Keller’s 10

Kuvat:

27.09.2014 09:59


Keller's 10: TWO

TWO

Unit Records UTR 4463

Keller’s 10 on sveitsiläisen kitaristi-multi-instrumentalisti-säveltäjä Beat Kellerin vuonna 2006 perustetun bändin nimi, ja TWO sen tähänastisen uran toinen albumi (esikoislevy ilmestyi 2008). Levyllä Keller esiintyy kapellimestarin ja säveltäjän roolissa, ei lainkaan muusikkona. Kun kyseessä on seitsemän puhaltajan ja kolmen miehen komppiryhmän muodostama kokoonpano, herää ensisijainen mielenkiinto heti sointiväriin, sillä tuonkokoinen bändi tarjoaa vaikka minkälaisia sovituksellisia mahdollisuuksia.

Niinpä heti avausraita antaakin kohtalaisia odotuksia asiassa. Bändin klangi kappaleessa Cui Bono? – Who Benefits? on hyvin sointuva ja lupauksia herättävä. Valitettavasti vain nuo lupaukset jäävät jatkossa osittain kattamatta.Valtaosa sävellyksistä on (super)lyhyitä, kestot vaihtelevat reilusta puolesta minuutista vajaaseen kolmeen. Ne ovat kuin pieniä fragmentteja tai yksittäisiä ja yksinkertaisia sävellysten alkuideoita, jotka eivät anna selkeää kuvaa siitä, mihin on mahdollisesti pyritty ja miten bändisointia ja tentetin laajaa potentiaalia voisi hyödyntää.

Ensimmäinen pidempi kappale, New Work, perustuu simppeliin riffiajatteluun. Viimeistään keskinkertaisen alttosoolon aikana meno muodostuu yksitoikkoiseksi, eikä sovituksellisten potentiaalista värien laajaa kirjoa ole hyödynnetty.

Lähes puolet albumista kattava Circular Music No.2 on lainatavaraa, säveltäjänä on Jrg Frey, Aaraussa vuonna 1953 syntynyt diplomiklarinetisti-säveltäjä. Säveltäjä-Freyn leipälajeina ovat nyky- ja kokeellinen elektroninen musiikki. Klarinetistina ja bassoklarinetistina hän on myös levyttänyt paljon nykymusiikkia, mm. John Cagea ja Luigi Nonoa. Vaikutteet ja taustat kuuluvat tuossa runsaat 20 minuuttia kestävässä teoksessa. Siinä on ajoittain kuultavissa mm. selkeitä minimalistisia piirteitä. Toimiiko biisi sitten ”jazz”konseptissa, on sitten eri juttu. Mukavalta kuulostavaa sointimaalailua kyllä löytyy, mutta jälleen kerran läheskään kaikkia ison kokoonpanon suomia mahdollisuuksia ei ole käytetty.

Parhaimmillaan Keller’s 10 on Thelonious Monkin parissa. Friday the 13th on riehakkaasti svengaava menoraita, jossa bändinsolistipuolikin pääsee antamaan hieman näytteitä osaamisestaan. Kappale on muuten Kellerin bändille tekemä, Monkin ja Hall Overtonin alkuperäissovitukseen perustuva transkriptio.

Positiivista levyssä on se, että yhä vieläkin aina silloin tällöin löytyy tällaisia ”pieniä isoja” bändejä, joissa parhaimmillaan yhdistyvät muhkea bigband-soundi sekä pienen bändin joustavuus. Tässä suhteessa TWO jättää kuitenkin vielä toivomisen varaa.

Reto Anneler: altto- ja sopraanosaksofoni, huilu, Rafael Schilt: tenorisaksofoni ja bassoklarinetti, Rafael Baier: baritonisaksofoni ja bassoklarinetti, Linus Hunkeler: trumpetti ja flyygelitorvi, Mats Spillman: trumpetti ja flyygelitorvi, Bernhard Bamert: pasuuna, Fabian Beck: bassopasuuna ja tuuba, Peter Zihlman: piano ja Rhodes, Peter Gossweiler: basso, Marius Peyer: rummut ja lyömäsoittimet, Beat Keller: sävellykset ja orkesterinjohto.

Äänitys: Hardstudios in Winterthur, Sveitsi, 04.-05.01.2013. Miksaus ja masterointi: 22.02.2013 ja 18.-19.03.2013. Äänitys, miksaus ja masterointi: Andy Neresheimer. Kansi: Anneka Beatty.  Tuottaja: Beat Keller, sekä Peter Brli / Radio SRF 2 Kultur.

01. Cui Bono? – Who Benefits? (Beat Keller) 2:51

02. New Work (Beat Keller) 7:25

03. Cues 1 (Beat Keller) 1:10

04. Cues 2 (Beat Keller) 0:34

05. Friday the 13th (Thelonious Monk) 8:49

06. Dimp (take 3) (Beat Keller) 2:36

07. Circular Music No.2 (Jrg Frey) 20:17

08. Workers Union – Excerpt (Louis Andriessen) 2:54

09. Dimp (take 4) (Beat Keller) 2:21

10. S. (Beat Keller) 2:02

Kokonaiskesto 51:33

Takaisin

Artikkeli luettu 736 kertaa

Translate »