Saxman Syrjänen

Kuvat:

25.03.2020 11:06


Saxman Syrjänen: For Friends

For Friends

Runski Music 2020, RM123131

Törkeän turskisti tavaraa, siis jazzia… menevän mukavaan ”oikean jazzin” tyyliin. Aistikkaasti ulostuotuna, niin koko kuusikon voimin että sooloissa. Saxman Syrjäsen kynästä lähtöisin oleva ilahduttavan rapsakka musapaketti, jota on jokaisen helppo lähestyä. Ja antautua mukavaan ja helposti lähestyttävään sykkeeseen. 

Saksofonisti Panu ”Saxman” Syrjänen on osannut heittäytyä täysillä vanhemman jazzin syvimpiin syövereihin. Niihin, joissa homma haisee ja palaa kunnolla. Täyteliäisen herkullisena ja mielihyvää tuottavana nautintona. Sellaisena, jossa myös kunnioitetaan tavallaan vanhoja jazzmestoja ja niiden savuntäyteistä tunnelmaa. 

Hänen saksofonisointinsa on tanakan terhakkaa, mutta tunnetta pursuavaa sitä tarvittaessa. Hänen sooloissaan sykkii jazzin syvin olemus alarekisteristä yläkertaan. Siistinä tai räkäisenä. Asiansa osaavan soittoniekan hieno suorite. 

Saxman on saanut tällä levyllä upeaksi vahvikkeeksi normaaliin kvintettiinsa trumpetisti Antero Prihan, pitkän linjan mestarillisen puhaltajan. Ja se kuuluu, osin jopa hallitseekin tämän levyn sielua. Ainostaan positiivisella tavalla. Hieno ”taistelupari” Saxmanille. 

Omaa pikanttia osaamistaan esittelee pianisti Kasperi Kallio. Hänen työstönsä on iloisen kilkkaavaa ja soolojen kimurointi sitä vanhaa kunnon tavaraa. Tyyliä jota soitettiin reilu puolivuosisataa sitten päntiönään. Myös muu komppiosasto rytmittelee muikean osaavasti ja kokonaisuutta svengaavasti täydentäen. Kitaristi Pasi Könen jopa repaisee muutaman herkkusoolonkin.   

Kappaleiden värikirjo on loistokas, sillä tyylittelyt ja rytmit vaihtelevat kiitettävästi. Kyllästymisen pelkoa ei ole, sillä Saxman on ammentanut kokonaisuuden runsauden lähteestä.  Siitä rytmikaivosta, jota suuri yleisö ja tavallisetkin tossunkuluttajat tykkäävät.  New Orlensin sykkeestä valssaillen ja bluesaillen latinosoundeihin… ties minne.

Väliin heittäydytään hidastempoisimpiin tunnelmapaloihin. Herkkyysosamäärät nousevat ja Prihan trumppa, Saxmanin tenori ja Kallion piano pitävät tunnelman seesteisenä. 

Kokonaiskuva levystä on muhevan maittava. Kuusikko saa luotua täyteliäisyyttä vaivattoman tuntuisesti. Ihmisen makuisesti ilman liiallisia taidepläjäyksiä. Helposti lähestyttävä ja ystävällinen jazzkosketus kietoo syleilyynsä. 

Tällaista jazziloittelua saa tänäpäivänä harvemmin kuullakseen. Siis kaiken kansan kuuntelunautinnoksi. Hienoa Saxman ja kumppanit. Homma toimii paljon paremmin kuin se paljon kehuttu junan vessa…

Tervemenoa hyvälle tuulelle tämän levyn myötä! (OR)

Panu ”Saxman” Syrjänen saxophone, Antero Priha trumpet, Kasperi Kallio piano, Leevi Leppänen drums, Pasi Könönen guitar (#1,3,4,5,7), Heikki Saarenkunnas bass, Mikko Koponen trumpet, flugelhorn (#7). 

Recorded and mixed at Studio Stadi.
Mastered by Jorma Hämäläinen at Studio Pop

1. Good Going 5:08.
2. Painting Blue 6:43
3. For Friends 5;54
4. Out of Green 4:07
5. Waltz with my Soul 3:53
6. Cloudy Night 4:02
7. Kung Po Blues 4:16
8. Red Sombrero 3:55.

All music arranged and produced by Panu Syrjänen

0

 

Takaisin

Artikkeli luettu 295 kertaa

Translate »