MEREDITH MONK

Kuvat:

16.08.2011 04:20

ECM RECORDS ECM 2154 4764307

Meredith Monk on säveltäjä, joka on pyrkinyt jo vuosikymmeniä erikoistumaan oman äänen käyttöön instrumenttina.  Hän on koonnut ympärilleen kuusihenkisen kuoron, joka on erikoistunut ihmisen oman äänen käyttöön vapaasti eri muodoissaan. Monk luo teoksia, musiikin, teatterin yhtä lailla kuin filmien ja erilaisten installaatioiden alalla, mitkä katkovat raja-aitoja. Niissä kohtaavat yksilölliset taiteen esittämismuodot yhdistettynä uusien taiteen mallien yllättäviin ja yllyttävän kiihkomielisiin tulkintoihin.

Monkin uusinta teosta, vuonna 2008 kirjoitettua ja 2009 äänitettyä, ”Songs of Ascension” albumia, on pidetty avantgardistisena kokeilevana ilmaisuna.  Mielestäni se edustaa enemmän muinaista alkuperäiskulttuuria, jotain varjeltua shamanismia, kuin uutta modernia tapaa ilmaista ihmisääntä. Koko levy kuvaa laulujen ylösnousemista, jos ei nyt ihan taivaaseen astumista, niin kuitenkin jonkinasteista hengellistä hurmosmielisyyttä, mikä avaa ja valaisee taivaan kannen.

Monk on viime aikoina alkanut yhdistää ihmisäänen käyttöä varsinkin jousiyhtyeiden soittoon. Näin on syntynyt myös ”Songs of Ascension”. Se on saatu aikaan yhdistämällä neljän eri kokoonpanon voimavarat yhdeksi kokonaisuudeksi.  Monkin Vocal Ensemble, Todd Reynolds Quartet, The M6 ja Montclair State University Singers kokoavat levylle lähes 80 hengen ryhmän kuorolaulajia, joita säestetään lähinnä muutamilla jousisoittajilla. Tulos on massiivista kuorolaulantaa, mistä huokuu voimallinen uskonnollisuus ja kirkkomainen hengellisyys.

Koko levy sisältää 21 eriteltyä osiota, joista osa on vajaan kahden minuutin pätkiä, jotka kuitenkin yhdistyvät saumattomasti yhdeksi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Kuuntelua hieman häiritsee se, että osa soitosta tulee niin hiljaa, että volyyminappulaa pitää kääntää kesken kuuntelun edes takaisin, kun hetken päästä äänet tulevat taas voimakkaan kimakasti esille. Tämä on monesti myös tyypillistä klassiselle musiikille.

Kriitikoiden ja musiikillisen taiteen alan mesenaatit ovat kirjoittaneet tämän levyn sisällöstä erittäin mairittelevia ja ylistäviä lausuntoja; ”loistava, ihanan oivallinen, suurenmoinen, suunnattoman erinomainen, vahvasti ennakkoluulottoman uudistusmielinen, innostava, kiihottavan yllyttävä, ajatuksia herättävä, kunniakas työ, mistä nykyaikainen klassinen musiikki voisi ottaa paljon oppia.” Jos ajatellaan musiikkia pelkästään yhtenä omana taiteen alueena, niin kait näillä lausunnoilla voi hyvin olettaa olevan vankka pohja ja asiantuntemus.

Kaikesta tästä oman alansa erinomaisuudesta huolimatta ei tämä homma mene läpi armottomalle jazzin harrastajalle. Tämä on kerta kaikkiaan yksiselitteisesti klassista musiikkia ja sen alueella vielä kaiken lisäksi sitä puhtainta taiteellisinta musiikillista ilmaisua ja ajattelutapaa, mistä jazzin ystävä haluaisi löytää edes pikkuriikkisen rosoisuutta. Mutta mitäpä siitä, jazz musiikista innostuneen kuulijan ei tarvitse kaikkea ottaa omakseen. Me voimme jättää tällaiset levytykset muiden kuunneltaviksi. Toisaalta, mikä minä olen sitä sanomaan, jokainen voi tehdä omia valintojaan ja joskus heittäytyä myös muunlaisen musiikin vietäväksi. Ei tätä kaikesta huolimatta tarvitse korvat punaisena kuunnella. Kyllä korvat tämänkin kuuntelemisesta tykkäävät, siihen tarvitaan vain erilaista asennetta, jolla ajatukset siirretään toisenlaisen musiikin pariin.  (JKi)

Meredith Monk & Vocal Ensemble; Ellen Fisher, Katie Geissinger, Ching Gonzalez, Meredith Monk, Bruce Rameker, Allison Sniffin; äänet, Bohdan Hilash; puiset tuulisoittimet, John Hollenbeck; perkussiot, Allison Sniffin; viulu, Todd Reynolds Quartet; Todd Reynolds; viulu, Cortney Orlando; viulu, Nadia Sirota; viulu, Ha-Yang Kim; viulusello, The M6; Sasha Bogdanowitsch, Sidney Chen, Emily Eagen, Holly Nadal, Toby Newman, Peter Sciscioli; äänet, Montclair State University Singers

Äänitys: James Farber, Paul Zinman, avustajat: Nelson Wong ja Sean Mair, Paul Zinman, Academy of Arts and Letters, New York, marraskuu 2009.  Miksaus: James Farber, Manfred Eicher ja Meredith Monk, avustaja Akihiro Nishimura, Avatar Studios, New York. Tuotanto: Manfred Eicher. Kannen suunnittelu: Sascha Kleis. Kansikuvat: Marion Gray. Kansion kuvat: Marion Gray ja Dyanna Taylor, Ann Hamilton’s Tower, Geyserville, California. Julkaistu: 2011.

 1. clusters 1 (3:19)
 2. strand (gathering) (1:55)
 3. winter variation (1:51)
 4. cloud code (3:31)
 5. shift (1:51)
 6. mapping (2:07)
 7. summer variation (3:16)
 8. vow (3:12)
 9. clusters 2 (2:28)
 10. falling (2:54)
 11. burn (4:16)
 12. strand (inner psalm) (3:12)
 13. autumn variation (2:48)
 14. ledge dance (1:50)
 15. traces (1:20)
 16. respite (5:56)
 17. mapping continued (1:29)
 18. clusters 3 (2:09)
 19. spring variation (4:03)
 20. fathom (4:37)
 21. ascent (9:26)

Kaikki kappaleet ovat Meredith Monkin sävellyksiä

 

Takaisin

Artikkeli luettu 687 kertaa

Translate »