KOPPEL / VITOUS / KOPPEL / DAHL / PASBORG

Kuvat:

02.09.2010 09:57

COWBELLMUSIC 41

Tanskalainen saksofonisti Benjamin Koppel opiskeli vuonna 1994 New Yorkissa kuubalaissyntyisen Paquito D´Riveiran johdolla, jatkoi opintoja 1997 Pariisissa ja palkittiin 2001 Grammyllä ”Vuoden Yllättäjänä” saksofonisti sarjassa. Viime vuosina hän on ollut kovassa vauhdissa ainakin levytuotannon perusteella mitattuna. ”The Poetic Principle” ilmestyi jo kaksi vuotta sitten, mutta se ei himmennä levyn sisältöä yhtään. Tätä levyä kelpaa kyllä kuunnella uudestaan moneen kertaan tulevinakin vuosina. Kun levy kaiken lisäksi on ns. täynnä, 74 minuuttia kuuntelunautintoa, niin siitä saa varmasti rahalle vastinetta.

Levyn nimi antaa selkeitä viitteitä sen sisällöstä. Se on varsin hyvin osunut kohdalleen. Sisältö on muokattu Edgar Allan Poen runoudesta. Nyt liikutaan runollisen, lyyrisen herkän, tunnelmallisen kerronnan alueella.  Tästä levystä huokuu heti ensi sävelistä hyvin miellyttävä ja kiinnostava viihteellinen ilmaus. Koppel sanoo itse, että häntä viehättävät ”lyhyet runot”, joilla on sanomaa ja jotka antavat näin aihetta mietiskelyyn. Niistä saa kaikkein voimakkaimman vaikutteen myös ilmaisemaan näitä tunteita musiikin kautta. On ehkä turha huomioida, että runous, joka herättää myötätuntoa ja kiinnostusta elähdyttäen samalla sielun ja tunne-elämän syvimpiä elämyksiä, on ansainnut paikkansa.

Tällä levyllä unelmat seuraavat toisiaan ja sydän on täynnä tarinaa. Kuljemme huolestuneena ympäriinsä muiden kiireisten ihmisten valtavassa joukossa, ahdistuneena tungoksessa, missä rauhattomuus ja levottomuus iskevät. Meille luodaan houkutuksia ja syöttejä kaiken aikaa ympärillemme.  Markkinavoimat pitävät meitä pilkkanaan luoden uutisankkoja, joilla meitä houkutellaan mukaan mitäänsanomattomaan kulutushysteriaan.  Elämämme on kuin arvoitus, vastaamme voi tulla jo seuraavassa kadunkulmassa teurastaja, joka haluaa ilmapallosi, jota sinulla ei ole. Mitä teet. Sulje silmäsi, matkusta unten maille, kuuntele kuinka balladi soi hääkulkueelle, rakenna kaupunki mereen, kirjoita kirje runoudesta, anna sanansaattajan siepata se ja viedä unelmien maailmaan.

Levyn pääarkkitehdit ovat Benjamin Koppelin lisäksi tsekki basisti Miroslav Vitous, Benjaminin isä Anders Koppel, joka soittaa hammond urkuja kuudella kappaleella sekä rumpali Stefan Pasborg. Vitousin basso kumistelee rouhean mahtavasti kappaleesta toiseen ja enemmän freen pyörteistä tunnettu Pasborg taiteilee mainion herkän taustan kymmenellä kappaleella.

Kokonaisuus koostuu niin monesta erilaisesta aineksesta, että sitä voi kaikella hartaudella kuunnella uudestaan moneen kertaan. Työn tulos on paikoitellen monimutkainen, mutta ei vaikeasti tulkittavissa. Tätä levyä kannattaa keskittyä kuuntelemaan, se on taiteellisesti vaikuttavan tunteita herättävä.  Siitä voi hyvinkin saada sielulleen rauhan ankaran päivän ponnistelujen jälkeen.

JKi

Benjamin Koppel; sopraano-, altto ja baritonisaksofoni, tubax, Miroslav Vitous; akustinen basso, Anders Koppel; hammond urut (1,4,7,11,12,14), Carsten Dahl; piano (2,8,13), Stefan Pasborg; rummut (kaikki muut kappaleet paitsi 3,5,9,10), Thommy Andersson; 2. akustinen basso (3,9,10), Jacob Andersen; lyömäsoittimet (3,10)

Äänitys: Troels Möller, Bach Recording, Kööpenhamina, heinäkuu 2007.  Miksaus ja masterointi: Anders ja Benjamin Koppel, ProTroels Möller, Gaardhuset, Kööpenhamina. Taiteellinen ulkoasu: Benjamin Koppel. Kuvat: (The Poetic Principle) Anders Koppel ja (Muusikot) Jan Persson. Tuotanto: Benjamin Koppel ja Anders Koppel.

 1. A Dream within a Dream 11:36
 2. The Balloon Hoax 7:16
 3. An Enigma 6:51
 4. The Valley of Unrest 3:03
 5. Bridal Ballad 5:26
 6. Listerners’ Lure 2:29
 7. The Man of the Crowd 5:13
 8. What is Poetry? 4:38
 9. The Sleeper 0:48
 10. The Purloined Letter 4:18
 11. The City in the Sea 10:07
 12. The Tell-Tale Heart 4:41
 13. Metzengerstein 1:31
 14. A Dream 6:24

Kaikki kappaleet ovat Benjamin Koppelin sävellyksiä paitsi 7 ja 12 Anders Koppel

 

Kokonaisaika 74:21

 

Takaisin

Artikkeli luettu 705 kertaa

Translate »