Mwendo Dawa

Kuvat:

29.11.2012 15:39

LJ RECORDS LJCD5256

Mwendo Dawa on pianisti Susanna Lindeborgin ja saksofonisti Ove Johanssonin johtama kokoonpano, mikä on toiminut jo 1970-luvulta alkaen. Sitä kautta ovat kiertäneet aikanaan sellaiset tunnetut ruotsalaiset muusikot kuin basistit Anders Jormin ja Lars Danielsson sekä kitaristi Ulf Wakenius. Ensivaikutelma yhtyeen musiikillisesta linjauksesta on tuiki varmasti vaikeaselkoista, sitä ei täysin ymmärrä ja pysty käsittämään heti. Yhtyeen erikoinen nimi juontaa swahilin kielestä ja omalla tavallaan kuvaa hyvin yhtyeen musiikillista ajatusmaailmaa, he ovat ”tiellä erikoiseen määränpäähän”.

Nykyisin kokoonpanoltaan ruotsalais-tanskalais-norjalaiskvartetti esittää vapaasti fuusioitua musiikkia, missä improvisoinnin kosketuspinta ja luova avantgardismi kohtaavat rohkeasti elektronisilla tehosteilla ryyditetyn, sähköisen, osin tietokoneella ohjatun musiikin.  Yhtye on vuosikymmenten saatossa pitänyt perusjazzia musiikkinsa pohjana, mutta se on samalla pyrkinyt pysymään myös ajan hermolla. Lindeborg ja Johansson ovat seuranneet muuttuvia olosuhteita ja uusia suuntauksia ennakkoluulottomasti ja yhdistelleet niitä houkuttelevasti ja luoneet haasteellista ja ennakoimatonta omaa musiikkiaan. Kokonaisuus on mielenkiintoinen ja puoleensavetävä, siitä ei puutu ainakaan mielikuvitusta.  He hakevat uusia ilmaisutapoja, mikä saa heidän musiikkinsa kuulostamaan jännittävän uudenaikaiselta.

Laptop on käytössä niin Lindeborgilla kuin Johanssonilla omien perussoittimiensa lisäksi. Tanskalainen basisti Jimmi R Pedersen käyttää apunaan myös osin soitossaan tietokoneen luomia uusia ulottuvuuksia. Tuloksena on vapaan ilmaisun rinnalla laajasti leviävää sähköistä suhinaa ja ulkoavaruudellista sointuvaa kaikua, akustisen ja sähköisen äänentoiston modernia sekoitusta. Vapautunut äänenkäyttö on innostavan rehevää ja vetävän oloista. Johansson revittää määrätietoisesti saksofoniaan anteliaan ahnaasti, raastavan hyvin pureva freekuorrutus yhdistyy muiden samalla tuottamaan moniääniseen äänipalettiin kuin kuuma veitsi voihin.

Ensimmäiset kuusi kappaletta ovat enemmän ja vähemmän löyhästi kirjoitettua, improvisoinnin luonne tuntuu niissäkin aivan selvästi olevan mukana. Norjalainen rumpali David Sundby antaa alkutahdit nimikkokappaleelle Mwendo Music ja pitää yllä tuiman tanakkaa rytmiä.  Välillä meno on aivan villiä ja huimaa lentoa, vyöryntää ja ryskettä, lopuksi taas Pedersen tunkeutuu bassoineen rauhoittavasti mukaan ja saa rytmin tarttumaan luihin ja ytimiin. Loput kuusi kappaletta ovat sitten nelikon räväkkää tyylittelyä improvisoidun soiton pyörteissä, mikä pitää kuulijan takuuvarmasti hereillä.

Mwendo Dawa Music kulkee varsin samankaltaisia polkuja kuin vuonna 2008 ilmestynyt edellinen levy A Taste of Four Free Minds, mikä teki ainakin minuun hienon vaikutelman. Maailmankaikkeudessa lentävä erikoisten äänisikermien tuottama yleisilme on kiehtovan kuumaa ja tulista. Siinä ei kunnioiteta perinteistä tapaa luoda musiikki melodian ja harmonian kautta, vaan edetään armottomasti avantgarden hämärissä kiemuroissa. Sitä kautta yhtye saa aivan loistavasti nautittavan kerronnallisuuden. Mwendo Dawa kulkee sellaisissa kuvioissa, sähköisen ja akustisen soiton fuusiossa, jota pitää lähestyä ennakkoluulottomasti luomatta ympärille valmiiksi tehtyjä kireitä raja-aitoja. Havainnoikaa ja kuunnelkaa. Tätä yhtyettä pitäisi kuulla jossakin yhteydessä aivan ehdottomasti livenä.   (JKi)

 

Susanna Lindeborg; piano, kosketinsoittimet, laptop, Jimmi R. Pedersen; basso, laptop, Ove Johansson: tenorisaksofoni, EWI (electronic wind instrument), laptop, David Sundby; rummut

Äänitys: 29. lokakuuta 2011, Studio Epidemin, Göteborg. Tuotanto: Susanna Lindeborg ja Ove Johansson. Kuvat: Louis Mitchell, Gudrun Edel. Julkaistu 24.9.2012

 1. Twenty 4 (Ove Johansson)  4:27
 2. Near the Coast (Ove Johansson) 7:25
 3. Private room (Susanna Lindeborg)  1:25
 4. Mwendo Music (Susanna Lindeborg)  7:54
 5. Small space (Susanna Lindeborg) 3:44
 6. Slow theme (Ove Johansson) 7:49
 7. Scribble (Lindeborg, Johansson, Pedersen, Sundby)  6:43
 8. Harmonic disorder (Lindeborg, Johansson, Pedersen, Sundby) 4:13
 9. Fretful Art (Lindeborg, Johansson, Pedersen, Sundby)  6:58
 10. Awaitening world (Lindeborg, Johansson, Pedersen, Sundby)  5:32
 11. Free point (Lindeborg, Johansson, Pedersen, Sundby)  3:57
 12. Chaos theorem (Lindeborg, Johansson, Pedersen, Sundby)  5:29

 

Takaisin

Artikkeli luettu 677 kertaa

Translate »