Tessa Souter

Kuvat:

27.08.2010 06:56

Motema 233045

Jazzvokalisti Tessa Souter esittää persoonalliseen tyyliin tuttuja ja vähemmän tuttuja popsävelmiä ja muita lauluja hyvin jazzillisesti ja maailmanmusiikillisesti sovitettuina levyllään Obsession. Kuullaan mm. Beatlesien Eleanor Rigby, Creamin White Room ja Nick Draken Riverman.

Tessa Souter on asialleen omistautunut ja taitava vokalisti, jolla on mielenkiintoinen ja persoonallinen laulutyyli. Hän on tehnyt hiljalleen esiinnousua New Yorkin kivikovaan jazz sceneen ja alkaa saada nimeä mannermaallakin. Trinidadilaisen ja englantilaisen vanhempien lapsena Souter on omaksunut monikulttuurisen maailmankuvan jo kotona.

Ajoin Tessa Souter hieman muistuttaa eksklusiivista puolalaissyntyistä vokalistia Basia Trzetrzelewskaa, mutta Souter on omailmeinen, sopivan ”kulmikas” ja hänen tuotoksensa on yksilöllinen.

Souterilla on kaunis ja lämmin alttoääni. Pelkistetty, minimalistinen ja askeettinen tyyli vaatii kuulijalta totuttelua. Varsinkin, jos on itse soittanut satoja kertoja White Room’ia tai Eleanor Rigbyä. Esimerkiksi dominanttisoinnun poisjättäminen on impressionistisille minimalisteille hyvin tyypillistä – se kuulostaa perinteiseen ilmaisuun tottuneelle perin oudolta.

Harhalopukkeen käyttöä on toinen mahdollisuus, eli dominanttisointua seuraakin jokin muu kuin I aste, (eli toonika). Tonaalisessa musiikissahan sävelmä loppuu lähes poikkeuksetta toonikaan. Kunnon minimalisti rikkoo tätä perinnettä kekseliäästi. Mutta se on kieltämättä tehoavaa, ja on sanottava, että Tessa Souter on onnistunut erittäin hyvin kappaleiden valinnassa.

Tessa Souterin kyky vangita tuokion tunnelma on jotakin hyvin vaikuttavaa. Voi vain kuvitella, miten hypnoottisia hänen klubikeikkansa ovat. Termi ”obsessio” viittaa pakkoajatukseen, ja Tessa Souter on ilman pienintäkään epäilystä parhaita kuviteltavissa olevia pakkomielteitä.

Obsession ei ole Tessa Souterin ensimmäinen albumi. Listen Love (Nara Music) on jo kuuden vuoden takaa, ja Nights of Key Largo (Venus Records) on sekin jo vuodelta 2008. Keveät ja keinuvat etelän rytmit soveltuvat hienosti laulajan omintakeiseen tyyliin.

Jos laulutekniikasta tässä nyt hieman natisee, niin ehkä siirtymät äänikorkeuksien välillä ovat hänen heikkoutensa. Falsetti soi kauniisti, mutta oman luontaisen äänen ja falsetin välissä olevan alueen ”silloittaminen” on välillä luvattoman lähellä ”hoilaamista”. Tässä siis pientä haastetta treeniin, mainitsi kriitikko…

Setin täytäntöönpanoapa on hyvin kiinnostava. Puoliakustinen bändi soveltuu ihanteellisesti Souterin pehmeän äänen ja lämpimän tulkinnan kantajiksi. Kitaristi Jason Ennis on mielenkiintoinen tuttavuus, Victor Prieto tukee erinomaisesti laulua harmonikkafillein. Viulu kuuluu oleellisesti tähän tyylilajiin ja Todd Reynolds tukee intiimiä kokonaisuutta kiitettävästi.

Kotisivun osoite on http://tessasouter.com.  YouTubesta löytyy lisää kiehtovaa musisointia. Jos Tessa Suomeen!-niminen liike perustetaan, ilmoittaudun kantajäseneksi tässä ja nyt.

 

Tessa Souter – White Room

{youtube}UY91txygotQ{/youtube}

Tracks:

 1. Eleanor Rigby
 2. Riverman
 3. Obsession
 4. White Room
 5. Afro Blue/Footprints
 6. Make This City Ours Tonight
 7. Crystal Rain (Sunshower)
 8. Empty Faces (Vera Cruz)
 9. Now and Then
 10. Nara’s Song (Little Sunflower)
 11. Love Theme from Spartacus
 12. Usha’s Wedding.

Musicians: Tessa Souter: vocals; Jason Ennis: guitar; Gary Wang: bass; Conor Meehan: drums; Victor Prieto: accordion; Todd Reynolds: violin; Ansel Matthews: backing vocals.

Production; Tessa Souter & Sue Edwards

Recording, Mixing & Mastering: Doe Bennett/ Bennett Studios

Takaisin

Artikkeli luettu 538 kertaa

Translate »