Nguyên Lê & Ngô Hồng Quang feat. Paolo Fresu

Kuvat:

31.03.2017 06:46


Nguyên Lê & Ngô Hồng Quang feat. Paolo Fresu: Hà Nội Duo

Hà Nội Duo

ACT Music + Vision 9828-2

Moukuu, naukuu, kilisee ja kaikuu. Äänimaailma on eksoottinen. Sointi viittaa Aasiaan mutta jää hakemaan paikkaansa mielikuvien kartalla. Vietnamilainen musiikki ei ole yhtä tavaramerkittynyt kuin vaikkapa japanilainen säveltraditio tai moderni korealainen k-pop. Syitä voi etsiä monelta taholta. Esimerkiksi kylmästä sodasta juontuva poliittinen etupiirijako sekä viimeisten vuosikymmenien historialliset tapahtumat tuskin ovat ainakaan lisänneet tunnettuutta maailmalla.

Se lienee toiminut lähinnä Hà Nội Duon kannustimena. Kitaristi Nguyên Lê on juuriltaan vietnamilainen mutta syntynyt Pariisissa, Ngô Hồng Quang taas perinnemuusikko Vietnamista. Lê tunnetaan jazzin ohella armoitettuna Jimi Hendrixin ja Pink Floydin kaltaisten rockin klassikoiden tulkitsijana. Tämä ulottuvuus yhdistettynä Quangin osaamiseen avaa uudenlaisia mahdollisuuksia musiikillisessa kohtaamisessa.

Virtuoosikaksikko rakentaakin siltaa paitsi vanhan ja uuden välille, myös virittää kokonaan ennen kuulemattomia soonisia konstruktioita. Traditio on levyllä vahvasti läsnä mutta museaalisen tai etnografisen entistämisen sijaan kaksikko luo poikkeuksellisen persoonallisen soinnin. Albumilla tiukkuu kaikkea italialaisen Paolo Fresun cooleista trumpettipistoista hakkaaviin rytmikoneisiin ja suufilaisesta qawwalista sofistikoituneen pittoreskeihin äänikuviin, joilla voisi myydä hyvään hintaan vaikkapa premium-turistimatkoja kaksikkoa inspiroiville kaukomaille.

Moneen suuntaan kurkottava kokonaisuus on haasteellinen paketti mutta paneutuva kuuntelija palkitaan ainutlaatuisella elämyksellä. (MK)

Nguyên Lê, kitarat, ohjelmointi, Ngô Hồng Quang, laulu sekä vietnamilainen huilu, monocorde, luuttu & harppu, Paolo Fresu, trumpetti & flyygelitorvi, Mieko Miyazaki, koto,  Prabhu Edouard, tablat, kanjira & pocket shaker

Äänitys ja miksaus Nguyên Lê  studio Louxor, Paris Barbès huhtikuu-elokuu 2016
Masterointi Bruno Gruel Elektra Mastering

01. Cloud Chamber (Nguyên Lê) 5.40
02. Five Senses (Nguyên Lê) 4.53
03. Like Mountain Birds (Ngô Hong Quang) 6.52
04. A Night with You, Gone (Traditional) 6.38
05. The Graceful Seal (Ngô Hong Quang) 7.00
06. Heaven’s Gourd (Ngô Hong Quang) 5.58
07. Chiếc Khăn Piêu (Traditional) 6.24
08. Monkey Queen (Nguyên Lê) 5.40
09. Beggar’s Love Song (Traditional) 5.45
10. Silently Grows the Rice (Traditional) 3.36

Takaisin

Artikkeli luettu 469 kertaa

Translate »