Mina Agossi 

Kuvat:

07.10.2015 11:01


Mina Agossi: Fresh

Fresh

Plus Loin Music PL4576

Tämä on tuoretta (fresh) tavaraa. Ja ilahduttavan monipuolista sellaista, musiikkia jossa on vivahteita ja vaikutteita monenlaisista lähteistä ja tyylilajeista. Perusrunkona on länsiafrikkalainen musiikki, onhan levyn takana beniniläis-ranskalainen laulaja Mina Agossi, joka on myös säveltänyt, sovittanut ja sanoittanut suurimman osan levyllä kuultavasta musiikista.

Länsiafrikkalaisuuteen kytkeytyy saumattomasti latino- ja karibialaiset sävyt. Rockin elementtejä löytyy myös, erityisesti kitaristien työskentelyssä, ja kitarasooloista löytyy niin Henkkaa (Hendrix) kuin heavyrevitystäkin. Viulun myötä vilahdellaan paikka paikoin aavistuksenomaisesti jopa irkku- ja kantritunnelmissa.

Useat kappaleet perustuvat riffi-ajattelulle, simppeleillekin kuvioille. Mutta se mitä riffien päälle on rakennettu niin siinähän se juju ja koko musiikin suola ja kiinnostavuus piileekin. Unohtamatta myöskään innostuneita ja kiinnostavia improvisaatioita (!). Sovitukset ovat maukkaita, ja kun vielä bändin muusikot ovat erinomaisia, on luvassa innostavaa ja maukasta kuunneltavaa.

Jo avausraita Fridge antaa viitteitä siitä mitä tuleman pitää. Riffipohjaisen ja letkeästi keinuvien afrorytmien sekaan vispataan, erityisesti kitaristien taholta, kunnon rockmeininkiä. La Vallée kulkee vakaasti karibialaissävytteisissä afrotunnelmissa ja Rewind yhdistelee puolestaan afroa ja irkkumusaa viulun värittämänä.

Freshissä revitellään vankasti Hendrixin jalanjäljillä kun taas Mina Waltz muuntautuu afroalun jälkeen viulun suosiollisella myötävaikutuksella kantrisävytteiseksi valssiksi. Latinopuoli värittää puolestaan Need Love -kappaletta.

Kitaristit Stéphane Guery ja Phil Reptil soittavat mainiosti yhteen toinen toisiaan täydentäen. Olettaisin Gueryn heittävän (ainakin enimmäkseen) Custom seiskaseiskallaan niitä oivallisia sooloja, joita kuullaan lähes jokaisessa kappaleessa. Basisti Eric Jacot vastaa monien biisien perusriffeistä tukevasti, ja yhdessä hän sekä rumpali Simon Bernier tykittävät tanakat perustat ja rytmiikat ilmoille.

Soittajaluettelossa erikoisvieraiksi mainitut viulisti Alexei Aigui sekä monipuolinen lyömäsoittaja Philippe Combelle eivät suinkaan vieraile satunnaisesti siellä täällä silloin tällöin, vaan ovat molemmat messissä mukana kautta koko reilun 40 minuutin ajan. Juuri Aiguin viulu tuo aivan oman lisänsä soittoon niin solistina kuin soundillisestikin. Combelle, jonka kanssa Agossi teki vuonna 2001 duolevyn Alkemi, värittää mainiosti eri sävellyksiä laajan soitinarsenaalinsa kera.

Fresh-levyn keskushahmona ja dynamona hyrrää kuitenkin luonnollisesti Mina Agossi itse. Musiikki, tekstit ja muutenkin iso osa kokonaistuotantoa on hänen käsialaansa. Hänellä on viehättävä ja persoonallinen laulusoundi ja hänen itsensä laulamat taustakuoro-osuudet tuovat hyvät lisukkeet kokonaisuuteen.

Miellyttävä ja innostava eri musiikkikulttuureja yhdistelevä levy.

 

Mina Agossi: laulu ja taustalaulut, Eric Jacot: bassokitara, Simon Bernier: rummut, Stéphane Guery: Custom 77 kitara, Phil Reptil: kitara, sekä erikoisvieraina:

Philippe Combelle: rummut, lyömäsoittimet, puhuva rumpu, bougarabou ja guiro, Alexei Aigui: viulu.

Äänitys: Aéronet, Pariisi, toukokuu 2014. Miksaus: Mina Agossi, Patrick Chenais, Antoine Karacostas, Aéronet, Pariisi, toukokuu 2014. Masterointi: Eric Chevet, Masterdisk Europe, Pariisi.  Soundiefektit: Mina Agossi. Kansisuunnittelu: Mina Agossi ja Clément Aubry. Julkaisuvuosi: 2014. Tuottaja: Mina Agossi. Toimeenpaneva tuottaja: Thierry Descaillot Productions.

01. Fridge (03:34)
02. Fresh (03:47)
03. La Vallée (05:10)
04. Accident (04:30)
05. Rewind (04:24)
06. Mina Waltz (03:46)
07. Funny (03:11)
08. Need Love (03:44)
09. La Lucha (04:14)
10. Alkemi (04:06)

Sävellykset ja sanat: Mina Agossi, paitsi sävellykset: Eric Jacot (07) ja Philippe Combelle (10).

Kokonaiskesto: 40:52

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 710 kertaa

Translate »