Marian Petrescu Quartet

Kuvat:

12.11.2008 09:12


Body and soul

Hot Club Records, HCRCD 171

Olen minä sen tiennyt jo viitisentoista vuotta, mutta olen ihmetellyt lähes yhtä kauan, etteivät muut ole tienneet tai älynneet Petrescujen valtaisaa osaamista. Ja kun maestro-Marian on viime vuosina soittanut Sarpilan Antin Swing Bandin pianistina, ovat nk jazzihmiset jostain syystä laskeneeneet hänet alemman kastin soittajiin, siis swingaajiin…

Niinpä niin, kummalliset ovat suomalaisten jazzareiden ajatukset. Ainakin tässä tapauksessa, kun kyseessä on kuitenkin mielestäni yksi suomalaisen jazzkentän taitavimmista ja osaavimmista pianisteista.

Nyt hänelle on vihdoin suotu mahdollisuus osoittaa todelliset kykynsä tällä Jon Larsenin tuottamalla levyllä, jonka päämyyntisuunta on USA. Ja kun levylle on istutettu Marianin vierella ruotsalainen huippukitaristi Andreas Öberg, niin vauhtia löytyy yllinkyllin. Kun kokonaisuuden kruunaa intensiivinen ja saumaton komppityöskjerntely ruotsalaisen rumpali Johansenin ja Marianin veljen Mihain taholta.

Marianin työskentely, koko koskettimiston hallinta ja loistokkaat juoksutukset ovat pianojazzin huippua. Huippua, vaikka kyseessä on useita satoja kertoja äänitetyt klassikot. Mutta Marianin lähestymis- ja käsittelytapa saa niihin uutta puhtia kuin vaihtomoottori autoon.

Osalla raidoista Marian soitta yksinään, tällöin tunnelma on käsinkosketeltavan herkkää. Toisaalta se räjähtää kappaleiksi yhteissoitoissa taiturimaisen Öbergin kanssa… huh huh!

Marian Petrescun klassinen tausta on oleellinen tekijä hänen taituuruuttaan, kuten tämän lehden sivun neljä jutussa ilmenee. Ja siellä ilmenee paljon muutakin, joka hitsautuu hienoksi kokonaisuudeksi tämän levyn myötä.

Tyylikäs suoritus tyylikkäiltä muusikoilta! Toivon levylle että Petrescun klaanille menestystä; sen he ovat vihoviimein ansainneet!

Ostakaa tekin hyvä levy! (OR)

Marian Petrescu; piano, Andreas Öberg; guitar, Mihai Petrescu; bass, Håkon Mjåset Johansen; drums

Recorded live in the Cookie Factory Studio, Oslo, on Sunday 29 january 2006

01. Beautiful Love (Victor Young) 8:44
02. Corcovad (Antonio Carlos Jobim) 4:46
03. Funk 2000 (Marian/Mihai/Nellu Petrescu) 5:56
04. Body and Soul (Heyman/Green) 7:78
05. Mr. PC (John Coltrane) 6:25
06. Here’s that Rainy Day (Van Heussen/Burke) 6:59
07. Marylebone Road (Andreas Öberg) 5:33
08. Lover Man (Ramirez) 6:24
09. If I should loose you (Robin/Ranger) 6:37
10. There’s no greater love (Jones/Symes) 11:20
11. Indiana (Hanley) 4:29

Takaisin

Artikkeli luettu 985 kertaa

Translate »