Ladies & Gents

Kuvat:

18.04.2016 15:58


Ladies & Gents: Elegance

Elegance

LGCD-006

Kun aistikkaan kohtalokasääninen nainen haluaa hulluna pihkapöksyistä metsien miestä, on parempi ottaa karvareuhka pois päästä. Käydä saunassa, ajella parta, pestä hampaat, kammata tukka, pistää hieman hajua kainaloon ja leukaan, vaihtaa kalsarit ja sukat sekä kaivaa kaapista juhlapuku esille. Luoda viimeinen silmäys peiliin ja astella arvokkaan elegantisti moisen naisen luo. Kumartaa ja viedä hänet parketille… tunteella.

Tunteella aloittaa myös Pasuuna-Pekka Leanderin orkesteri tämän levyn. Tuo aloituksen hienon kohtalokasääninen laulusolisti on bändin vakiovokalisti Merja Saikkonen. Kumarrukseni!

Olisi suuri vääryys unohtaa myöskään bändin maskuliinista laulusolisti Tobias Andersinia, sillä hänen sensuellin lämmin äänensä antaa esitettäville kappaleille aistikkaan sielun ja tunnelatauksen… upeita solisteja kumpainenkin.

Leander seitsikkoineen että kahden laulusolistinsa voimin on harpannut aimo askeleen kohti elegansmia, kuten levyn nimi kertoo. Nyt ei pitäydytä ”normaalissa swingin ja jazzin renkutuksessa”, vaan haetaan porrasta ylempää seesteisyyttä. Osin jopa klassistisia elementtejä. Rauhallisen arvokkaasti… ei siis irvokkaasti, vaan täysipainoisen sielukkaasti. Soiton melodisuus ja esittämisvarmuus kruunaa kokonaisuutta.

Veikko Hakkaraisen mustavalkiot että Markku Rengon trumpetti sorenoidilla tai ilman luovat käsinkosketeltavan herkän alustan muulle orkesterille, josta ponkaisee esiin myös upea basisti Jorma Katrama, vuosikymmenten hiomalla varmuudella. Hänen muistiinpainuvimpia bravuureja on ollut Kimalaisen lento. Soolona. Nyt samettihansikkaista paksukielen eleganssia esimerkiksi sooloraidalla Motives!

Puhallinsektion Leander että saksofonisti Simo Pinomaa täyttävät hienosti kokonaisuuden. Kokonaisuus soi upeasti, luoden välillä jopa aitoa big band sointia ja tunnelmaa. Harvemmin nykypäivänä pienkokoonpanolta kuultua. Sovitukset natsaavat kohdilleen tarkasti kuin sveitsiläinen kello. Melodinen kokonaisuus on nannaa. Sooloista puhumattakaan.

Kun puhaltajiin lisätään vielä kahdella raidalla vieraileva Antti Sarpila, niin huh, huh.. kokonaisuus kasvaa todella korkeisiin sfääreihin. Levyn viimeinen raita Summertime on allekirjoittaneelle tuttuakin tutumpi, läheinen ja rakas, josta olen kuullut sadoittain erilaisia tulkintoja. Nyt Sarpilan ja orkesterin tulkinta yltää kiitettäviin sfääreihin.

Takomo-osasto on tällä levyllä yhtä aistikas kuin muukin kokonaisuus. Kohteliaasti, rusetit suorassa, kokonaisuutta kokoontyöstävänä se antaa täydellisen maukasta ”takapotkua”  oikeaoppisesti.

Levyllä on useita makoisia kappaleita. Jos haluaa nostaa esiin yhden todellisen herkkupalan, niin se on Hakkaraisen Theme For Aino, jossa alkuun Hakkarainen ja Katrama liikkuvat parivaljakkona J.S. Bachin klassisen kaavan mukaisessa hovimiljöössä. Tuosta elegantista herkuttelusta heittäydytään lattarijazzin meneviin  pauloihin, kunnes jälleen lopuksi palataan menneiden vuosisatojen eleganssiin. Hienoa kuultavaa.

Onko tämä levy sitten puhdasveristä jazzia, viihdettä tai jotain muuta. Olipa mitä tahansa, niin kyseessä on erinomaisen huolellisesti tehty levy. Ei liian kliinattu ja fiksattu, vaan rehellisen upeasti koostettu kokonaisuus. Kokonaisuus, jossa jokainen pienikin yksityiskohta on loppuunasti mietitty… ja toteutettu. Siitä kumarrus myös tekniikkaosaston Markku Veijonsuolle.

Kun levy on tehty akustisesti, sen tulkintojen puhtaus että pehmeys saa aikaan hyvääoloa. Seesteisyyttä. Monitahokasta ilmaisua ilman kouhkaamista, sähkoisyyttä ja tuhotonta efektimäärää. Nyt ovat asialla soittajat ja heidän instrumenttinsa.

Tämä on erilainen ja hyvin tehty levy. Levy, jossa päätähtäimenä onkin selvästikin ollut tehdä juuri sellainen. Pelkät kaupalliset ja yleisöä kosiskelevat kriteerit on heitetty nurkkaan. Nyt laatu on tuloksen tae. Väkevästi kuunteluotteeseensa kietova sellainen.

Kuka halua kuunnella erittäin hyvää, monitahokasta, jazzahtavaa musiikkia, tämä levy on juuri teille. (OR)

 

Pekka Leander (trb), Veikko Hakkarainen (pno), Simo Pinomaa (sax), Markku Renko (tp), Jorma Katrama (bass), Jussi Turhala (dr), Jan Vaaka (perkussiot), Tobias Andersin (voc), Merja Saikkonen (voc)

Recorded Sep, Nov, Dec 2015 and Jan 2016 at Studio Varistoteles by Markku Veijonsuo  
Mastered by Markku Veijonsuo 

01. I’m fool to want you, sol. Merja Saikkonen (Wolf, Herron, Sinatra) 5:23
02. Lotus blossom, sol. Antti Sarpila (B. Strayhorn) 6:12
03. Great american novel, sol. Tobias Andersin (M. Jury) 3:39
04. Theme for Aino (V. Hakkarainen, J.S. Bach) 5:35
05. Winter moon (H. Carmichael) 4:02
06. Something, sol. Tobias Andersin (G. Harrison) 3:13
07. Motives, sol. J Katrama / J. Vaaka (E. Tabakov) 3:41
08. Pavane (G.Faure) 3:55
09. Herido de amor, sol. Merja Saikkonen (J.M. Serrat, E.G. Lorca) 4:08
10. Summertime, sol. Antti Sarpila (G.Gershwin) 4:08

Takaisin

Artikkeli luettu 1038 kertaa

Translate »