KEITH JARRETT

Kuvat:

21.12.2011 04:03

ECM RECORDS ECM 2198/99 2776645

Facing You oli pianisti Keith Jarrettin ensimmäinen soololevytys ECM yhtiölle. Siitä on kulunut nelisenkymmentä vuotta. Siinä välissä tähän päivään asti hän on ehtinyt levyttää kymmenittäin albumeita omilla kokoonpanoillaan sekä on ehtinyt olla mukana muissa levytysprojekteissa eri kokoonpanoissa. Kokonaisuudessaan hänen tuotantonsa on aivan valtava. Siihen mahtuu koko musiikillinen kirjo, sävellettyä ja täysin improvisoitua soolotyöskentelyä jazzista klassiseen musiikkiin.  Edellisen 3 CD:tä sisältäneen ECM-albumin, Paris / London Testament, ilmestymisestä on ehtinyt kulua kaksi vuotta. Nyt tämä pitkä levykokonaisuus saa jatkoa, kun kahden CD:n albumi Rio ilmestyi tänä syksynä. Se on myös soolo pianolevy ja liveäänitys Jarrettin Rio de Janeirossa 9.4.2011 pitämästä konsertista.

Tällä levyllä hän päästää taas kerran virtuoosimaiset tekniset taitonsa valloilleen ja esittää sen mitä on aikaisemmin jäänyt tekemättä Brasiliassa yli 20 vuotta sitten. Hänelle oli omien sanojensa mukaan jäänyt jotain tekemättä, mikä se oli, sitä hän ei kuitenkaan oikeastaan itsekään tiennyt. ”Unfinished business, there…” joka tapauksessa, jonka hän nyt sitten paikkasi tällä täysin improvisoidusti soitetulla konsertilla. Se oli yksinkertaisesti siinä, sama ei toistu missään olosuhteissa. Tämä onkin tällaisten konserttien suola, samana sitä ei voi kokea myöhemmin kuin paikalla olleena. Levykään ei valitettavasti tuo sitä samaa tunnetta ja latausta takaisin samassa muodossa, oli se sitten kuinka hyvin tahansa äänitetty ja tuotteistettu.

Keith Jarrett, joka esiintyi ensi kertaa maksavalle yleisölle jo 8-vuotiaana, on yksi tunnetuimmista ja arvostetuimmista pianisteista maailmanlaajuisesti tänä päivänä. Hän on esiintyjä, joka kerää suuren yleisön aina missä kulloinkin esiintyy.  Soolokonsertit ovat hyvällä maulla esitettyä, inspiroivaa, taiteellisesti vaikuttavaa, taidokasta ja viihdyttävää pianonsoittoa sellaisenaan omalla alueellaan. Rio on 15 kappaleen voimakkaasti keskittynyt lyyrismusiikillinen intiimi matka. Jarrett kietoo brasilialaiset kuulijansa tiukasti otteeseen, missä on energistä intohimoa, vakavuutta, voimallisesti pursuavaa lämpöä ja jazzillista soitannollisuutta. Se tuntuu saavan riolaisen yleisön hullaantumaan raivoisien suosionosoitusten saattelemana.  (JKi)

 

Keith Jarrett: piano

Äänitys: Martin Pearson, konserttäänitys, Theatro Municipal, Rio de Janeiro, 9. huhtikuuta, 2011. Tuotanto: Keith Jarrett.  Tuotannon johto: Manfred Eicher. Kannen suunnittelu: Sascha Kleis. Kansi: Mayo Bucher.  Kuva: Daniela Yohannes. Julkaistu: syksy 2011.

CD 1

 1. RIO Part I 7:47
 2. RIO Part II 5:45
 3. RIO Part III 2:51
 4. RIO Part IV 7:26
 5. RIO Part V 4:43
 6. RIO Part VI 4:15

CD 2

 1. RIO Part VII 7:28
 2. RIO Part VIII 4:58
 3. RIO Part IX 5:02
 4. RIO Part X 5:01
 5. RIO Part XI 3:20
 6. RIO Part XII 6:09
 7. RIO Part XIII 7:03
 8. RIO Part XIV 5:40
 9. RIO Part XV 6:34

Musiikki Keith Jarrettin säveltämää

{youtube}cWRSNcpI7UA{/youtube}

 

Takaisin

Artikkeli luettu 649 kertaa

Translate »