Nils Landgren – Michael Wollny – Lars Danielsson – Wolfgang Haffner

Kuvat:

11.10.2019 10:43


Nils Landgren – Michael Wollny – Lars Danielsson – Wolfgang Haffner: 4 Wheel Drive

4 Wheel Drive

ACT Music 9875-2

BeatlesienLady Madonna, Phil Collinsin Another Day In Paradise, Stingiä, Billy Joelia…Mitäs tämäoikein on? Tämänhän piti, ainakin tekijöidensänimien mukaisesti, olla jazzlevy eikäsuinkaan mikään ”rockin helmiä No XX”-kokoelma.

Muusikot ovat vankkoja ja arvostettuja jazzmuusikoita. Ruotsalaiset Nils Landgren ja Lars Danielsson lienevät suomalaisyleisölle hyvinkin tuttuja miehiä, mutta eivätpäjääsaksalaisetkaan taidoiltaan kelkasta, vaikka heidän nimiään ei täälläjuurikaan tunneta. Mutta Saksassa ja monissa muissa Keski-Euroopan maissa tunnetaan…

Pianisti Michael Wollny, porukan nuorimmainen (41v) on urallaan vasta ns. nousukiidossa, kun taas rumpali Wolfgang Haffnerilla on ceeveessään nelisen sataa levytystä. Niiden joukossa löytyy musiikkia sellaisilta nimiltäkuten Pat Metheny, Breckerin veljekset, Jan Garbarek ja Cassandra Wilson. Ei siis mitään ihan turhanpäiväistä väkeä. Tässämennään siis nelivedolla ja starttivaihetta dominoi Danielssonin muhkeasoundinen basso. Sitten vetovastuun ottaa Landgren pasuunoineen kuten niin usein jatkossakin. Vauhtia riittäätässä Michael Wollnyn kappaleessa, joka on hänen osuutensa levyn sävellystyöhön: kvartetin jokaiselta jäseneltäon nimittäin mukana yksi sävellys kultakin.

Ja se valtaosa muusta levytysmateriaalista koostuu tosiaankin rock-puolen tavarasta. Jonkin sortin lattariversio Lady Madonnasta kuulostaa hieman siltäkuin se olisi vedetty pienoinen pilke silmäkulmassa. Muissa kappaleissa mennään sitten vakavammin, aivan tosissaan ja alkuperäistuotantoja kunnioittaen: sinällään ”sovinnaiset”kompit, laulu ja tunnelmat, ja ainoastaan ”pakolliset”soolot –useimmiten pasuunalla –henkivät jazzin sanomaa.

Biisien perustunnelmat vaihtelevat laidasta laitaan. Välilläon vauhdikkaampaa, kohtalaisen usein rauhallisempaa menoa. Nils Landgren on albumin ehdoton kunkku: hän hoitaa lauluosuudet ja leijonan osan soolotilasta. Tässämielessä4 Wheel Drivejatkaa siitämitäLandgren on aikaisemmillakin ACT-levyillään esittänyt. Konsepti on siis vanha tuttu, mutta juuri tämäkokoonpano heittäätässä esikoiskeikkaansa. (Tosin kaikki nämämuusikot ovat esiintyneet ristiin rastiin toistensa ja monien muiden ACT-tallin soittajien kanssa).

Landgren on hieman turhankin dominoiva palikka tässäläjässä. Enemmän sooloja olisin mielelläni kuullut vaikkapa Michael Wollnylta, joka väläyttelee pianollaan paikoin oikein mukavasti.

Hienosti soittaa myös Lars Danielsson, jonka nimiin menee myös albumin paras originaalisävellys. Levyn päättävänimikappale (4WD) on vauhtibiisi, jonka sisään mahtuu myös pari miellyttävääsuvantopaikkaa.

Yleensä vauhdikkaan meiningin ystävänätunnettu Nils Landgren pääsee yllättämään kauniilla balladillaanLe chat sur toit. Pakkohan(?) tässäkin on tosin vetäävälillä tuplatemmolla muutama chorus, mutta rauhallisuus ja hidas tempo muodostavat kuitenkin sävellyksen yleisilmeen.

Lainatavaran parhaimmistoa edustaa puolestaan Phil Collinsin ja kumppaneiden Thats All. Hieno instrumentaaliesitys, jota keskinäiset vuoropuhelut ja Danielssonin sello miellyttävästi värittävät.

Olen aiemmin suhtautunut melko lailla epäilevästi Landgrenin laulutaitoihin, eikätuo ihmettely tämän levyn perusteella miksikäään muutu, vaan vahvistaa käsityksiäni entisestään. Vaikuttaa siltä, ettähitaammat kappaleet sopivat hänen käheähkölle äänelleen paremmin kuin nopeat. Billy Joelin Just The Way You Areja She´s Always AWoman esimerkiksi menettelevät. Etenkin kun kokonaissovitus on kohtalaisen paljon alkuperäistulkinnalle uskollinen. Sen sijaan vauhdin lisääntyessähänen laulusoundinsa tuppaa kääntymään epämääräiseksi karjumiseksi.

Pysyisipämies mieluiten äänessävain pasuunansa kanssa. Silläsen soiton mies hallitsee! (TV)

 

Nils Landgren, trombone & vocals, Michael Wollny, piano, Lars Danielsson, bass & cello, Wolfgang Haffner, drums

Recorded October (9 – 11, 2018) , mixed and mastered by Lars Nilsson at Nilento studio, Gothenburg, Sweden
Produced by Siggi Loch

01. Polygon ( Michael Wollny) 03:44
02. Another Day In Paradise ( Phil Collins) 04:33
03. Lady Madonna ( Paul McCartney / John Lennon) 04:14
04. Shadows In The Rain ( Sting) 03:53
05. Lobito ( Wolfgang Haffner) 03:34

06. Maybe I’m Amazed ( Paul Mccartney) 03:46
07. She’s Always A Woman ( Billy Joel) 05:42
08. Le chat sur toit ( Nils landgren) 05:28
09. Just The Way You Are ( Billy Joel) 04:00
10. If You Love Somebody Set Them Free ( Sting) 03:53
11. That’s All ( Phil Collins, Michael Rutherford & Anthony Banks) 04:25

12. 4WD ( Lars Danielsson) 03:26

                                

Takaisin

Artikkeli luettu 92 kertaa

Translate »