Keith Jarrett – Charlie Haden

Kuvat:

23.09.2014 12:23


Keith Jarrett - Charlie Haden: Last Dance

Last Dance 

ECM 2399

Julkaistessaan Keith Jarrettin kotiäänityksiä vuodelta 2007 levy-yhtiö jo albumin nimessä tunnustaa tanssivansa hiljan edesmenneen Charlie Hadenin haudalla. Levy muodostuu tutuista standardeista, joita täälläkin kotijameissa soitellaan, mutta on paljon kesympi kuin Jarrettin ”Standards-trion” äänitykset.

Duo soittaa yhdessä ensikertaa 40 vuoteen, ja vaikka puffi väittää yhteissoiton olevan telepaattista, niin kyllä veikkoset välttävät kaikkea riskin ottamista. Varsinaisia sovituksia ei ole, vaan Haden säestää 4/4-tahdissa ja kohtuutempossa sekä soittaa välillä yksinään, jota Jarrett ei tällä kertaa tee. Kyseessä ovat entiset jazzsoittimiensa maailmanmestarit, joten taso on tietysti korkea. Väittäisin kuitenkin, että Claes Andersonin ja Pentti Mutikaisen duo kuulostaa useimmiten jännittävämmältä siitä johtuen, että he ovat soittaneet jatkuvasti yhdessä.

Jarrett ja Haden ovat tavallaan tässä tehneet melkein täyden ympyrän klassilliseen jazziin. Haden aloitti aikanaan countryn ihmelapsena ja Jarrett konserttimusiikin opinnoilla.

Suomessa he kävivät 1967 Charles Lloydin yhtyeessä aikansa modernisteina. Yleisradion ”Matti Kontinnen” järjesteli keikan Tallinnan festivaaleille, josta tehtyä levyä myytiin hyvin. Tosin Atlanticin ”krasnaja zvezda”-aiheinen kansi ja neukkueksoottisuuteen tähtäävät tekstimuotoilut eivät kaikkia eestiläisiä jazzveljiämme ilahduttaneet.

Vuoden parin päästä näin Jarrettin Natsalla, jossa hän soitti ehkä ensimmäisen soolokonserttinsa Euroopassa. Muistikuvissa säilyy aina, kuinka mies hääräsi perä yleisöön päin pianon sisällä kieliä raapien, joka idea oli tuolloin must.

Nyt on siis tultu tähän, eli kypsien miesten mozartiaaniseen kamarijazziin ilman yhtään hälyääntä. Nauhalle tallentui erittäin kauniita tulkintoja tutuista melodioista.

 

Keith Jarrett: piano; Charlie Haden: double bass

 

Recorded March 2007

1. My Old Flame Johnston (Coslow)  10:19

2. My Ship Weill  (Gerschwin)  9:37

3. ‘Round Midnight (Monk)  9:34

4. Dance Of The Infidels (Powell)  4:23

5. It Might As Well Be Spring (Rodgers, Hammerstein)  11:55

6. Everything Happens To Me Adair  (Dennis)  7:13

7. Where Can I Go Without You Young (Lee)  9:33

8. Every Time We Say Goodbye (Porter)  4:25

9. Goodbye (Jenkins)  9:08

 

Takaisin

Artikkeli luettu 986 kertaa

Translate »