Mikko Innanen 10+

Kuvat:

02.12.2019 20:22


Mikko Innanen 10+ ”Pori/Malmi”

Pori / Malmi

Fiasko Records FRCD-89

Yksi Suomi-jazzin uudistusmielisimpiin ja kekseliäimpiin saksofonisteihin lukeutuvan Mikko Innasen johtama Mikko Innanen 10+ on täynnä soittajia kotimaisen jazzin terävimmältä huipulta. Yhtyeen maine on ehtinyt kiiriä rajojemme ulkopuolellekin ja poikinut esiintymisiä merkittävillä eurooppalaisilla jazzfestivaaleilla.

Vuoden 2015 Moers Festivalin esiintymisen jälkeen yhtyeeltä ilmestyi seuraavana vuonna neljän kappaleen puhdikasta voimaa ja merkittävän hienovaraista soittoa sisältänyt konsertti EP-äänite Grotto003. Näitä kappaleita olemme voineet kuulla vuosien saatossa Innasen eri kokoonpanojen soittamana.

Innasen haaveena oli päästä johtamaan joskus isoa orkesteria ja tämä toteutui vuonna 2012, kun 10+ saatiin kasattua. On kuitenkin varsin ymmärrettävää, että tällaisen ison orkesterin pyörittämiseen tarvitaan melkoinen nippu setelipanostusta ja logistista järjestelytaitoa. Siksi yhtye on historiansa aikana ollut liikkeellä melko harvakseltaan, mutta lavoilla on nähty ja kuultu sitäkin tehokkaampi kokoonpano. Onnittelut tosiaan niille, jotka ovat sattuneet olemaan paikalla live-tilanteessa, sillä seitsemisen vuotta kasassa ollutta yhtyettä ei enää lavoilla nähdä, ainakaan hetimiten. Mikko ilmoituksen mukaan hän on päättänyt jättää yhtyeen ”telakalle”. Uudet projektit odottavat ja ainakin yksi on jo ilmestynyt. Toivottavasti joskus tulevaisuudessa kuultaisiin joku comeback-keikka kaikesta huolimatta.

Vaikka olen yhtyettä onnistunut muutaman kerran kuulemaan, niin ei lisäkuuntelu olisi tosiaan pahitteeksi. Tällaista isoa suomalaista orkesteria, missä mukana on kaksi basistia ja kaksi rumpalia sekä maan parhaat puhaltajat kannatti aina kuunnella, kun siihen oli mahdollisuus, jytinä oli sen mukaista.

Mutta, eipä hätää, jos ette ole sattumoisin päässeet kuulemaan tätä mahtavaa orkesteria aikaisemmin, niin siihen on nyt mahdollisuus, kun kuukausi sitten julkaistiin yhtyeeltä ikään kuin “jäähyväisinä” äänite Pori / Malmi. Albumi on äänitetty kahdelta viimeiseksi jääneeltä keikalta, vuoden 2018 Pori Jazzin Lokkilavalla ja tämän vuoden helmikuun keikalta Helsingin Malmitalolla. Levy sisältää 2 kappaletta Porista ja 4 kappaletta Malmitalon konsertista.

Kuuntelijaa juoksutetaan alusta alkaen kunnolla. Voisi sanoa, että homma irtoaa heti lapasesta oikein kunnolla. Aloituksena kuullaan Innasen nimihirviösävellys The Coda of Ornette Coleman’s Blues Connotation and Other Sources of Inspirations. Se alkaa rumpalien tykityksellä, mihin puhaltajat yhtyvät fanfaarimaisella mahtipontisuudella.  Ristiriitaiset vuoropuhelut säntäävät sinne tänne yhtyen sekavaksi manipuloiduksi raastoksi irtautuessaan väkivaltaisen runttauksen kautta rutistuvaksi silppuamiseksi.

Se on kuin äkkiväärä raadollinen kuntotesti, missä ensin annetaan johdattelevan voimallisesti hidastempoista saattohoitoa ja sitten rytätään räväkästi kaikki nopeasti yhteen kasaan ja sivalletaan päälliseksi remmillä oikein ”isän kädestä”, Innasen jakaessa baritonillaan saatteeksi särkylääkkeet.

Kaikin puolin varsin erikoisen monitahoisen, monimutkaisen ja ajatuksia herättävän ensimmäisen kappaleen jälkeen vauhti kiihtyy, kun kansanedustajalta alettiin tivata tunnustuksia, Confessions of a Congressman. Niin, mitä siitä Posti-Gatesta sitten oikein on sanottu, kakistakaa nyt totuus esiin.  Pienen sekoilevan keskustelun johdattelemana riitapukarit alkavat heristellä nyrkkejään ja kiivas sanahelinä on valmis, käydään armotonta keskinäistä seulontaa.

