POINTS

Kuvat:

01.03.2010 09:05

ERRABAL ER030

Tällä levyllä ei ole varsinaista työnimeä, vaan nimi Jazz Getxo tulee joka vuosi heinäkuussa pidettävien Getxon Jazzfestivaalien mukaan. Siellä pidetään vuosittain yhtye kilpailu, mikä on tarkoitettu nuorille muusikoille. Huomionarvoista on, että suomalaiset U-Street All Stars ja MP4 yhtyeet ovat edustaneet Suomea menestyksellisesti tässä kilpailussa tuoden voitot vuosina 2001 ja 2002. Viime vuosina voitot ovat jakautuneet mm. Saksaan, Tanskaan ja Ruotsiin. Tulokset ovat levytyksien osalta olleet varsin tuoreen raikkaita, sellaista messevää nykypäivän jazzia.  Viime vuonna tämän kilpailun voitti tshekkiläinen Points yhtye.  Palkintona kilpailusta on nykyään myös levytyssopimus, minkä tuloksena on nyt helmikuussa tänä vuonna julkaistu tämä levy.  Sen sisältö on suoraan äänitetty yhtyeen esiintymisestä festivaaleilla. Yhtyeen soitto jatkaa aikaisemmin kuulemieni äänitteiden rataa tuoreudellaan.

Alle kolmekymppiset soittajat ovat tutustuneet toisiinsa Prahan Konservatoriossa, missä he päättivät perustaa yhtyeen vuonna 2007.  Tarkoituksena oli omilla sävellyksillä löytää omanlaisensa soittotyyli ja soundi.  He tuntuvat panostavan omaan tekemiseen suurella tunteella, innolla ja tarkkuudella. Heidän soittonsa kuulostaa voimakkaan pontevalta, mutta samalla myös aistikkaalta. Kyllä vaan, tuntuu siltä, että töitä on tehty, hyvin harkitusti ja hallitusti, omalla tavallaan tasapainoisen ylväästi ja samalla soinnukkaasti. Uuden karhea, rehevä, ja tarmokas esittäminen kuultaa läpi. He panostavat asiaansa tosissaan.  Tätä kuunnellessa voi hyvin olettaa, ettei voitto ole mennyt väärään osoitteeseen.

Points esittää itsenäistä, säännöistä vapaata ja idearikasta yhteissoittoa.  Kappaleet ovat rohkean ja energisen tiukkoja, nykyaikaisen ”groovaavia” ja täyteläisiä ilman turhia pullisteluja.  Soitto etenee mielenkiintoisesti ja tasaisen varmasti.  Omanlaisensa musiikillisen kielen löytäneenä tuloksena on nykyaikaista vahvaa ja raikasta jazzia parhaimmillaan.  He ovat saavuttaneet sen mitä ovat lähteneet hakemaan, jonkinlaisen vapaan ilmaisun tunteen.

Ne jazzmusiikin kuuntelijat, jotka haluavat kuulla jotain uutta raikasta ja tuoretta soittoa, niin tässä on sellainen levy.  Levyltä löytyy nuoruuden tekemisen meininkiä ja uskoa sekä vahvaa latausta. Siinä yhdistyvät mukaansatempaava poljento ja innokas, energinen puhaltaminen.  Tällaisista uusista nuorista ryhmistä tuntuu löytyvän kovaa potkua ja niihin kannattaa tutustua.  Tästä soitosta huokuu nykyaikaisen jazzin vahva ja raikas ote, mitä kuuntelee mielellään ja mistä syntyy vaikuttava ja positiivinen kuuntelukokemus. (JKi)

 

Miroslav Hloucal, trumpetti; Lubos Soukup, saksofonit, klarinetti; Tomas Liska, kontrabasso; Tomas Hobzek, rummut

Konserttiäänitys heinäkuussa 2009 pidetyllä kansainvälisellä 33.Getxon Jazzfestivaaleilla, Alberto Macias ja Xabier Egia,, Unidad Móvil de Bilboson S.L. Miksaus ja masterointi: Alberto Macias, Pan-Pot de Bilboson S.L. Studio. Tuotanto: . Kannen suunnittelu: Gotxi / Creatta.net. Kuvat: Pedro Urresti.  Julkaistu 12.2.2010.

 

  1. White Dominique (Lubos Soukup)  5:44
  2. Red room blues (Lubos Soukup)  7:04
  3. In mountain (Lubos Soukup)  8:40
  4. Head around (Tomas Liska)  7:52
  5. Dedicated to the sun (Lubos Soukup)  5:33
  6. Just don´t hesitate (Tomas Hobzek)  8:43

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 530 kertaa

Translate »