Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri

Kuvat:

10.04.2020 11:16


Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri: Hypnosis

Hypnosis

Eclipse Music

Saksofonisti Pauli Lyytisen Magnetia Orkesteri lunastaa toisella täyspitkällä levyllään Hypnosis nimekkään miehityksensä asettamia odotuksia – trumpetissa Verneri Pohjola, bassossa Eero Tikkanen ja rummuissa Mika Kallio.

Levy avaava Feeniks-raita alkaa varsin omintakeisesti lähes kahden minuutin Kallion rumpusoololla kunnes Lyytinen, Pohjola ja Tikkanen tuovat kappaleen teeman kehiin. Se on rohkea valinta, mutta toimii levyn kontekstissa oivana tienviittana minkälaiseen pitäjään ollaan saapumassa. Kallion soitto on hienovaraista kaikessa rikkaudessaan ja se viestii siitä että on tulossa 42 minuuttia musiikkia jota kannattaa hiljentyä kuuntelemaan.

Magnetia Orkesterin musiikin juuret ovat osittain Ornette Colemanin ja Don Cherryn free jazzissa, mutta ehdottomasti freen melodisessa päädyssä. Lyytisen sävellyksissä on yleensä vahva melodia, mutta tulkinnat ja sooloilu eivät kangistu kaavoihin. Musiikki tuntuu usein vapaamuotoiselta, vaan ei muodottomalta.

Hypnosiksella kaikki neljä muusikkoa onnistuvat. Kallion monipuolinen lyömäsoitintyöskentely on aivan keskeinen osa levyn tunnelmaa ja Kallio ja Pohjola ovat avaran abstrakteissa tunnelmissa kotonaan – erityisesti Pohjola kunnostautuu muutaman kerran solistina.

Levyn kohokohta on utuinen Polynesian Prayer  jossa Kallion gongit ja Pohjolan trumpetti luovat samankaltaista taianomaista tunnelmaa josta heidän duolevyllään Animal Image saatiin nauttia, mutta nyt kvartetti kokoonpanossa ehkä vieläkin karvoja nostattavampana. Vuoden ehdottomasti parhaita raitoja tähän meneessä.

Hypnosis on levy joka vaatii kuulijalta läsnäoloa, mutta ei kuitenkaan vapaamuotoisuudessaan ole turhan haastava tai taipuvainen turhaan kikkailuun. Se on levy joka kuiskii eikä tiuski ja sen sanoma syvenee joka kuuntelukerralla. (PV).

 

Pauli Lyytinen – sax, compositions, Verneri Pohjola – trumpet, Mika Kallio – drums, Eero Tikkanen – bass

Recorded by Kimmo Antikainen at E-Studio, Sipoo 18.-20.10.2019
Mixed by Abdissa Assefa at Ambience Studios, Helsinki
Masterd by Petter Eriksson at Studio Korpen, Unnaryd

1. Feeniks 05:12
2. Teknojazz 06:06
3. Polynesian Prayer 05:19
4. Multidimensional Banquet 04:56
5. Hypnosis 07:47
6. Rhodiola Rosea 05:56
7. Message from Utopia 07:20

Release Date: 13.3.2020 / 27.3.2020 (vinyl

Takaisin

Artikkeli luettu 138 kertaa

Translate »