Pepa Päivinen & Good Romans

Kuvat:

02.10.2018 21:57


Pepa Päivinen & Good Romans - Felix Culpa

Felix Culpa

Finnishexplosions006

Vuonna 2000 Yrjö-palkittu saksofonisti ja multi-instrumentalisti Pertti ”Pepa” Päivinen on ollut 1970-luvun loppupuolelta alkaen vahvasti esillä merkittävässä roolissa suomalaisen jazzin saralla. UMO:n luottopuhaltajiin jo vuosikymmeniä kuulunut ja Edward Vesalan legendaarisessa Sound & Furyssä aikoinaan puhaltanut Päivinen ei suurempia esittelyjä kaipaa, hänet tunnetaan monista kokoonpanoista ja yhteyksistä suomalaisen jazzin seuraajien piirissä.

Vuodesta 2008 yhdessä soittaneet kitaristi Ilari Filander ja rumpali Jussi Miettola muodostavat Good Romans -duon. Päivinen ja Good Romans ovat soitelleet yhdessä vuodesta 2012 alkaen, mutta duo ehti laajentaa elektroniikalla vahvistettua ilmaisuaan vuonna 2014 julkaistulla debyyttialbumilla Open This Door, Never Look Back. Samana vuonna yhteistyö sai kuitenkin jatkoa, kun kolmikko julkaisi ensimmäisen yhteisen levyn Ghost Of A Dog.

Vuoden 2016 Tadpoles vankisti vapaasti improvisoidun musiikin parissa seikkailevaa liittoa. Elokuussa tänä vuonna ilmestynyt Felix Culpa -albumi jatkaa edelleen vapaan musiikillisen ilmaisun parissa kolmessa osassa. Levyn kaikki kappaleet ovat kolmikon, Päivinen, Filander, Miettola, yhteistyönä alustettuja ja improvisoinnin keinoin esitettyjä.

Lyhyt aloitus Felix Culpa I räjäyttää matkan ruudikkaan räväkästi liikkeelle Pepan ravistelevalla saksofonin ryöpytyksellä. Keskivaiheilla Felix Culpa II puristaa omenat mehuksi kolmikon keskinäisenä ryntäilevän raadollisena vuoropuheluna.  Lopun alkuna Felix Culpa III ei jätä sen enempää kuulijaa rauhaan, vaan työstö jatkuu täydentävänä häikäilemättömänä energialatauksena free- ja avant-pohjaista railakkuutta jaellen ja vapaasti raja-aitoja kaadellen.

Culpan eripainotteiset kyyditykset jättävät kaikesta huolimatta välitilaan rakoja, missä on aikaa kauniille hienosäikeisille ja sävyisän melodisille tunteenpurkauksille, kuten Lighthouse. Eikä kolmikko jää muutenkaan yhteen aitaukseen jäähdyttelemään, vaan musiikki elää ja muuttaa kaiken aikaa muotoaan.

Levyn pisin kappale Pahoehoe on samalla myös sähköisin kokonaisuus.  Pepan puhaltama bassoklarinetti luo pelonsekaisen kauhun tunnelman kappaleessa Ghost Returning, mitä Good Romans -kaksikko täydentää viileällä huolta tunkevalla kammolla.  Recitatif on puolestaan täynnä Pepan ajatuksellisen kiehtovaa huilunsoittoa, mitä täydentää taustalla vaikuttava sähköinen kaikuva jyly luoden käsitteellistä kaukaisuuden kuvaa.  Ilari Filanderin kitaran soiton ja Miettolan keskinäisessä keskustelussa kappaleessa Lowlands toimii jonkinlaisena arkisempana eriyttävänä välipalana, missä synkät sävyt tuovat mieleen Skotlannin alamaat ja karut nummet.

Siinä missä Good Romans viihtyi ensisijaisesti debyyttialbumillaan varsin leppoisassa, metelittömän utuisessa suvannossa mietiskellen hiljalleen, niin Felix Culpassa kaksikon tekemisessä on enemmän jännitettä ja avaruudellista sähköä, mitä Päivinen edelleen nostaa omalla rähinällä korkeammalle.

Levyn sisältämät 12 kappaletta ovat varsin lyhyitä noin keskimäärin, mutta se ei sinällään heikennä kokonaissisältöä missään määrin. Siinä liikutaan rehevän kypsästi ja monipuolisesti improvisaation myrskyisellä merellä sopuisasti jazzin ja elektronisen musiikin koukkuisia maastopolkuja rohkeasti rymistellen.

Levyltä löytyy mystisyyttä ja kauniisti kehittyvää äänimaalailua. Se sisältää synkistelevää aavemaisuutta, mutta myös herkkää tunnelmointia unohtamatta kuitenkaan kokeellisen musiikin hetkittäisiä räjähdyksiä, rähisevää ja viiltävää runttausta sekä nopeita suunnanvaihtoja. Mukavaa kuunneltavaa, mikä saa kuulijan hyvälle mielelle. Vaikka levyllä pyöritään improvisoidun musiikin keskiössä, niin uskon siitä löytyvän paljon sellaisia ominaisuuksia, mitkä kiinnostavat varmasti laajempaakin kuulijakuntaa. (JKi)

Pepa Päivinen: puhallinsoittimet, Ilari Filander: kitara, Jussi Miettola: rummut

Äänitys, miksaus ja masterointi: Markku Veijonsuo, Varistoteles Studiot, 1-2/2018. Kannen taide: Teemu Raudaskoski. Julkaistu: 1.8.2018

01. Felix Culpa I  1:38
02. Pahoehoe  8:53
03. Lighthouse  4:49
04. Cabin Pressure  2:43
05. Three Portals  4:11
06. Knucklemen  4:12
07. Ghost Returning  6:31
08. Felix Culpa II  3:20
09. Recitatif  2:05
10. Lowlands  2:18
11. Felix Culpa III
  2:01
12. We Are Not Alone
  7:44

Kokonaiskesto 50:28

Takaisin

Artikkeli luettu 250 kertaa

Translate »