Marius Neset & London Sinfonietta

Kuvat:

16.02.2017 10:25


Marius Neset & London Sinfonietta: Snowmelt

Snowmelt

ACT 9035-2

Norjalainen, jo pitkään Kööpenhaminassa asunut saksofonisti Marius Neset on tehnyt uuden aluevaltauksen tuoreimmalla levyllään. Snowmelt on 11-osainen teos jazzkvartetille ja 19-henkiselle kamariorkesterille. Neset on itse tenori- ja sopraanosaksofoneineen teoksen keskeisenä solistina. Jonkin verran soolotilaa saa myös pianisti Ivo Neame.

Nesetin molemmat vanhemmat ja kaksi sisarusta ovat kaikki myös ammattimaisia musiikkityöläisiä, joten geenitaustat ovat sikäli kunnossa. Hän teki kuusi albumia ainakin Pohjoismaissa suuressakin suosiossa olleen Jazzkamikaze-yhtyeen kanssa – sen rumpali Anton Eger on muuten mukana tälläkin levyllä.

Ensimmäisen oman levynsä (Suite For The Seven Mountains) Neset teki vuonna 2008. Se ja sitä seuranneet levyt ovat saaneet runsaasti suitsutusta osakseen. Eikä ihme sinänsä, sillä tässäkin Neset soittaa suorastaan majesteetillisen upeasti molempia soittimiaan.

Snowmelt on kokonaisuutena tasapainoinen, mielenkiintoinen ja monenlaisia nautintoja tarjoava teos. Kvartetin ja kamariorkesterin välinen yhteistyö on luontevaa ja orkestroinniltaan tasapainoista. Muutamat vuoropuhelut saksofoni(e)n ja orkesterin välillä ovat maukkaita myös. Sävelkieltä tarkastellessa siinä vilahtelee paikoitellen yhtymäkohtia Stravinskiin päin. Näin erityisesti nopeammissa tempoissa kuljettaessa. Niissä em. assosiaatiot liittyvät erityisesti rytmiikkaan sekä puupuhaltimien ja vaskiston runsaaseen käyttöön.

Ripeätempoisempien jaksojen vastapainoksi löytyy myös hitaampia, harmonisempia suvantoja, joissa myös jousisto on enemmän menossa mukana.

Näin se on. Musiikki lämmittää, ja lumi sulaa. (TV)

 

Marius Neset: tenori- ja sopraanosaksofoni, Ivo Neame: piano, Petter Eldh: basso, Anton Eger: rummut. London Sinfonietta johtajanaan Geoffrey Paterson.

Äänitys: Jon Bailey, AIR Studios, Lontoo, 16.-171.03.2015. Miksaus: August Wanngren, We Know Music Studios. Masterointi: Thomas Eberger, Stockholm Mastering. Kansitaide: Rune Mortensen. Valokuvat: Pål Laukli ja Rich McCor. Julkaisuvuosi: 2016. Tuottajat: Marius Neset ja  Anton Eger.

01. Prologue
02. Arches of Nature: Sirens
03. Arches of Nature: Acrobatics
04. Arches of Nature: Circles
05. Arches of Nature: Caves
06. Arches of Nature: Paradise
07. Arches of Nature: Rainbows
08. Arches of Nature: Pyramiden
09. The Storm is Over 

Sävellykset ja sovitukset: Marius Neset 

Takaisin

Artikkeli luettu 553 kertaa

Translate »