THE GEORGE LERNIS JAZZ QUARTET

Kuvat:

13.10.2011 05:46

OMAKUSTANNE

Rumpujen soiton opiskelut 13-vuotiaana yksityisesti aloittanut George Lernis on kotoisin Kyprokselta, mutta siirtyi 21 vuotiaana Yhdysvaltoihin opiskelemaan musiikkia Berkleen kuuluisaan musiikin ahjoon suorittaen loppututkinnon vuonna 2005.  Kuinkas muuten, hän on niin monen muun muusikon lailla jäänyt sille tielle, vaikuttaen nykyään Bostonissa. Lernis innostui nopeasti myös käsin soitettavista lyömäsoittimista. Hänen instrumentti valikoimaan kuuluvat nykyään sellaiset harvinaisemmat instrumentit kuten riq, hadjira, kanjira, darbuka ja pandeiro. Kotimaassaan hän soitti monenlaisissa yhtyeissä jo viidentoista ikäisestä lähtien kuuluen mm. Kyproksen puolustusvoimien orkesteriin.

George Lernis Quartet on hänen uusin projektinsa. Shapes of Nature Lernisin ensimmäinen levytys yhtyeen johtajana. Levy on Lernisin omaa tuotantoa ja kappaleet ovat myös hänen itse säveltämiä. Lernis sanoo sävellyksien syntyneen ja kehittyneen viimeisen neljän vuoden aikana opiskellessaan sävellystä ja kuulon harjoitusta News England Conservatoryssa yhteistyössä kreikkalaisen pianistin Lefteris Kordisin kanssa, joka tuntui sopivalta myös yhtyeen pianistiksi. Sävellysten runko rakentuu tunnetuiden standardeiden ja perinteisen jazzin mallien pohjalta, joihin hän on muutellut sävelaskelmia, vähentämällä nuotteja ja sekoittamalla mukaan arabialaisen musiikin aineksia. Mitä ne alkuperäiset pohjat lienevät, niin eivät ne ainakaan suoraan ja selkeästi ole tunnistettavissa.

Tuloksena on puhdasveristä jazzia, melko tutunomaista ja perinteisen kaavan mukaan kulkevaa kaikesta huolimatta. Taiteellisesti tulos on kaunista ja miellyttävää kuunneltavaa, mutta se ei mitenkään kuitenkaan yllätä kuulijaa. Kannen kuvat luovat mielikuvaa luonnonläheisyydestä, ympäristön tärkeydestä.  Se kuvastuu selkeästi myös levyn sisällöstä. Mainstream jazzin humaani verevyys, kuulas rauhallisuus, luontevuus, juurevuus luontoon ja jazzin perinteeseen kasvavat tässä levyssä yhdessä sulassa sovussa.

Basisti Mark Zaleski ja saksofonisti Scott Boni olivat George Lernisille helppoja valintoja täydentämään kvartettia, sillä hän oli soittanut jo aikaisemmin näiden opiskelukavereidensa kanssa eri kokoonpanoissa Bostonissa. Bonin alttosaksofonin melodiset linjaukset sulautuvat puhtaasti Lernisin tahditukseen antaen vapauttavan tunteen.  Zaleskin basso kulkee täsmällisesti ja jouhevasti rytmittäen, syvästi groovaten. Kokonaisuus on kuin aikainen kevät, mikä saa oravat tanssimaan rytmikkäästi pulleiden purjeiden työntövoimalla. Aikaa et pysty pysäyttämään, mutta helppoa on nousta rytmin portaikkoa mukavan letkeästi lanteita keinutellen ja varpaita notkistellen. ”Feeling Groovy” on tunne, minkä saattelemana tämä levy vie kuulijaa mukanaan leppoisasti edeten.   (JKi)

 

George Lernis, rummut; Lefteris Kordis, piano; Mark Zaleski, basso; Scott Boni, alttosaksofoni

Äänitys, miksaus ja masterointi: Peter Kontrimas, PSB Studio, Westwood, MA, 1. ja 12. kesäkuuta 2011. Tuotanto: George Lernis. Kuvat: Patrick Holloway. Julkaistu: 1.9.2011.

 

  1. Early Spring 6:38
  2. Squirrel Dance 7:02
  3. Canvas 7:06
  4. Rhythm Portals 6:15
  5. Walking In Rhythm 5:41
  6. Bending Time 6:25
  7. Feeling Groovy 6:53

Kaikki kappaleet ovat George Lernisin säveltämiä

 

Takaisin

Artikkeli luettu 560 kertaa

Translate »