Seppo Istukaissaari 

Kuvat:

07.06.2020 10:42


Seppo Istukaissaari: Virta venhettä vie

Virta venhettä vie

Alba Records, ABACD 21

Kevään uutuuslevypinossa pilkisti Alban tuottama levy, jossa soittivat jämerät jazzarit. Siis musiikin leipätyöläiset, joille jazz muodostaa  aikalaisen osan kokonaisuudesta. Tämän tutun kolmikon myötä heittäydytään kuuntelemaan Seppo Istukaissaarta ja hänen tulkintojaan paltamolaislähtöisen Eino Leinon runoista. 

Levyn säveltäjä Seppo Istukaisensaari on tuttu persoona etelä-pohjaalaisille mm. Seinäjoen kaupunginorkesterista käyrätorvineen. Niinpä hän laulun lisäksi toimii tällä levyllä torvensoittajana. Itse levyn sävelten hän kertoo syntyneen rintamamiestalonsa pönttömuurin loimussa, Leinon runokirjaa satunnaisesti availlen ja harmonioita pianosta tapaillen con inspiratsioni! Kappaleista toiset syntyivät kuin itsestään, toiset enemmän aikaa vaatien, mutta aina runojen tunnelmista haltioituneena!

Leinon runouttahan on aiemmin esittänyt mm. Vesku Loiri suurella menestyksellä. Eli melkoisen haasteen Istukaissaari on itselleen ottanut. Mutta mikäpä siinä, kun pohojaalainen uho ja ittepäisyys pistetään asialle. Niin lopputulos onkin väkevää. Laidasta laitaan, rujoudesta rakastettavuuteen… eletyn elämän voimalla tulkittua.

Kokonaisuus pursuaa Istukaissaaren sielun sopukoista, Yksinkertaisena kokonaisuutena. Ilman sen kummempia tehosteita ja muokkauksia. Jazzaritaustan sopeutuessa upeasti kokonaisuusjuoneen. Tämä levy on tarkoitettu kuunneltavaksi. Siis kaikessa rauhassa, Leinon runoihin uppoutumalla. Istukaissaareen ja orkesterin hienoa tulkintaa maistellen. Jopa ”Syreenin kukkia”  haistellen! 

Säestäjien liiderinä häärää kitara – Hammond – Rhodes arsenaaleineen Marzi Nyman, mestarillinen muusikko lähtöön kuin lähtöön. Jyhkeän basson taitoniekka Ville Herrala jytkyttää aistikasta taustaa. Monitahokas rumputaiteilija Jaska Lukkarinen ja lajitoverinsa Ville Pynssi ”vierailevat” osalla raitoja iskien Leinon teksteille ja Istukaissaaren vokalisoinneille lisävoimaa. Erinomainen kokoonpano, jonka soitossa kuuluu myös hiven jazzelementtejä.

Vaikka kyseessä ei ole mikään  jazzlevy, kannattaa seisahtua kuuntelemaan. Pelkistetty ja osin minimaalinen esitystapa tuo lisäsyvyyttä Leinon teksteihin. Elämän maku ja runollinen realismi kaappaavat Istukaissaaren ja kumppaneiden myötä syleilyynsä… pois jokapäiväisyyden harmaudesta. (OR)

Seppo Istukaissaari laulu, torvet, Marzi Nyman kitara, Hammond, Rhodes, Ville Herrala kontrabasso, Jaska Lukkarinen rummut (# 1, 4, 6, 7, 10-14), Ville Pynssi rummut (# 2, 3, 5, 8-10). 

Äänitetty 9. – 10.4. ja 17 – 18.9.2019.
Äänitys, miksaus ja masterointi Markku Veijonsuo, Varistoteles Studios.
Tuottajat: Seppo Istukaissaari ja Markku Veijonsuo.
Vastaava tuottaja: Erkki Nisonen 

01. Juhannus v. 1918 3:39.
02. Vanhoille 3:55.
03. Puhtahat purjeet 2:38.
04. Maininkeja 2:35.
05. Niin sinua katsoin, neiti 3:16.
06. Menevät, murehtisinko? 3:10.
07. Kuutamolla 2:27.
08. Virta venhettä vie 5:47.
09. Kun muistelen 3:42.
10. Syreenien kukkiessa 5:12.
11. Niin kaukaa ja sentään läheltä niin 2:57.
12. Mieron nuotioilla 5:00.
13. Moment musical 3:35.
14. Rauha 3:26 

Sävellykset Seppo Istukaissaari, sovitukset yhtye, sanat Eino Leino 

Takaisin

Artikkeli luettu 336 kertaa

Translate »