SEAMUS BLAKE QUARTET

Kuvat:

02.07.2010 07:58

JAZZ EYES 005

Tällä levyllä ollaan jazzin peruspilareilla, homma toimii ja sykkii antoisasti, rehellisesti. Soitto on yksinkertaisen selkeälinjaista, taitavaa, mukaansatempaavaa, reilua meininkiä, eli todella hienoa kuunneltavaa alusta loppuun. Ei mitään turhanpäiväistä kikkailua, vaan rennon letkeästi ja voimallisesti kuljetaan eteenpäin. Tuhtia tavaraa kahdella ”lättysellä”, voisi sen lyhyesti ilmaista.  Downbeat hehkutti arvioinnissaan levyä tyrmäävänä ja ehdottomasti yhtenä vuoden parhaista levytyksistä viime vuonna.

Seamus Blake on syntyään englantilainen ja kasvanut Vancouverissa, Kanadassa. Valmistuttuaan Bostonin kuuluisasta Berkleen Collegesta hän muutti New Yorkiin ja on vaikuttanut siellä jazzpiireissä 1990-luvulta lähtien. Hän on julkaissut 7 omaa albumia, mutta on ollut mukana kymmenissä äänitteissä rivisoittajana mm. Mingus Big Bandin ja Dave Douglasin levytyksillä.  Hänet tunnetaan tänä päivänä tenorisaksofonistina, jonka puhallus on rohkean ujostelematonta ja voimakasta. Se on kuitenkin samalla taidokkaan älyllistä ja hienostunutta.  Häntä pidetään nykyaikaisen jazzin voimallisena tulkitsijana. Vuonna 2002 hän voitti kansainvälisen Thelonius Monk saksofoni kilpailun Washingtonissa.  John Scofield pyysi aikoinaan Blakea soittamaan hänen Quiet Bandissä, koska hän piti tätä aivan harvinaisen erinomaisena ja täydellisenä saksofonistina. Nykyään hän jatkaa työtä myös kvintetillään ja hakee uusia vivahteita jazzilmaisuunsa tutkimalla ns. elektronisten tuulisoittimien käyttömahdollisuuksia yhtyeissään.

Ykköslevyllä on kolme Blaken omaa sävellystä ”The Jupiter Line”, ”Way Out of Willy” ja ”Fear of Roaming”, mitkä osoittavat hänen taitonsa myös säveltäjänä. Blaken soolot ovat pitkiä ja näyttäviä. Hän pystyy ylläpitämään luovaa kerrontaa ja vaihtelevaisuutta sooloissaan makoisasti. Pianisti David Kikoski, basisti Danton Boller ja rumpali Rodney Green tahdittavat pontevan tarmokkaasti Blaken takana. Debussyn ”String Quartet in G minor” on saanut Blaken sovituksessa uusia jännittäviä nyansseja. Toinen levy alkaa Ellingtonin ”The Feeling of Jazz” kappaleella, missä Blake jatkaa intohimoiseen tyyliin. ”Spacing” on Kikoskin sävellys ja siinä on luonnollisesti piano merkittävässä osassa, mutta vuoropuhelu Blaken kanssa synnyttää mehevän raikkaita ja väreileviä kimurantteja soundeja. Boller ja Green äityvät mukaan tuhdisti ja lakaisevat siihen sekaan melkoisen verkon, mikä saa kuulijan välillä äimistelemään. ”Ladeirinha” hidastaa hieman välillä tahtia balladinomaisella tunnelmalla. ”Darn That Dream” jatkaa hidasta tunnelmointia. Blake aloittaa raikkaalla yksinpuhelulla, johon Kikoskin piano vastaa vaimeasti ja saa mukaansa basson kumun ja symbaalien taustasärinät.  Scofieldin ”Dance Me Home” etenee iloisen railakkaasti Kikoskin luritellessa pianoaan kiihkeästi ikään kuin olisi kova kiire määränpäähän. Raikasta menoa.

Tämä ”Live in Italy” levy on Blaken ensimmäinen konserttiäänite ja siinä hän on onnistunut erinomaisesti. Se on melkoinen vetonaula ja hän tullee varmasti tällä levytyksellään pitämään mainetta yllä tämän päivän jazzin yhtenä merkittävänä tekijänä.  (JKi)

Seamus Blake, tenorisaksofoni; David Kikoski, piano; Rodney Green, rummut; Danton Boller, kontrabasso

Konserttiäänitys Italian kiertueella helmikuussa 2007, Palermon esitys, äänitys Maurizio Curcio, Senigalliassa ja Cesenaticossa, äänitys Giardino del Suono. Miksaus ja masterointi: Katsuhiko Naito.  Tuotanto: Seamus Blake, toimeenpanevat tuottajat: Paul Siculiana ja Toti Canistraro.  Kannen kuvat: Enza Tamborra www.enzatamborra.com Yhtyeen kuva: Domenico Aronica www.domenicoaronica.com Julkaistu alkuvuodesta 2009.

CD 1

  1. The Jupiter Line (Seamus Blake) Palermo 11:58
  2. Way Out of Willy (Seamus Blake) Palermo 10:52
  3. String Quartet in G minor (Second Movement;  Claude Debussy) Senigallia 17:07
  4. Fear of Roaming (Seamus Blake) Cesenatico  13:42

CD 2

  1. The Feeling Of Jazz (Duke) Cesenatico 11:27
  2. Spacing (D. Kikoski)  Senigallia  10:21
  3. Ladeirinha (Djavan)  Cesenatico  8:10
  4. Darn That Dream (Van Heusen/De Lange)  Cesenatico  13:02
  5. Dance Me Home (John Scofield)  Palermo  11:24

Takaisin

Artikkeli luettu 630 kertaa

Translate »