Ralph Towner

Kuvat:

28.03.2017 20:37


Ralph Towner: My Foolish Heart

My Foolish Heart

ECM 2516

Akustisen kitaran tyylikäs mestari Ralph Towner on tehnyt uuden soololevyn. Vaikka uutuus ei sinällään välttämättä tarjoakaan mitään erityistä uutta Townerin taiteilijakuvaan, lopputulos on jälleen kerran hieno. Joten uuden levyn julkaisu tämän tasoiselta muusikolta on aina Tapaus.

Towner kuuluu samaan ikäluokkaan kuin kollegansa John Abercrombie, jolta myös ilmestyi äskettäin uusi levy, Up and Coming (ks. JR 01.03.2017). Molemmat myös aloittelivat uraansa samoihin aikoihin. Townerin ensimmäinen soololevy ECM:lle, Diary, näki päivänvalon vuonna 1973, ja Abercrombien esikoinen samalla merkillä ilmestyi vuotta myöhemmin.

Kuten niin monesti aikaisemminkin, Towner on ollut jälleen yksin studiossa kitaroineen. Soololevyjä onkin kertynyt vuosien varrella melkoinen pino. Niiden lisäksi löytyy toki mittava määrä yhtyelevytyksiä ja erilaisia duo-virityksiä (mm. edellä mainitun Abercrombien kanssa). Hänen kitaransa oli myös merkittävässä roolissa erinomaisesti maailmanmusiikkia tulkitsevan Oregon-yhtyeen kokonaissoundissa.

Alun alkaen Towner opiskeli pianonsoittoa. Hän aloitti pianon kanssa viisivuotiaana ja siirtyi pari vuotta myöhemmin trumpettiin. Uransa alkuvaiheessa hänen suuri musiikillinen esikuvansa oli Bill Evans, jonka tyyliä hän tavoitteli myös soittaessaan jo ammattimaisesti. Tämä kaikki tapahtui jo ennen kuin hän edes aloitti kitaransoiton vakavasti. Joillain Oregon-levyillä häntä kuulee myös tilapäisesti trumpetistina. Pianoa hän on myös soittanut, niin Oregonissa kuin satunnaisesti myös omilla soololevyillään.

Towner opiskeli klassista kitaransoittoa Wienissä 1960-luvulla, ja ennen Oregonin perustamista 1970 häntä kuultiin New Yorkin klubeissa sekä kitaristina että pianistina.

Kitaristina Townerilla on aivan oma, jäljittelemätön soundinsa ja tyylinsä. Hänen henkilökohtaisessa tyylissään erottuu – ja samalla sekoittuu – niin perinteitä klassisen kitaran soitosta kuin espanjalaisen ja brasilialaisen kitaramusiikin vaikutteita.

Nytkin hän heti alkumetreiltä lähtien ottaa vahvan omaperäisen ja vakuuttavan oman linjansa peliin. Hän soittaa pehmeäsointisesti ja nautinnollisesti. Kuten aina. Ennen kaikkea hänen soittonsa tunnistaa sen ehdottomasta persoonallisuudesta.

Jopa nimikappaleen, vanhan jazzstandardin My Foolish Heart perusteeman tunnistaakseen täytyy kuunnella tarkkaan, sillä Townerin versio soi sekin niin vankkumattoman townermaisesti. Muilta osiltaan albumi täyttyy Townerin omista sävellyksistä.

My Foolish Heart -CD tarjoaa säkenöivää ja tyylikästä kitarointia sekä pehmeitä perussoundeja. Levy on täynnä rentouttavaa kuntelunautintoa. (TV)

 

Ralph Towner: klassinen ja 12-kielinen kitara.

Äänitys: Stefano Amerio, Auditorio Stelio Molo RSI, Lugano, helmikuu 2016. Kansi- ja muut kuvat: Caterina di Petri. Design: Sascha Klein. Julkaisuaika: helmikuu 2017. Tuottaja: Manfred Eicher.

01. Pilgrim (4:31)
02. I’ll Sing To You (4:32)
03. Saunter (5:01)
04. My Foolish Heart (3:51)
05. Dolomiti Dance (4:24)
06. Clarion Call (4:40)
07. Two Poets (2:04)
08. Shard (0:54)
09. Ubi Sunt (1:20)
10. Biding Time (1:29)
11. Blue As In Bley (3:53)
12. Rewind (3:43)

Sävellykset: Ralph Towner, paitsi My Foolish Heart: Victor Young / Ned Washington.

Takaisin

Artikkeli luettu 459 kertaa

Translate »