Lars Danielsson

Kuvat:

09.06.2012 06:50

9520-2 ACT

Huippubasisti Lars Danielsson tyylittelee ryhmineen elegantisti uudella Libretto -­levyllään. Pienimuotoisen ryhmän musiikissa on tunnelmallista mietiskelyä ja herkkää sävelkuviointia, ajoittain hieman hennon kansanmusiikin tapaan. Maestro Danielsson soittaa välillä selloakin. Sello sopiikin paljon paremmin tällaisen musiikin hauraaseen henkeen kuin kontrabasso.

Musiikin tunnelma on hieman kaihoisa ja nostalginen, olematta silti vaisu. Vaikka levyn nimi, Libretto, viittaa laulun sanoihin tai tekstiriviin, vain yhdellä raidalla on hieman laulua; Hov arek sarer djan on armenialainen kansanlaulu, jonka armenialaissyntyinen pianisti Tigran Hamasyan vaikuttavasti tulkitsee.

Tigran korvasi edellisen Tarantella-session Leszek Możdżerin, ja onkin kiinnostavaa verrata näiden kahden, hyvin erityylisen pianistin musisointia. Możdżer lähestyy kauniilla tavalla edesmenneen ruotsalaistähti Esbjörn Svenssonin melodista, etten sanoisi laulavaa pianotyyliä. Ei sen puoleen, niin tekee koko bändi tuossa sessiossa (kuunnelkaapa, ette pety!).

Tietojen mukaan Tigran ja Danielsson kohtasivat vain pari viikkoa ennen levytyssessiota, mutta todella poikkeukselliset sielunveljet ovat nähtävästi löytäneet toisensa, kommunikaation hienoudesta päätellen. Neljä levyn esityksistä on Tigran-Danielsson -yhteistyötä.

Tämän kun vielä pääsisi todentamaan livenä! Minulla on kerran ollut kunnia tavata maestro Danielsson ja kuulla häntä keikalla, ja hän on lavalla aivan uskomaton – samalla kuitenkin vaatimaton ja hillitty herrasmies.

Kitaristi John Parricelli tukee aistikkaasti ja arvostelukykyisesti yhtyettä yhteisen soinnin hyväksi, korostamatta itseään tai tekotapojaan liikaa. Orange Market on tästä hieno osoitus.

Rauhalliseen tempoon ja kiireettömästi soljuvat sävelmät ovat levollisia ja esitetään tyylitajuisesti. Näistä mieleen jäävin ainakin minulle oli Ahdes Theme ja Svensk låt. Levyn olisi kuitenkin ehkä voinut aloittaa hieman vauhdikkaammalla numerolla, kuten Cornelia.

Danielsson on aina tehnyt laatuisaa yhteistyötä laulajien ja puhaltajien kanssa – muistutettakoon lukijoita upeasta Act Jubilee-konserttialbumista (löytyy netistä), mihin yleisöä kehotettiin kiivaasti ja esteistä välittämättä tutustumaan. Tuossa sessiossa myös meidän Verneri Pohjola on mukana tärkeällä panoksella.

Danielsson uusi lineup on joka tapauksessa toimiva ja uskottava, ja Liberetto samalla on lupaavan kuuloinen. Ehkä juuri Tigranin suuri potentiaali panee odottamaan jatkolta paljon, joten toivotaan tälle projektille pitkää ikää.

 

PersonnelLars Danielsson bass, cello, Wurlitzer piano (8), Tigran piano, vocals (7), John Parricelli guitar, Arve Henriken trumpet, Magnus Öström drums, percussion

Recording & Mixing & Mastering: Bo Savik/ Tia Dia Studios

 

01. Yerevan
02. Liberetto
03. Day One
04. Orange Market
05. Hymnen
06. Svensk Låt
07. Hov arek sarer djan
08. Party on the Planet
09. Tystnaden
010. Ahdes Theme
011. Driven to Daylight
012. Blå Ängar

 

{youtube}MyKGq733fiw{/youtube}

 


 Takaisin

Artikkeli luettu 865 kertaa

Translate »