MARCO TARDITO AMARILLI QUARTET

Kuvat:

04.09.2009 13:00


SILTA RECORDS SR0902

Amarilli Quartet on instrumentaali yhtye, mikä seikkailee ja hakee uusia uria nykymusiikissa. Tyypillistä yhtyeelle on pyrkiä löytämään sekoitus monista vaikuttavista kielellisistä ilmaisuista samalla huomioiden erilaisia kulttuuriympäristöjä. Marco Tardito on sovittanut levyn kaikki raidat Claudio Monteverdin 1607 julkaistujen madrigaalisävellysten pohjalta. Tämä ei varmasti ole ollut helppoa toteuttaa.

Silloiset madrigaalit lähtivät tekstien pohjalta, mutta Tardito on ottanut erilaisen lähestymistavan tähän musiikilliseen sävellystyöhön.  Sävellyksissä on vanhojen sanojen tulkintaan lisättynä nykyaikaisella tuoreudella muusikoiden omat raikkaat ilmaisutavat. Marco Tradito on itse sanonut, että ”tarkoitus on ollut lähestyä madrigaaleja kolmisävelisellä vaihtoehdolla, koska tämä antoi mahdollisuuden uudelleen saada aikaan se sama alkuperäinen harmonia kuitenkin aivan erilaisilla äänisoinnuilla.  Samalla kertaa sävellysten alkuperäinen tarkoitus salli erilaisen rytmillisen lähestymisen, joka on lähempänä afrikkalaista rytmikuviota ja samalla voitiin luoda jazzillinen soundi”. En itse ymmärrä tästä höläyksen pöläystä, mutta tärkeintähän on se mitä kuulija levystä itse saa irti.

Onhan tämä nyt aika epätavallista lähteä kauas historiaan, musiikin lähteille, missä instrumentitkin olivat varmaan tuiki erilaisia. Varsinkin, jos ajatellaan millaiset tausta soittajilla on, nimenomaan improvisoidun musiikin luojina. Heti alkuunsa ajatus on, että varmaan sisältö on barokkimusiikkia tai vähintäänkin kamarimusiikkia. Eittämättä tämä piirre tulee esille, mutta yllättävästi yhtye on saanut luotua siihen sisältöön myös taitavasti vapaata irrottelua puhaltajien toimesta. Kun siihen on sopivasti lisätty rytmiikkaa rumpujen ja basson kautta, niin selkeä jazzillinen anti korostuu. Homma toimii varsin mallikkaasti ja täsmällisesti tuoden mukanaan aistikkaan raikkaita uusia tuulahduksia barokkimaisuuden oheen. Kyllä tämän tekemisessä on luovuutta tarvittu ja paljon uutta ajattelumallia musiikin uudistamiseksi. Ei tästä missään tapauksessa kuitenkaan sellainen tuntuma jää, että tätä pitää saada ehdottomasti lisää. Kaikesta huolimatta ihan tasapainoista ja mielenkiintoista, luovaa ilmaisua, missä ei ”telkota” pelkästään melodiattomassa, vapaasti sointujen lentämässä sekamelskaisessa, äänimaailmassa, vaan melodista rytmiä löytyy. Kyllä tätä voi tarjota laajemmallekin kuulijakunnalle.  JKi

Marco Tardito; alttosaksofoni, sovitukset, Giorgio Giovannini; vetopasuuna, Stefano Risso; kontrabasso, Donato Stolfi; rummut ja perkussiot, Roberto Tibaldi; visualisointi

Äänitys: Fabrizio Ronco, Nello Studio ”La Mole” Torino, helmikuu 2009. Kannen kuva: Roberto Tibaldi.  Graaffinen suunnittelu: Doc Delavie. Tuotanto: Marco Tardito, Silta Records.  Julkaistu heinäkuussa 2009.

  1. la pastorella mia spietata 4:20
  2. quando l’alba in oriente 9:13
  3. tu ridi sempre mai 6:56
  4. gia mi credea 8:40
  5. godi pur del bel sen 8:40
  6. I bei legami 3:30
  7. amarilli onde m’assale 8:00
  8. de la belleza le dovute lodi 7:58

Alkuperäiset sävellykset Claudio Monteverdi, sovittanut Marco Tardito

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 594 kertaa

Translate »