanoman oikeat vivahteet ja täydentävät omalta kohdaltaan hienosti Refsethin sävellysten luonteen ja ajatusmaailman. Näin trio on omaksunut yhteisen linjan ja sitä kautta täsmällisen sävelkulun vahvuuden ja yhteispeli toimii pehmeästi.

Praying on levynä unelmoiva ja haaveileva. Kolmikko saa täyteläisen idyllisen maisemoinnin aikaiseksi soitollaan. Sen mukana voi jokainen tehdä matkaansa omissa unelmissa, luoda omia haavekuvia läheltä tai kaukaa. Vibrafoni, kontrabasso ja varsinkin Kaukasuksen alueelta peräisin olevan puupuhaltimen dudukin pehmeän laaja-alainen soinnukkuus yhdistävät rytmin ja liikkeen sulavasti luoden samalla harmonista tasapainoa. Tyyni rauhallisuus suorastaan hohkaa ulos tästä levystä. Kaunis levollisuus ja seesteisyys luovat perin kliinisen puhtaan tasaisuuden, mikä kulkee samanlaisena läpi koko levyn 43 minuutin soittoajan. Levy on kaikkiaan koskettavan läheinen ja intiimi. Sisältö rakentuu vaikutelmista, missä ilmapiiri henkii ikuista vakautta ja rauhaa. (JKi)

Christian Weidner: alttosaksofoni, duduk, Karl Ivar Refseth: vibrafoni, Matthias Pichler: kontrabasso

Äänitys: Martin Ruch, Brøttum Church, 31. toukokuuta ja 1. ja 2. kesäkuuta 2013 sekä Veldre Church, Norja. Masterointi: Martin Ruch, www.martinruch.com. Julkaistu: 22.5.2015.

  1. Amen 7:18
  2. Postludium, Part 1 1:35
  3. Snowy Weather 4:45
  4. Lullaby for Benjamin 4:53
  5. Fliege nach Hause 4:13
  6. Okerblå, Part 1 2:38
  7. Rest in Peace, Part 1 4:54
  8. Postludium, Part 2 6:15
  9. Okerblå, Part 2 3:29
  10. Rest in Peace, Part 2 2:57

Kaikki sävellykset Karl Ivar Refseth

Kokonaissoittoaika 42:59

 

Takaisin

Artikkeli luettu 577 kertaa

Translate »