Niclas Knudsen

Kuvat:

19.11.2014 11:20


Niclas Knudsen: Radio Timbuktu

Radio Timbuktu

Gateway Music

 

Tanskalainen kitaristi ja säveltäjä Niclas Knudsen jysäyttää tällä levyllä kitaramusiikin ystävät ja sitä kaihtavat polvilleen tai jopa selälleen ketarat kohti taivasta. Joku voi lentää aina Timbuktuun saakka. Mutta mikäpä sinne on lennellessä, jos siellä tämmöistä musiikkia kuulee. Ainakin minä tipahdin, vaikka lasken kuuluvani tuohon ensiksi mainittuun ryhmään. Tämä on kuulkaas loistava levy. Parasta, mitä olen aikoihin kuullut. Joten antaa mennä vaan.

Knudsen tunnetaan jäsenyydestään tanskalaisessa funk-bändissä Ibrahim Electric, joka on ehtinyt julkaista seitsemän leveyä vuosina 2004 – 2012. Erityinen huomio kiinnittyy bändin vuosina 2005 ja 2007 julkaisemiin levyihin (Ibrahim Electric Meets Ray Anderso, ja ¨…again”), joissa pasuunaa soittaa Umonkin solistina vieraillut pasuunavirtuoosi Ray Anderson.

Knudsen on levyttänyt myös David Liebmanin, Ray Andersonin, John Tchicain ja  Adam Nussbaumin kanssa. Lisäksi hänet on palkittu Tanskassa sikäläisillä Grammyilla.

Radio Timbuktu ei itse asiassa ole yksin kitaristi Knudsenin levy, vaan koko bändin yhteinen rutistus. Niin ja tuo bändi on tietysti nimeltään Radio Timbuktu. Kun kokoonpano on kitara, rummut ja torvisektio: trumpetti, pasuuna, tuba yms. tuloksena ei voi olla muuta kuin tehokasta brassia.

Knudsen ja Radio Timbuktun muut jäsenet onnistuvat yhdistämään levyllä New Orleansin marssimusiikin, intialaisen ragan, itämaiset myytit ja amerikkalaiset spirituaalit loistavaksi keitokseksi, joka vie kielen ja korvat mukanaan. Välillä meno on kovaa tykitystä välillä tunnelmallista balladia. Välillä ollaan Big Easyssa, välillä käväistään jopa siellä persialaisella torilla.

Knudsenin kitaran soundi on kuin 60-luvulta. Nasaalia, mutta niin veikeää. Korvat odottavat koko ajan, milloin vauvau-pedaali alkaa veivata ääntä. No ehkä se vilahtaa, mutta vain vilahtaa. Knudsen kuljettaa välillä melodiaa. Välillä hän heittää mehukkaita riffejä. Mads Arnesen piiskaa rummuillaan bändin vauhtiin. Jacob Munck Mortensenin tuba ja tenoritorvi potkivat kulkuetta tanakasti eteenpäin. Lars Vissingin trumpetti soi puhtaasti, välillä kunnon tykitystä välillä pitkiä kaaria.   Sama pätee Mads Hyhnen pasuunaan. Muhkeaa menoa. Timbuktun brassi ja prässi on paljon tiukempaa kuin Paatelaisen johtaman jalkapallomaajoukkueemme prässi, (maalien) tykityksestä puhumattakaan.

Levy on suorastaan valloittava. Se on vallan leikkisä, mutta myös korkeatasoinen ja monipuolinen taideteos. Siinä on aineksia torvimusiikista, jatsista, maailman musiikista ja funkista. Niin ja löytyyhän sieltä jatsia  ja vahvoja ainesosia bluesista ja rythm & bluesista. Jopa klassisia piirteitäkin löytyy. Tämän levyn uskoisi kiinnostavan suurinta osaa musiikin kuuntelijoista.

Tässä on bändi, joka pitää saada Suomeen. Se sopisi mainiosti niin Puisto Bluesin, Rauma Bluesin, Keiteleen kuin Pori Jazzienkin ohjelmistoon. Toivottavasti viimeistään ensi syksyn Jazz Happeningiin Tampereelle. Olkaahan järjestäjät valppaina ja kaivakaa Timbuktun suuntanumero esiin ja pankaa puhelimet pärisemään. Se kyllä kannattaa.

Niclas Knudsen: guitar, Lars Vissing: trumpet, Mads Hyhne: trombone, Jacob Munck: tuba, tenor-horn, trombone, Mads Andersen: drums.

Record Label: Gateway Music

Published: April 23, 2014 

1. Ella 05:24

2. The Big Gundown 06:22

3. Le Funk Mystique 05:33

4. Taste The Medicine 04:33

5. Fela Boogie 08:12

6. Tiger Lily 06:48

7. Low, Down, Dirty 06:05

8. Lagos Frequency 04:50

Kaikki biisit ovat Knudsenin säveltämiä.

Takaisin

Artikkeli luettu 772 kertaa

Translate »