MÖLy Trio

Kuvat:

13.03.2017 14:41


MÖLy Trio: Floating in Nauvo and Other Stories

Floating in Nauvo and Other Stories

FIMLV 16

Yksinkertainen on kaunista. Rauhallisuus ja seesteisyys rentouttavaa. Saksofonin sointuisat melodiat  että basson pehmeä pompotus ja minimalismia lähentelevä rumpalointi ovat mölyn täydellinen vastakohta. Vai ovatko? No ainakin pitäisi, mutta tässä tapauksessä se on osa sitä ihteään, kun asialla on Turun piirikunnasta yhtye, joka tottelee nimeä MÖLy Trio. Kaikki herrat ovat  Turun seudun musiikkiopiston opettajia.

Ennen vanhaan todettiin, että kauniilla lapsella on monta nimeä. Niin tässäkin, sillä MÖLyn nimen kolme ensimmäistä kirjainta on soittokolmikon jäsenten sukunimien aloituskirjaimet. Yhdenlaista huumoria sinänsä. Ja toisaalta upea oivallus lanseerauksen suhteen, sillä nimi jää taatusti helposti mieleen. Eli Martikainen – Ölander – Lyysaari = MÖLy.

Tällä levyllä liikutaan hyvin niukoin ”eväin”- Ilman turhia jippoiluja ja ääniteknisiä hienouksia. Nyt soitetaan… ja ilmeisesti nautitaan. Alun pari ensimmäistä biisiä  saivat kuulijan rentoutumaan ja ajatuksen lepotilaan… kolmosraidalla sitten tapahtui jonkinasteinen herätys ja nelosraita tarjoili  patteristomätön kera kupillisen myrkympää jazzlientä. Liekö ensimmäisen luokan nesteellä terästettyä . Vapaanilmaisun loraus oli kuitenkin pieni suullinen, joka vaihtui nopeasti mietiskelevään seesteisyyteen.

Tämä levyllinen on monessa suhteessa poikkeava ilmiö tämän päivän jazzailussa. Yksinkertaisuus, seesteisyys ja rentoutus ynnä lähes varovaiset irtiotot ja tunnelmamuokkaukset ovat jotenkin olemassaolemattomia, mutta toisaalta tyylillisesti kuulijan sisuksiin pureutuvia. Omalla tavallaan hyvinkin puhuttelevia.  Pienimuotoisen aistikkaasti esiintuotuja. Yksinkertaisuus muuttuu runsaudensarveksi. Jotenkin skitsoa, mutta nautinnollista…

Mieleen tulevat jotenkin sotien jälkeiset pikkupoikien leikkikalut… puupalikkakin muuttui mielikuvissa vaikka miksi. Eli yksinkertainen oli moninainen… möreän kova suusta purkautuva ääni muutti palikan järeäksi maansiirtoautoksi, maiskutus ja huulten pärisytys hevoseksi ja rattaiksi… ja tsiu, tsiu, tsiu… kuudestilaukeavaksi…

No, nyt asialla ei ole pikkupojat leikkeineen, vaan tolkun pelimannit, jotka klaaraavat erimakuista jazzia omalla mielikuvallaan. Eritahokkaisena, mutta samalla perusformaatilla. Soivan niukallla kokonaisotteella, mutta silti hyvän mielen ja antoisuuden taidolla. Ei halpamaisella otteella vaan hallitun tanakalla ammattiotteella. Yhdessä että sooloissaan.

Turhuuksia kunnioittamatonta jazzpoljentoa, jossa kaikki epäolennainen on riisuttu pois. Jäljelle on jäänyt pyhä yksinkertaisuus ja jazzin hienosti soiva perussielu. Niinpä niin, näinkin voidaan tehdä maukkaan makuista musiointia, joka ei jää kitalakeen tai hampaankoloon.

Riisutun hieno annos sielukasta jazzia kaikkine nyansseineen. (OR)

 

Jaakko Martikainen saksofonit & sävellykset, Johan Ölander rummut , Pasi Lyysaari basso
Recorded  August 1-5/2016 at Turun seudun musiikkiopisto
Recording engineer: Matti Vasanen
Mastered by Svante Forsbäck at Chartmakers

1. Dameronish 8:13
2. Flower Hat Lady T 7:36
3. Remu the Dog 4:56
4. Glue 7 8:25
5. Floating in Nauvo 7:06
6. Pattern solution 4:57
7. Lost rabbit 6:10
8. Samba of Mayday 3:41

Music composed and produced by Jaakko Martikainen.

 

Takaisin

Artikkeli luettu 658 kertaa

Translate »