SuomiSolmu

Kuvat:

19.01.2009 22:00

Suomisolmu

Facelift

Long Play Records, LOPCD 021

Levy-live, siinäpä se. SuomiSolmu-suolisolmu, yhteinen tekijä? Massiivinen soittajajoukko-massiivinen tarjonta! Funkahtavan alun jäljeen biisit ovat ikäänkuin runsauden sarven pursuamista skandinaaviseen luontoon. Tosin tuotantoporras haluaa rajata sen suomalaisuuten ja kotomaiseen funkahtavaan raamiin. No monta on mieltä ja makua, mutta tästä runsauden sarvesta on mitä jakaa. Ja miksei olisi, sillä asialla on todellista jazz- ja rytmimusiikin ykkösjoukkiota terhakkana tenoristikärkenä Joonatan Rautio, joka ”polttaa” täydellä teholla, mutta herkällä otteella läpi levyn. Hänen soittonsa on tavallaan kuin Suomi-neidon tai Suomi-äidin helma, jonne kaikki funkkaavat lapsoset voivat juosta paljain varpain suojaan oman soitto-osuutensa jälkeen.

Basisti Ape Anttila pistää keltaisella soittopelillään  jykevän jymeästi kuin Suomi-historian kivikirkkojen mesenaatit, pastorit. Hän pitää funkin perusrytmin elossa, karkaillen välillä naukulle parrunpätkästä sakastin puolelle. Ja meno senkuin yltyy. Hyvä Apeeeeee….

Tämän Suomi-sadun kuopiolainen  viäräleuka, Aki Rissanen käyttää kiippariaan, Rhodesiaan ynnä muita elevaattoreitaan erinomaisella taidolla ja maulla- Ero vierailevan ”ameriikan pelle” Beardin ja hänen välillään on? Niin mikä se on? Aki on noussut kohisten yläkastin kosketin virtuoosiksi ja pianistiksi, myös SuomiSolmussa! Maittavaa kuunneltavaa!

Mutta jatkakaamme Suomi-satua… metsässä funkkaa joku… ei, ei siellä hakkaa joku halkoja. SuomiSolmun sävelet vyöryvät ylitse ja metsäaukiolla näemme Rumpali Salesvuon voimakastahtisessa lyömätyössä. Hän piiskaa settiään ihan olan takaa. Saimaan rannan kasvatti ei tyydy hellään kosketukseen vaan tahti täytyy naulata kunnolla. Ja perusteellisesti. No eipähän jää epäselvyyttä kenellekään.

SuomiSolmun kummajainen on ilman muuta Leningrad Cowboyseista funkkaavaksi Suom-iÄidin ipanaksi ryhtynyt poninhäntä poika Warre Vartiainen. Etutukka on kääntynyt takaraivolle ja soolo- että komppiosasto kulkee iloisen railakkaana. Välin jopa piiskaavana. Mutta ei hätää, se sopii tähän funkkaavaan seurakuntaan kuin sormi… sinne.

Runsaudenarvihan tämä levy kokonaisuudessaan on. Vauhtiakin reilusti yli EU:n määräysten ja tienvarsien kameretolppien. Ensin meinasin tukehtua tällaisen massatarjoilun alle, mutta, kun tavara oli laitaluvultaan hyvää, se pisti uimaan pään pinnalle. Ei tällaisia puhdasverisiä, massiivisia musiikkiesityksiä meillä hirveän usein synny. Ei ainakaan näin raikkaasti funkkavana. Taidokkaan harmonisena. Improvision portaita kapuavana. Ja kuitenkin hallittuun raamiin sovitettuna.

Tämä on hyvä levy. Koko soittokunta voi taputtaa reilusti käsiään: hyvä minä, hyvä minä!
Ja jos sallitte, kriitikkonne yhtyy myös taputuksiinne!   (OR)

 

Joonatan Rautio; tenorsax,Varre Vartiainen; guitar, Tomi Salesvuo;drums, percussion, Ape Anttila; bass, Aki Rissanen; keyboards
Feat, Jim Beard; Rhodes (Shelter, 40 Acres and a Mule), Jari Lappalainen; percussion

Recorded at Cadimef Studios, Joensuu, Finland – November 2006
Additional recordings: Joonatan Rautio, Aki Rissanen, Varre Vartiainen (Helsinki),,Tomi Salevuo (Musaka) and Jim Beard (New York)
Mixed at TSG Studio, Joensuu Finland, December 2006 – February 2007
Recorded by Speedy Saarinen
Mixed by Speedy Saarinen and Tomi Salesvuo
Mastered at Chartmakers by Svate Försback
Assistant engineer; Kimmo Perkkiö
Senior supervisor; Juha Linna

Produced by Tomi Salesvuo

Facelift  5:56 (Varre Vartiainen)
Sailor in a Laboratory  6:07 (Joonatan Rautio)
Shelter  7:34 (Joonatan Rautio)
Haitsapparallaa  5:32 (Ape Anttila)
Jones Boogie’s Around      6:09 (Tomi Salesvuo)
Glow 5:36 (Aki Rissanen)
Diana  6:08 (Jim Beard arr. Suomisolmu)
40 Acres and a Mule 7:24 (Aki Rissanen)
Dubojev  5:54 (Ape Anttila)

Takaisin

Artikkeli luettu 811 kertaa

Translate »