Terho Keskitapio

Kuvat:

05.09.2014 12:07


Terho Keskitapio: The 2nd

The 2nd

Terho Keskitapio Productions 2014, TKPRO-002

Mielihyvä täytti mieleni kuin tulviva Kemijoki. Syynä rovaniemeläisen jazzkitaristi Terho Keskitapion toinen levy The 2nd. Siinä on sitä jotain…

Olen seurannut Keskitapion kitarointiuraa parinkymmenen vuoden ajan. Nähnyt sen nuoruuden innon. Orastavan taiteilijaelämän valo- ja varjopuolet. Luomisen tuskan ja paskan. Onnistumisen ja ilon. Oulun oppivuodet. Kasvamisen musiikinopettajaksi ja soittopelinsä erinomaiseksi taituriksi. Jazzkitaristiksi!

Vuonna 2010 Keskitapio palasi Oulusta Rovaniemelle, jossa toimii yläasteen ja lukion musiikinopettajana. Sen ohessa hän työstää jazzia ja keikkailee edelleen aktiivisesti.

Tällä levyllä on erinomainen sielu. Jazz-sielu… puhdas sellainen. Eli Keskitapio ei käytä mitään ylimääräisiä vempaimia vaan luottaa omaan osaamiseensa ja soittopeliinsä… muistaakseni puoliakustiseen Ibaneziin… rehelliseen jazzkitaraan.

Keskitapio tallustelee musiikillisesti amerikkalaisen jazztradition viitoittamaa tietä. Mukaan mahtuu jonkinverran bluesin sävyjä ja groovaavaa meininkiä. Mutta kokonaisuus kutoutuu upeaan kitarajazziin. Levy koostuu jazzstandardeista ja Keskitapion omista sävellyksistä.

Levyn kokonaisgenre on erinomaisen hallittu, sielukas ja rauhaisa. Olipa kyse sitten seesteisestä balladista tai rytmikkään rivakammasta menosta, niin homma pysyy koko ajan Keskitapion hyppysissä. Hänen kosketuksensa kitaransa kieliin on nautittavaa. Molemminpuolinen tunne heijastuu intensiivisenä jazzsointina.

Hänen sormituksensa, melodinen eheys ja kosketuksen puhtaus tekevät kitaroinnista hienon kokonaisuuden. Omalla laillaan nostalgisia tunteita nostattavan. Menneitä mestareita kunnioittavan. Todellista jazzkitarointia…

Keskitapion kanssa musisoi tuttu lappilaislähtöinen, nykyisin Oulun piirikuntaa edustava kaksikko; Tapio Tekoniemi (basso) ja Esa Virkkula (rummut). Herrojen yli 15 vuotta kestänyt yhteistyö kuuluu saumattomana yhtyesoittona. He rakentavat Keskitapiolle hienon taustan toteuttaa itseään ja saavat tästä kiitokseksi itsekin sieman sooloaikaa. Hallitun osaavasti jazzaava kolmikkokokonaisuus.

Parilla raidalla käy vierailulla trumpetteineen Forsblomin Sami, oululaisen musiikin monitoimityöstäjä. Ja hyvin hän työstää myös tällä levyllä.

Tämä levy osoittaa omalta osaltaan sitä, että pohjoisen palkisilla osataan myös paikallistasolla jazzailla. Eli jazz elää siellä tasokkaana, vaikka laitasuomalainen Helsinki onkin poiminut hoteisiinsa monet sen huippusoittajat… Pohjois-Suomen musiikkikoulutus on hyvällä tasolla.

Mikäli haluatte kuulla makoisaa, todellista kitarajazzia, niin tässäpä tätä nyt on tarjolla. Perinteitä kunnioittavana ja taidokkaasti julkituotuna. Suosittelen! (OR)

Terho Keskitapio, guitar, Tapio Tekoniemi, bass, Esa Virkkula, drums

Feat. Sami Forsblom, trumpet

Recorded by Tapio Tekoniemi April 12.-14.2013 at Tapio Tekoniemi’s home studio in Oulu, Finland

Mixed by Terho Keskitapio

Masted at Chartmakers by Svante Forsbäck, Helsinki, Finland

1. Lacy Cat  (Terho Keskitapio)  7:51

2. Night And Day  (Cole Porter)  4:22

3. Driving North (Terho Keskitapio)  5:27

4. Street Life  (Joe Sample)  7:17

5. Blame It On My Youth  (Oscar Levant) 7:22

6. Steady Strut  (Terho Keskitapio)  4:13

7. Drifting  (Jimi Hendrix)  4:04

Takaisin

Artikkeli luettu 1105 kertaa

Translate »