Tenorin aggressiivisen hurja rääkki irtoaa rajusti ja turpakäräjät paisuvat kuin liikaa hiivaa saanut pullataikina. Siihen trumpetin kimakka rääkyntä lisää kauhutarinan luonnekuvaa. Pasuunan rähjäiset rypistykset ja puuskutukset päästävät viemärinavaajan hengenahdistusta ja tukehtumista muistuttavan ääntelyn.  Pianon jytyisän rynnistävä juoksutus täydentää hourailevaa keskinäistä uhmakasta sekamelskaa. Hurja meno jatkuu niin, ettei tahdo perässä pysyä.

Clustrophy on Innasen vanhempaa tuotantoa. Se tuli tutuksi Innkvisition samannimiseltä levyltä vuodelta 2010. Vauhdikkaasti komppiryhmän, pianon ja saksofonien joustavassa ohjauksessa heittäytyvä kappale kulkee leveästi pullein purjein vauhdilla eteenpäin, ahnaasti ikiliikkujalle ominaisella syheröisenä massamaisena puuskutuksena eleettömän tyylikkäästi ja vastustamattomasti kuin maantiekiitäjä konsanaan. Siitä vaan, kun on mennäkseen, taitavaa pelittämistä.

Väliin mahtuu pieni puolitoistaminuuttinen näyte Innasen uuden Autonomus projektin levyltä kappaleen IX B muodossa, missä kontrabassot näyttävät viitoittavan tietä.

Viimeisenä raitana soiva seitsemäntoistaminuuttinen Riding With Cafarelli on väkevä loppurutistus, mikä takuulla jää mieleen jännittävän ryhdikkäänä, polttavan kuumasti rullaavana kuin hullu lappalainen, narusta vedettävä hyrrä, tarapaappa. Se jää mieleen ja panee lähes väkisin kuuntelemaan levyä yhä uudestaan.

Loistavaa kansainvälisen tason menoa ja meininkiä, ei ison orkesterin pauhu tästä oikein voi enää parantua. Levy kannattaa hankkia, mutta ei hyllylle pölyttymään, vaan se pitää laittaa vakiopihdeillä kiinni soittimeen. Siitä se on pienellä sipaisulla helposti päästettävissä irti aina, kun tulee kotiin väsyneenä rankan työpäivän päätteeksi. Kyllä väsymys katoaa hetkessä. Jep, jep kipin kapin levykauppaan, sillä ykkösketjun muusikoista koostuva 10+ -orkesteri tarjoilee notkean dynaamista, vapaasti suihkivaa, täynnä yllätyksiä, uusia käänteitä ja äänielämyksiä sisältävää jazzia.

Innasen väkevät ja monitahoiset sävellykset johdattelevat kuulijoita äänivallin laidalle, yhteensoitto ja väliin puristetut soolot irtoavat sellaisella energisyydellä, mitä näkee ja kuulee vain silloin, kun jokainen hoitaa osuutensa kuin viimeinen päivä olisi kyseessä. Loistavaa ………tästä ei saa koskaan tarpeekseen…. vaikuttavan vahvaa soitantaa.  (JKi)

Mikko Innanen: alto-, baritoni- ja sopraninosaksofoni, Pauli Lyytinen: tenori- ja sopraanosaksofoni, Jussi Kannaste: tenorisaksofoni, Verneri Pohjola: trumpetti, Magnus Broo: trumpetti, Jukka Eskola: trumpetti (raidat 3-6), Jari Hongisto: pasuuna, Juho Viljanen: bassopasuuna, Seppo Kantonen: piano, Eero Tikkanen: kontrabasso, Ville Herrala: kontrabasso (raidat 1-2), Antti Lötjönen: kontrabasso (raidat 3-6), Ulf Krokfors: kontrabasso (raidat 3-6), Joonas Riippa: rummut, Mika Kallio: rummut.

Äänitys: Maukka Siirala, raidat 1-2, Lokkilava 19.7.2018, Pori Jazz Festival. Antti Vanhanen, raidat 3-6, 19.2.2019 Malmitalo, Helsinki. Miksaus: Maukka Siirala, Musapaahtimo, Helsinki, tekninen avustaja Hannu Lamminmäki. Masterointi: Daniel Hagström, Finnfox, Helsinki. Sävellykset, sovitukset ja tuotanto: Mikko Innanen. Kannen graafinen suunnittelu: Pekka Tuppurainen. Kannen 10+ -kuva: Maarit Kytöharju. Julkaistu: 4.11.2019.

1. The Coda of Ornette Coleman’s Blues Connotation and Other Sources of Inspiration 6:57
2. Confessions of a Congressman
10:05
3. Vraa-Tender 2:51
4. Clustrophy 10:09
5. Autonomus IX B 1:29
6. Riding with Cafarelli 16:50

Kokonaiskesto 48:26

Kaikki sävellykset ovat Mikko Innasen kirjoittamia

Takaisin

Artikkeli luettu 333 kertaa

Translate »