Randy Brecker & Mats Holmquist with UMO Jazz Orchestra

Kuvat:

01.10.2018 13:31


Randy Brecker & Mats Holmquist with UMO Jazz Orchestra: Together

Together  

Mama Records, MAA 1056

Taitaa olla tasan tarkkaan 50 vuotta siitä kun UMO teki kolmannen levytyksensä. Levyn kansainvälisinä vieraina olivat trumpetisti, säveltäjä ja sovittaja Thad Jones sekä rumpali Mel Lewis. Levy julkaistiin vuonna 1978 ja se oli Grammy-ehdokkaana vuotta myöhemmin. Kaikki levyn kappaleet ovat Thad Jonesin käsialaa.Asia nousi esille kun Teemu Salminen jutusteli jäähyväiskeikkansa yhteydessä ihmetellen ajan kulkua. Nyt lähes 50 levyä myöhemmin ollaan taas saman äärellä. Veikkaan Grammy-ehdokkuutta.

Mats Holmqvist on tehnyt myös huikean uran big bandien kanssa ja tietysti Randy Brecker on maailmanluokan trumpetisti, jonka soitto tuntuu vaan parantuvan ajan myötä. Trumpetti soi koko laajan rekisterin alueella hienolla soundilla ja vankalla äänenlaadulla. Vaikka Randyllä on mittarissa jo 72, niin hänen soitossaan ei ole kuultavissa minkäänlaista jäähdyttelyä.

Projekti toteutettiin muutaman päivän aikana tämän vuoden maaliskuussa. Kokonaisuus esitettiin myös livekeikalla Musiikkitalossa. Miksaus ja masterointi on jostain kumman syystä tehty Tukholmassa vaikka osaamista varmasti olisi löytynyt tältäkin puolelta. Soundi on kirkas, muttei päällekäyvä, miltei klubimainen. Kuuntelija istutetaan mukavasti pöytään eikä piippuhyllylle, kuten vaikkapa Musatalossa.

Ohjelmisto koostuu ruotsalaisen Mats Holmquistin neljästä originaalista, kahdesta Chick Corean sävellyksestä ja kolmesta arrista, jotka on merkitty Matsin alkuperäissävellykseksi. My Stella kuulostaa varsin tutulta aivan kuin Stella olisi kuutamolla. Kokonaisuus täyttää CD:n siis oikein hyvin. Konserttiversio kesti yli 90 minuuttia juontoineen ja sivusooloineen. Levyllä useimmat umolaisten soolot menevät Seppo Kantosen piikkiin. Solistivoimaa toki löytyy myös foneista ja brasseista.

Pettisen trumpettia ja Tuhkasen pasuunaa kelpaa aina kuunnella. Ville Vannemaa sopraanolla ja Max Zenger tuhdilla tenorilla tuovat mukanaan vaihtelua, kuten myös Mikel Ulfbergin kitara. Hieman ihmetyttää ruotsalaisen trumpetistin, Jacob Gudmundssonin nimen ilmestyminen crediteihin. Kyllähän UMO:n sektio pärjää aivan omin päin näissä arreissa, vaikeampiakin on soitettu.

Sävellyksissä ja sovituksissa on paljon sektio-unisoja, jotka leijuivat toistensa päällä. Amerikkalaiseen kelloefektiin Mats Holmquist on selvästikin mielistynyt. Kappaleessa Never Let Me Go saa kukin sektio säestää 8-osarytmillä toisen sektion soittaessa hitaampaa triolimelodiaa päälle. Up tempossa etenevässä Chick Corean Humpty Dumptyssä on Zengerin tenorisoolon jälkeen parin kooruksen verran fonisektiolle kirjoitettua supersax-tyylistä yhteissoitantaa, joka ei UMOlaisille tuottanut minkäänlaista vaikeutta.

Levy on Mats Holmqvistilta myös oiva työnäyttö ja liite työhakemukseen. Hän on yksi 14 hakijasta, jotka ovat jättäneet paperinsa sisään kun UMO:lle palkataan uutta taiteellista johtajaa. Listalta löytyy kovien kotimaisten nimien lisäksi hurja joukko kansainvälisiä big band ammattilaisia. Toinen tuttu nimi tämän vuoden vierailijoista on Ingrid Jensen, joka saattaa olla jonkin sortin yllätysnimi, jonka sivuuttamiseen ei ole aivan helppoa löytää perusteita.

Nyt kuitenkin puhutaan tästä levystä. UMO on erinomainen kuten aina. Randyn trumpetti soi kaiken yläpuolella kirkkaana ja kuulaana. Randyn jyhkeä olemus valokuvissa ja Musiikkitalon lavalla viime maaliskuussa takaavat kuulijalle, että täältä pesee ja linkoaa. Siis ennen ensimmäistäkään ääntä. (HA)

 

Randy Brecker, trumpet/flugelhorn
Mats Holmquist, arranger/composer/conductor
Trumpets & Flugelhorns:Jakob Gudmundsson, Teemu Mattson (lead) Timo Paasonen, Mikko Pettinen, Tero Saarti, JanneToivonen
Saxophones: Ville Vannemaa, lead alto/soprano/clarinet; Mikko Makinen, alto/soprano/clarinet/flute; Teemu Salminen, tenor/clarinet; Max Zenger, tenor/flute; Pepa Paivinen, Baritone/flute
Trombones: Heikki Tuhkanen,(lead); Mikko Mustonen, Juho Viljanen, Mikael Langbacka, bass trombone
Comp. Mikel Ulfberg, guitar; Seppo Kantonen, piano; Juho Kiviuori, bass; Markus Ketola, drums

Äänitetty Finnvox Studiolla Helsingissä maaliskuussa 2018
Äänitys ja miksaus Willem Bleeker, miksauksessa mukana myös Mats Holmquist ja Ada Rovatti Brecker
Masterointi Björn Engelmann  

1. One Million Circumstances (composed & arranged by Mats Holmquist) 9:13
2. Summer and Winter (composed & arranged by Mats Holmquist) 7:17
3. Never Let Me Go (Evans/Livingston, arranged by Mats Holmquist) 8:50
4. Windows (Chick Corea, arranged by Mats Holmquist) 8:11
5. All My Things (composed & arranged by Mats Holmquist) 8:12
6. Crystal Silence (Chick Corea, arranged by Mats Holmquist) 7:25
7. My Stella (composed & arranged by Mats Holmquist) 11:15
8. Humpty Dumpty (Chick Corea, arranged by Mats Holmquist) 8:18
9. Always Young (composed & arranged by Mats Holmquist) 5:54

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 729 kertaa

Translate »