Nordic View

Kuvat:

19.12.2017 19:55


Nordic View: Nordic View

Nordic View

NVCD001

Pohjoisen pojat asialla, sillä tämä fuusiojazzareiden kokoonpano koostuu Oulu – Pariisi akselin soittajista. Siis aito ja ehta tervaporvareiden valkean kaupungin kooste. Ai, mitenkä niin Pariisi… en ole aivan varma. Suur-Oulu on kasvanut niin rajusti siitä, kun villissä nuoruudessani serkkupoikani kanssa opettelin isojen poikien tavoille Tuirassa, Raksilassa  ja Heinäpäässä tuolla syntymäkaupungissani vieraillessa.

No, josko Pariisi ei vielä satu kuulumaan vielä Ouluun reviiriin, niin Ranskanmaalla että yhtyeessä soittelee kuitenkin kylän oma poika, afrobeat-guru, basisti Jouni Isoherranen. Oulun konservatorion opettajakaksikko, rumpalivirtuoosi Olli Estola ja mustavalkiovelho Sami Juntunen muodostavat yhtymän komppiosaston loput. Kun eturiviin armoitetaan saksofonisti Antti Piila ja kitaristi Pasi Juntunen, on fuusiota jazzaava kokonaisuus kasassa.

Ja niin on tämä levykin. Itseasiassa hyvin tanakasti, sillä niin messevän reilulla otteella herrat musisoivat. Tietynlainen väkevyys ja pohjoisten maisemien maalailu pursuttavat voimavarojaan, kun jazz, proge ja maailmanmusiikki lyövät kättä

Pasi Juntunen revittää tosin kuusikielistä sähkökeppiään välillä suoranaisen Lapin hulluuden tai Perämeren myrskyn lailla. Herran herkempi ja hitaampi osasto soi vastapainona aistikkaan säroisesti ja kalman kuulakkaasti. Välin lämpöisen kosketeltavana tai revontultenlailla loimuavana. Tolkun työstöä!

Sami JUntunen taas pistää kasikasimustavalkiolilla että sähköisillä sormioillaan sykettä suoneen. Hänen pensselinsä maalailee kompin lisäksi riemukkaita kuvioita ja jopa omalaatuisia etnisiä näkemyksia. Osin avaruuden kaikupohjaisia hallusinaationaisia ilmentymiä, sellaisia poltetun ruohon tuntuisia. Vahvaa tulkintaa omasäveltämästä materiaalista…

Saksofonisti Antti Piila puhkuu ja puhaltaa sakspiippuarsenaalillaan, milloin hurmosta, milloin seesteistä tunnelatausta. Aistikkaan tehokkaasti ja koskettavalla otteella. Vapaana kuin taivaan lintu päästessään irti big bandin puhallinpultista.

Pariisin siirtotyöläinen, Isoherranen, käskee paksukielistään täydentämään kokonaisuutta. Välillä pyrkii nokkimisjärjestyksessä eturiviin, muttei liian röyhkeästi, Voisi jopa jytistellä voimallisemminkin… tai sitten ei. Hienoa pohjaa rakentavaa taustatömäkyyttä.

Kannu-keisari Olli Estola läpyttää, taputtaa, kupsottaa, takoo… tekee juuri mitä itse haluaa. Ja mikäs tehdessä, kun edustaa kalvotyöstäjien eliittiä. Herrasmiehenä hän ei kuitenkaan tallo muiden varpaille vaan taituroi kohteliaan aistikkaana taustajoukoissa. Monitahokas osaaja, parhaasta päästä.

Hyvin soitettu kokonaisuus, jossa tyylisuunta saa Sami Juntusen sävellysten myötä maukasta tavaraa arkistoihinsa. Syvimmältä sielultaan pohjoisen Suomen leimalla varustettuna. Väkevänä osoituksena siitä osaamisesta ja taidosta jota noilta palkisilta löytyy.

Soinnikkaan rytmikäs, monitahoinen fuusiopläjäys, joka tarjoilee jokaiselle jotakin. (OR)

 

Olli Estola (drums), Jouni Isoherranen (bass), Pasi Juntunen (guitar), Sami Juntunen (keyboards), Antti Piila (saxes)

Mixing and mastering by Janne Huotari at Surf Sound studios

1. Nordic View 05:37
2. New Address 07:00
3. Westbound 06:51
4. Eastern Influences 05:59
5. Jäiden Lähtö 07:30
6. Pinta 05:53
7. Aurora Borealis 09:01
8. Battle at Mount Heinäpää 06:28
9. Hymni 02:37

Compositions by Sami Juntunen

 

Takaisin

Artikkeli luettu 1592 kertaa

Translate »