Sun Trio

Kuvat:

20.06.2011 07:46

Kepach Music, CAMJ 7840-2

Väkevää ja maistuvaa kuin omatekoinen sinappi. Se sellainen, jota ei tehdä minkään ranskalaisen keittiön tai muun kokkikoulun ohjeiden mukaan, vaan vapaasti improvisoiden.
Tuon improvisoinnin pohjana on tällä levyllä herrojen orkesterilaisten omat sävellykset, yhtä lukuunottamatta. Aurinkoisen lämpimiä. Hehkuvan purkautuvia. Illan punervaan vaipuvia.
Sun Triosta on kasvanut käsite isolla Kää -kirjaimella. Käsite, jonka musiikki nousee hyvin korkeisiin sfääreihin tuoreen ja nuorekkaan jazzsukupolven kategoriassa Euroopassa.
Yhtyeen vetäjä, Jorma Kalevi Louhivuori esittää levyllä erinomaista osaamistaan niin trumpetistina kuin ääni- ja elektroniikan taitajana. Hänestä on kehittynyt sitten vuoden 2006, kun Sun Trio voitti Young Nordic Jazz Comets -kilpailun, todellinen virtuoosi, jonka mestarillinen taituruus on palkittu useissa kotimaisissa että kansainvälisissä kilpailuissa, viimeksi tänä keväänä Tallinnassa.
Tietty boheemius, mutta samalla tinkimätön kunnianhimo ovat Jorma Kalevin tavaramerkkejä, unohtamatta hänen romanttishaaveellista minäänsä. Vaikka hänen esityksensä kuuluu modernin jazzin kategoriaan, se ei ole sekalaista, kakofonisen kokeilevaa äänimaailmaa. Ei missään nimessä, vaan harmonisen melodista ja johdonmukaista vapauden riemua sekä tunteenpaloa… jotain sellaista, joka saa ihmismielen irtaantumaan olotilastaan. Leijumaan jonnekin hallusinaation ja hyvänolon pumpuliin… Unien maailmaan…
Basisti Antti Lötjösen tummat sävyt sykähdyttävät kokonaisuutta kauneudellaan ja melodisuudellaan. Heleän herkistä hivelyistä tuhtiin väkevyyteen. Yhtään kosketusta ei liikaa. Yhtään ei liian vähän. Melodisen rytmikkäänä ja soivana nautintona. Erinomaisen hienona osaamisena.
Taustatyöntekijä, rumpuvirtuoosi Olavi Louhivuori luo soitollaan upean taustan, jonka päälle pikku-veli Jorma Kalevin on hyvä luoda oma osuutensa. Olavi todellakin soittaa instrumenttejaan eikä tyydy mihinkään rytmiseen kopisteluun ja kilkutteluun. Hän käyttää erinomaisen hyvin hyväkseen koko arsenaaliaan. Harkitusti. Monimuotoisesti. Hellästi. Massiivisen ärhäkkäästi.
Kokonaisuutena tämä Trion levy liikkuu modernista otteestaan huolimatta pehmeiden arvojen maailmassa. Ikäänkuin silkkihansikkain soitettuna. Ei silti kuitenkaan minään mamoiluna vaan väkevänä tulkintana.
Käyttämäni sana moderni jazz ei tarkoita sitä, että levy tavoittelisi jotain poikkitaiteellisuutta. Ihmeellistä jippoilua. Tai tolkutonta äänifantasiaa.
Ei todellakaan, sillä Sun Trion esityksessä on ”järki päässä”. Kappaleiden melodisuus ja rauha ovat pääosassa. Jokunen rajumpi irtiotto täydentää pehmeän soivaa äänimaailmaa. Jorma Kalevin työskentelyn monikasvoisuus ei nouse missään kohdin kohtuuttomuuksiin vaan säilyttää koko ajan maukkaan perusolemuksen ja soundin.
Myöskään elektroniikan ja äänimaailman käyttö ei nouse missään vaiheessa oleelliseksi osaksi kokonaisuutta vaan antaa sille vain pikantin lisäsäväyksen.
Unet ovat todellakin totta tällä levyllä nimensä mukaisesti. Totta on myös se, että asialla on huippukokoonpano. Loistavia suomalaisia nuoremman polven jazzmuusikoita, joille soisi menestystä maailman estradeillakin. Ainesta ja osaamista on riittämiin…
Tämä levy kestää (tai tarvitseekin) useamman kuuntelukerran, jolloin se aukeaa täyteen loistoonsa kuuntelijalleen. Hyvä asento ja kuuntelurauha täydentävät kuuntelunautintoa… vaivuttaen kuulijansa nautinnon ytimeen…
Suosittelen vilpittömästi kaikkien kuultavaksi. (OR)

 

Jorma Kalevi Louhivuori trumpet, vocal & live electronics, Antti Lötjönen bass, Olavi Louhivuori drums

Recorded and mixed in Ludwigsburg on 15-18 November 2010 at Bauer Studios
Recording & mixing engineer Johannes Wohlleben
Mastered by Danilo Rossi

 

01.  Subject for Silence Jorma Kalevi Louhivuori  4:08
02.  Impulse Jorma Kalevi Louhivuori  7:01
03.  The Prisoner of Arabia Jorma Kalevi Louhivuori  3:23
04.  Zebulon Rufus Wainwright  6:13
05.  Home Jorma Kalevi Louhivuori  6:49
06.  Shallow Nights Jorma Kalevi Louhivuori  5:40
07.  Triste Olavi Louhivuori  3:39
08.  Machiavelli Porridge Olavi Louhivuori  5:25
09.  Kazuo Antti Lötjönen  3:20
10.  Why Nighttime Is Better For Intensive Jam Jorma Kalevi Louhivuori  9:40

Total 55:25

 

Takaisin

Artikkeli luettu 562 kertaa

Translate »