Mats Eilertsen Trio

Kuvat:

27.02.2013 20:46

HUBRO MUSIC HUBRO CD2524
Sails Set

HUBRO MUSIC HUBRO CD2524

Neljänkymmenen ikää lähestyvä Mats Eilertsen on tällä hetkellä ehkä tunnetuin norjalainen basisti. Hänen pitkäaikainen yhteistyönsä pianisti Tord Gustavsenin kanssa on hyvin tiedossa, mutta hän on ollut mukana myös lukuisten muiden norjalaisten ECM-artistien levytyksissä. Tässä kuussa ilmestynyt Sails Set on Eilertsenin kuudes äänite yhtyeen johtajana ja käsittääkseni järjestyksessään neljäs Hubro Music yhtiölle. Viime vuonna ilmestyneellä SkyDive -levyllä hänen kvartetissaan soittavat mm. Alexi Tuomarila ja Olavi Louhivuori.

Uusimmalla levyllä kokoonpano on puhdas pianotrio. Pianon koskettimia käskyttää tällä kertaa hollantilainen Harmen Fraanje, jonka Mats tapasi ensimmäistä kertaa oleskellessaan pitemmän aikaa Hollannissa. Rumpujen kalvoja kolistelee puolestaan norjalainen Thomas Strønen. Ajallisesti vain noin 37 minuuttia kestävä levy sisältää 11 täysin improvisoituna esitettyä pehmeän sulavaa ja täyteläistä jazzia. Kappaleet ovat siis keskimäärin varsin lyhyitä. Merkittävää on, että Eilertsen yhtyeen johtajana, ei ota kokonaisuudesta itselleen muista poikkeavaa roolia. Basson vahva ja tasaisen tanakka kumina tulee rehevästi esille ja piirtyy kaikesta huolimatta kuulijan korvaan kaiken aikaa. Eilertsenin tarkoituksena on ollut saada kokoon yhtenäisesti ja yhdenvertaisina yhtyeen jäseninä toimiva trio, missä kaikki tuovat esille oman osaamisensa ja muodostavat yhdessä sointuvan kokonaisäänikentän ympärilleen.

Varsinaisia soolo-osuuksia ei levyllä yhteissoittona esitetyissä kappaleissa juuri viljellä. Sitä vastoin mukana on kappaleita, mitkä esitetään pelkkänä soolona kuten Harmen Fraanjen soittama Stellar ja Music Box, missä rummut antaa lopussa hieman omaa väritystään mukaan. Eilertsenin ”bassottama” yksinpuhelu Alone sekä Lunar Light, mikä vaikeroi soinnukkaasti myös lähes yksinomaan Eilertsenin basson varassa. Vajaat kaksi minuuttia kestävä Stray Dog puolestaan on Eilertsenin ja Strønen keskinäinen vuoropuhelu.

Levyn pisin kappale, lähes kahdeksan minuuttinen, Monument, on mielestäni selkeästi yhtyeen vahvinta esittämistä. Alussa basson ja rumpujen hidas keskustelu, piano tarttuu mukaan ja siitä vauhti alkaa kiihtyä loppua kohden rytmikkääksi rypistykseksi. Soittajat löytävät toisensa hyvin ja saavat yhtenäisen hyvin etenevän, avonaisesti rullaavan soundin aikaiseksi. Stone And Sand on lähtökohtaisesti myös nautittavan monimuotoinen ja osittain jylhän mahtipontinen.  Muuten kappaleista syntyy yhtenäinen, mutta melko muuttumaton kokonaiskuva. Kappaleet etenevät varsin hitaasti, mutta ne ovat toisaalta taas melodisesti rikkaita ja hillityn kauniita. Yhtyeen jäsenet keskustelevat rennon mutkattomasti, hyvässä yhteishengessä. Sails Set etenee mukavan kevyesti ”pullein purjein”, se on helposti kuunneltavaa ja viihdyttävää jazzia. (JKi)

Harmen Fraanje: piano ja ääni, Mats Eilertsen: kontrabasso, Thomas Strønen: rummut

Äänitys: Rainbow Studio, Oslo, huhtikuu 2011 ja kesäkuu 2012. Miksaus ja masterointi: Jan Erik Kongshaug, Rainbow Studio, loka-marrskuu 2012. Tuotanto: Mats Eilertsen. Kannen suunnittelu: Yokoland. Kuva: Aslak Gurholt Rönsen. Julkaistu: 8.2.2013.

01.  Sails Set 2:23

02.  Stellar 2:07

03.  Orbiting 3:06

04.  Stray Dog 1:48

05.  The Lighthouse 1:43

06.  Monument 7:52

07.  Lunar Light 3:04

08.  Currents 2:58

09.  Stone and Sand 6:57

10.  Music Box 3:02

11.  Alone 2:09

Kaikki kappaleet ovat trion yhteisesti kirjoittamia

Takaisin

Artikkeli luettu 1085 kertaa

Translate »