Stefan Pasborg

Kuvat:

29.12.2012 20:09

ILKMUSIC ILK194CD

Kun ensimmäisen kerran kuulin, noin 10 vuotta sitten, tanskalaisen rumpalin Stefan Pasborgin käsittelevän rumpusettiä livenä, teki hänen tapansa takoa lyömäsoittimia unohtumattoman vaikutuksen. Sen jälkeen olen kuullut hänen yhtyeitään, Odessa 5, Odessa X-Tra Large ja Ibrahim Electric, lavalla useaan kertaan ja hänen tehokkuutensa on tullut todistettua aina vain mehevämmäksi. Hän on noussut varsinkin freejazz-piireissä jo eräänlaiseen kulttimaineeseen. Hänen levynsä, TriplePoint, kolmen CD:n ”yksinsoittokokoelma” vuodelta 2007, ponnahti heti listojen kärkipäähän ja valittiin monilla listoilla vuoden parhaimpien tulokaslevyjen joukkoon.

Monet palkinnot ”pokannut” Stefan on aina pitänyt 1960- ja 1970-luvun energisestä rocksoundista. Erityisesti häneen on vedonnut sellaiset yhtyeet kuin Black Sabbath ja Led Zeppelin sekä myöhemmän ajankohdan The White Stripes. Näiden yhtyeiden voimakas vaikutus sai hänet innostumaan tämän ”Free Moby Dick” -levyn tekemiseen.

Tämän projektin toteuttamisen mahdollisti ”Artist-in-Residence” -pohjainen kiinnitys Kööpenhaminan Jazzhouse klubille. Varsin nopeasti hän päätti silloin tehdä 6 uutta teosta klubikäyttöön. Yhden nimeksi tuli ”rock n’ roll valaan” mukaan ”Free Moby Dick”.Sen pohjalta hän kutsui levytysprojektiin mukaan kolme tuttua soittajaa, joiden kanssa hän on työskennellyt ennenkin monissa yhteyksissä. Saksofonistit Mikko Innanen (FIN) ja Liudas Mockunas (LIT) sekä basisti Nicolai Munch-Hansen (DEN) ottivat mielellään haasteen vastaan.

Stefan halusi luoda oman projektin näiden tunnettujen rock-yhtyeiden musiikin vaikuttavuudesta. Tuloksena oli omintakeinen, jazz-henkinen ajattelumalli, missä kappaleita on tulkittu hyvin vapaasti, improvisoinnin pohjalta. Stefanin valinnat osuivat Led Zeppelinin kappaleisiin Black Dog ja Out in the Tiles, Black Zabbathin Iron Man sekä The White Stripesin Seven Nation Army. Stefan sanoo Rolling Stonesin Paint it Black kappaleen olleen hänen yksi kaikkien aikojen suosikeista ja siksi se sai myös paikan tälle levylle. Tom Waits tuntuu olevan monien artistien suosikkisäveltäjiä ja hänen tuotantoaan on käytetty monien yhtyeiden ohjelmistossa ja näin myös tämän levyn päätöskappaleeksi on tullut valituksi Waitsin hartaan kaunis balladi, Johnsburg, Illinois.

Molempien saksofonistien, tulista raivoa sisältävät, puhallukset yhdessä saavat aikaan tukevan kumisevan tunnelman. Stefan tykittää rumpujen takana siihen voimakkaasti eteenpäin vievän reippaan rytmin. Hänen mainio rytminlukutaitonsa saa saksofonit punahehkuisiksi tulipalloiksi, joista pauhu alkaa kiehua tulikuumana laavana ulos. Mukaansatempaava svengi vedättää kolmea ensimmäistä kappaletta valtavalla energisellä voimalla eteenpäin. Seven Nation Army alkaa hitaasti kiiruhtaen, mutta muuttuu loppua kohden ryntääväksi raskaaksi massaksi, jossa tulisieluiset puhaltajat moukaroivat kuulijaa suurella antaumuksella. Basso jytisee Paint It Blackin alkuun tunnistamattomasti, mutta sitten saksofonien hidas mukaantulo tekee kappaleen täysin tunnistettavaksi, vaikka omanlaisena sovituksena ei kulje totutulla ”Vierivien Kivien” esittämällä tavalla.

Kokonaisuudesta jää ensimmäiseksi mieleen tukeva, raivoisan menevä rytmitys ja pauhaavat ammattimiesten puhaltamat saksofonit. Tuloksena on tymäkän tanakkaa, raastavaa ja kovaa menoa, mikä päättyy hiljentymiseen Illinoisissa. Jonkinasteinen kummallinen tyhjyys jää kuitenkin aukkona takaraivoon mietityttämään. Syynä on kaiketi se, että tämä loppui tavallaan ennen aikojaan, liian aikaisin. Vajaat 40 minuuttia jättää kuulijan jotenkin tyhjän päälle ihmettelemään, että tässäkö tämä oli. Niin, tosiaan olisin kuunnellut lisää. (JKi)

Stefan Pasborg: rummut, Mikko Innanen: baritonisaksofoni, Liudas Mockunas: tenorisaksofoni, Nicolai Munch-Hansen: sähkö- ja kontrabasso.

Äänitys: Thomas Vang, The Village.Miksaus ja masterointi: John Fomsgaard, Karma Crew. Kannen suunnittelu: Rasmus Meisler / Spild Af Tid Aps. www.spildaftid.dk. Kuvat: Stephen Freiheit (Stefan), Elina Perttula (Mikko), Morten Germund (Nicola), Giedrius Abromavicious (Liudas). Julkaistu: 13.9.2012.

1. Black Dog (Led Zeppelin) 8:34

2. Out In The Tiles(Led Zeppelin)5:41

3. Iron Man(Black Sabbath)6:09

4. Seven Nation Army(The White Stripes) 7:31

5. Paint It Black(The Rolling Stones)5:09

6. Johnburg, Illinois(Tom Waits)4:15

Sovitukset Stefan Pasborg paitsi raita 5 yhdessä Mikko Innasen kanssa.

Takaisin

Artikkeli luettu 595 kertaa

Translate »