Sooäär – Yaralyan – Ounaskari

Kuvat:

20.10.2020 12:58


Sooäär - Yaralyan - Ounaskari: Goodbye July

Goodbye July

O-tonemusic, OTO36 – 2

Niin se vain on, että rehevän rosoinen ja raisun energinen pelimannikin heittäytyy välillä hellän pehmeisiin ja tunnetta tursuviin melodiamaailmoihin…melkein koko levyllisen verran. Soittajaminänsä siitä mitenkään kärsimättä. 

Asialla Tallinnan mestarillinen kitaristi Jaak Sooäär taustoinaan tutut ”taistelukaverit” monista jyräköistä yhteyksistä. Nyt heidän roolinsa on taidokkaan  taustakuvion maalaminen. Toki muutamilla maittavilla esiintuloilla. 

Mutta levyn kantavana voimana on Sooäärin kuusikielinen tutun tämäkällä otteella. Nyt tosin melodiamaisempana ja pehmeämpänä kuin totutuissa revittelyissä. Makoisaa soinnuttelua ja sorminäppäryyttä. Ilman massiivisten sähköisten särkijöiden ja muun teknisen tilpehöörin voimakasta panosta. Nyt otetaan musiikki pääosin irti soittajasta ja tavastaan käsitellä kuusikielistään. Sähköisesti. 

Tavallaan liikutaan käsinkosketaltavassa, jopa yksinkertaiselta kuullostavassa musiikkimaailmassa. Siis kuuntelijanautittavuuden hellimmässä päässä. Ei minään läpihuutona, vaan oivalla tavalla tulkiten. Hienon kolminaisuuden voimin… 

Basisti Yaralyanin aistikkuus ja tunnelataus antavat hienoa nyanssia kokonaisuuteen. Hänen jousistelut ja sormittelut ovat todellista kuuntelunannaa. Myös rumputirehtööri Markku Ounaskari taikoo monisyistä, aistikkaan herkistelevää taustaa. Ei mitään taustakolistelua vaan idearikasta ja rehevän pehmeää kauneutta. Unohtamatta olevansa rumpali… siis hyvä sellainen. 

Vähänhän se tuntui aluksi oudolta, että ”isot miehet” herkistelevät ja sievistelevät. Mutta he saavat työstää väliin hieman voimakasotteisempia ja väkevämiäkin hetkiä… palatakseen jälleen takaisin herkempään ja seesteisempään.  

Tämän levyn otsikkonimi Goodbye July selittää paljon sisällön perushenkeä. Ympäröivän kesän pysähtynyttä kaunetta. Sen muuttumista leimuavan ihastuttavaksi väriloistoksi, samalla kaiken kesäisen ihanuuden kuolemaksi. Pakkasten kimaltavaksi kuuraksi… 

Levyn kuusi kappaletta on Sooäärin käsialaa ja loput kaksi lainatavaraa. Tasapainoinen kokonaisuus, jossa liikutaan rauhallisen antoisana. Hätäilemättä sointeja suudellen. Kuuntelunirvanaan vaipuen. Ainoana rytmisenä räväytyksenä  Röömus Vang eli Cheerful Prisoner. Iloittelevan kepeällä menolla. Raitapuvussakin. 

Kokonaisuudessaan erinomaisen rauhoittava ja tyynnyttävä levy. Messevää maalailua, jossa kuuntelijan sielu lepää. Ajatus seestyy ja nousee korkeimpiin sfääreihin. Maallinen hössö häviää, olotilaa kevenee ja puhdistuu…  (OR)

Jaak Sooäär guitar, Ara Yaralyan bass, Markku Ounaskari drums

Recorded by Peter Salmela in December 2019.
Mixed by Johannes Lundgren.
Mastered by Teet Kehlmann

1. November Rose (Jaak Sooäär) 05:36.
2. Teisele Kaldale (Jaak Sooäär) 05:50.
3. Rõõmus Vang (Jaak Sooäär) 04:01.
4. Goodbye July (Jaak Sooäär) 07:28.
5. Mer Tan Itev (Armenian trad./arr. Ara Yaralyan) 05:25.
6. Swallow (Dodokhyan/arr. Ara Yaralyan) 05:53.
7. Four Months (Jaak Sooäär) 05:31.
8. Vaga Vesi (Jaak Sooäär) 06:38

Takaisin

Artikkeli luettu 263 kertaa

Translate »