Sole Azul  

Kuvat:

03.04.2019 10:26


Sole Azul: QuasiTango

Quasi Tango

2019 Eclipse Music, ECD-201980

Lankojärven oma poika, kurtunrevittelijä Harri Kuusijärvi ystävineen on muokannut nuoruutensa Kiekerön että muiden pohjoisten lavojen ja  seurojentalojen  tangopoljennon uuteen formaattiin. Formaattiin, jossa yhdistyvät niin suomalaisuus, argentiinalaisuus, jazz että ilmaisun vapaus. Kouriin tuntuvan tiiviinä ja väkevänä pakettina Quasi tango… melkein tango… 

Pääosa levyn kappaleista on Kuusijärven käsialaa, osa sävellettynä toisen pohjoisen pojan, Jaakko Laitisen sanoituksiin… nyt tosin ilman sanoja esitettyinä. Bändin basisti Eero Tikkanen on mukana yhdellä sävelmällä sekä Ville Vokkolainen ja Unto Mononen ovat saaneet levylle omansa.   

Vaikka argentiinalaisuus ja tango on levyn kantava elementti, niin sen perinteen ympärille on muokattu mahtavan kirjava että jopa hurjan improava kokonaisuus. Kuitenkin niin, ettei tangon syvin olemus häviä… päinvastoin se pursuaa välillä alkuperäistä voimallisemmin. Harri Kuusijärven haitarin vuolaana sävelmattona, Pauli Lyytisen räkätukkorosoisen saksofonin ja Eero Tikkasen jymeän basson kumuna. Todella hienoa työstöä… 

Kaikki sai Sole Azulin osalta tavallaan alkunsa, kun Kuusijärven soittimet varastettiin Azulin  kaupungissa Argentiinassa. Tästä suiviintuneena Kuusijärvi päätti omia argentiinalaisen tangon ja muokata sen nyt kuultavaan formaattiin, jossa Lankojärven piirikunnan väkevät pohjoisen elementit hitsautuvat yhteen eteläamerikkalsen tangon kanssa. 

Itse trio syntyi keväällä 2017 ja siitä on muotounut voimakkaan väkevä tulkitsija, joka uskaltaa rohkeasti rikkoa perinteisiä musiikillisia raja-aitoja, kuitenkin hyvällä maulla ja erittäin osaavasti. Särkemättä tangon perinnettä, mutta vääntämällä tiukan omanlaistaan näkemystä siitä. Todella hienoa kuunneltavaa… 

Kuusijärven haitarinsoitto on erinomaisen makoisaa kuultavaa. Herkän hellyyttävästä kosketuksesta lson käden massiivivyörytykseen. Runsaan ryoppyävänä sävelputoksena tai seesteisen mietiskelevänä aatosteluna. Tangon tiukassa poljennossa tai löysässä käsikädessä kävelyssä. Pohjoisen vuosivaihtelevan luonnon raakat elementit hyödyntäen ja niistä nauttien… argentiinalaisella sielunelämällä. 

Lyytisen saksofonin roheus ja voimallisuus roihuaa täydellä teholla että känsäkouraisella sivelyllä. Hänen mestarillinen soittotaitonsa yhdistettynä Kuusijärven sallimaan improvisointiin on suurta herkkua.  Kalakukon voimalla kasvatettua sielukkuutta… 

Tikkasen soiton impulsiivisuus sykkii tangon syvintä tahtia, sitä jota tummat jatsaritangoilijat askelsivat parketilla meidän rahvaan kateudeksi. Tikkanen irrottautuu muutamaan aistikkaaseen, jopa möreään sooloon kumean perustahdittelun lisäksi. Hänen oivat tahtivaihdokset ja sorminäppärät kuvioinnit ovat erinomaista kuultavaa. Aistikas paksukielten taituri… myös jousella.

Kolmikkokokonaisuus on hyvin yhteenhitsautunut ja tiivistunnelmapanos. Hitaat herkistelyt vastakohtanaan jyreät räjähdykset. Melodisen kauniit viipyilyt ja tunnetta tursuavat hehkumat vastakohtanaan räikeän römeät irtiotot ja soveliaisuuden rajapinnoillakin liikkuvat vapaudet. Kaikessa toimii kuitenkin melodisuus ja harmonia, vaikka väliin astellaan impron merkitsemättömillä poluilla. Hienoa kuunneltavaa, jossa ei tarvitse suotta jännittää tulevaa, koska kaikki sulautuu kuitenkin lopulta tuttuun ja turvalliseen tangoiluun… argentiinalaiseen eli suomalaiseen. 

Tässäpä onkin azulilaisille että muille argentiinalaisille hyvä esimerkki siitä, kuinka heidän tangonsa saadaan ”suomalaisen rytkytangon” opein maukkaammaksi ja tunteisiin väkevämmin iskeväksi… ainakin tietyiltä osiltaan. Erinomaisen maittava levykokonaisuus, jonka tahdissa voi vaikkapa emännän kanssa pyörähdellä muutaman tahdin kotinurkissa… tai ainakin vaipua yhteiseen argentiinalaisuomalaiseen jazztangoekstaasiin kotisohvalla. 

Lapin tango soi lopuksi lyhyenä versiona melko perinteisesti. Rosoa tähän Ravintola Lapimaan karvalakkipuolella viihtyneen  tangosäveltäjä Unto Monosen tuotteeseen antaa Lyytisen roheanrämäkkä saksofoni… sellainen oli myös tuo Lapinmaan alakerta. (OR)  

 

Harri Kuusijärvi accordion, Pauli Lyytinen tenor saxophone, Eero Tikkanen double bass

Recorded 1/2018 by Abdissa ”Mamba” Assefa in Villa Lill Kalvik, Helsinki
Mixed by Abdissa ”Mamba” Assefa in Ambience Studios, Helsinki
Mastered by Petter Ericsson in Studio Epidemic, Gothenburg
Produced and arranged by Sole Azul

01. Hetkinen (Harri Kuusjärvi) 1:41
02. Alaovella (Harri Kuusjärvi) 5:31
03. On haaveet haaveita (Harri Kuusjärvi) 5:30
04. Ne muut (Eero Tikkanen) 3:20
05. Umay? (Ville Vokkolainen) 6:19
06. Azulin iltapäivä (Harri Kuusjärvi) 5:45
07. Koska pasahtaa (Harri Kuusjärvi) 7:27
08. Mielen laulu (Harri Kuusjärvi) 4:35
09. Sole tango (Harri Kuusjärvi) 6:24
10. Lapin tango (Unto Mononen) 1:53

Songs 2-3 and 7-8 composed to lyrics of Jaakko Laitinen.

 

Takaisin

Artikkeli luettu 885 kertaa

Translate »