THE JUBILEE ALBUM

Kuvat:

29.05.2012 17:09

ACT MUSIC + VISION ACT 9570-2

Münchenissä Saksassa toimiva ACT Music + Vision GmbH + Co. KG levy-yhtiö on julkaissut 24.2.2012 erikoisäänitteen Saksassa juhlistaakseen yhtiön 20-vuotista taivaltaan. Albumin sisältö koostuu 20 valikoiduista kappaleesta ja isosta määrästä esittäjiä, joiden äänitteitä on julkaistu 20 vuoden aikana yhtiön toimesta. Mukana on lukuisa joukko hyvin tuttuja ja vähemmän tuttuja nimiä. Valikointi on varmaan ollut osittain hyvin helppoa, mutta varmasti myös vaikea, sillä ATC:lle on levyttänyt sellainen määrä artisteja, että mukaan on tietenkin mahtunut vain pieni otos kokonaisuudesta.

Yhtiön perustaja Sigfried Loch halusi oman levy-yhtiön, sellaisen, mikä keskittyy lähinnä pelkästään jazziin läheisesti liittyvän musiikin sisällön taltioimiseen. Levy sisältää kappaleita tämän 20-vuotis taipaleen tähtihetkistä. Albumi tarjoaa kuulijalle kiehtovan matkan erityisesti eurooppalaisen jazzin taipaleelta viimeisen 20 vuoden aikana.

Koko yhtiön historia lähti liikkeelle vuonna 1992, kun Jazzpaña (ACT 9212-2) flamenco-jazz albumi julkaistiin ja se saavutti heti kaksi Grammy palkintoa. Levyllä soittivat WDR Big Band solisteinaan Al Di Meola ja Michael Brecker. Tästä albumilta on juhlalevylle otettu kappale Tangos. Tämä äänitys tilaisuus oli samalla sikäli merkityksellinen, että silloin Siggi Loch tapasi ensi kertaa vietnamlähtöisen, mutta sittemmin ranskalaistuneen kitaristin.  Nguyên Lê teki yhtiön kanssa ensimmäisenä artistina yksinoikeussopimuksen. Lê soittaa levyllä kappaleella Idioma, mikä on otettu hänen ensimmäiseltä levyltään Three Trios (ACT 9245-2).

Yhtiön punaisena lankana on kaiken aikaa ollut pyrkiä yhdistämään jazzia maailman musiikin kanssa. Tässä suhteessa jazz on paljon muuta kuin yksinkertaisesti yksi genre muiden mukana musiikin kentässä, jazz on kansainvälinen ja maailmanlaajuinen yhtenäinen musiikillinen kieli. Tässä mielessä levylle on otettu kolme kappaletta, mitkä täydentävät tätä näkemystä. Calima on levyltä Jazzpaña II (ACT 9284-2), Johnny Cashin säveltämä I Walk The Line Nora Jonesin ja Joel Harrisonin tulkitsemana, The Seagull, jonka esittävät Paolo Fresu, Richard Calliano, ja Jan Lundgren, sekä Norwegian Psalm levyltä Europeana (ACT 9804-2). Näillä levyillä yhdistyvät jazz, kansanmusiikki, country, skandinaaviset ja välimerelliset traditionaaliset laulut sekä eurooppalainen perinne kansanmusiikki.

Ruotsi on erityisen hyvin tapetilla, sillä levyllä esiintyy iso joukko ruotsalaista artististeja. ”Herra Punatorvi”, pasunisti Nils Landgren ja Siggi Loch ystävystyivät tavattuaan JazzBaltica festivaaleilla ja Landgrenista onkin tullut yksi eniten levytyksiä ACT:lle tehneistä artisteista. Toinen merkittävä yhteys oli traagisesti vuonna 2008 sukellusonnettomuudessa kuollut pianisti Esbjörn Svensson, jonka e.s.t. Trio ehti levyttää pitkälti toistakymmentä albumia ACT:lle. Näillä herroilla on omien kappaleiden lisäksi myös yksi yhteinen teos Lapp Nils Polka esimerkkinä hienosta työstä tällä levyllä. Muita ruotsalaisia levyllä mukana olevia ovat kitaristi Ulf Wakenius, joka esittää oman versionsa Keith Jarretin kappaleesta Dancing, basisti Lars Danielsson, joka soittaa yhdessä suureen maineeseen nousseen puolalaisen pianistin Leszek Mozdzerin kanssa kappaleen Tarantella. Laulajista mukana ovat Viktoria Tolstoy kappaleella Love Is Real, Ida Sand kappaleella The Brutal Truth sekä Rigmor Gustafsson kappaleella Close To You.

Pohjoismaista väriä lisää vielä lisäksi norjalainen kosketinsoittaja Bugge Wesseltoft, jonka levy It’s Snowing On My Piano (ACT 9260-2) on kaikkien aikojen menestyksekkäin ACT albumi. Tältä ajattomalta ”talvilevyltä” Bugge esittää kappaleen What Child Is This.

Naislaulajista voisi vielä mainita ruotsalaisten lisäksi Koreasta kotoisin oleva ja nykyään Ranskassa asuva Youn Sun Nah, joka on noussut vahvasti eurooppalaisten jazzlaulajien kärkikaartiin. Hän on ollut nyt kolme vuotta ACT:n ”leivissä” ja esittää tällä levyllä Bitter Ballad kappaleen.

Totta kai myös saksalainen jazz on kaiken aikaa ollut sydämen asia Siggi Lochille ja ACT:lle. Monilukuinen määrä poikkeuksellisen menestyksellisiä artisteja on levyttänyt vuosien saatossa yhtiölle. Viime vuosina erityisesti merkittävien pianistien esille tuominen on ollut ACT:n yksi tavaramerkki. Saksalaisista pianisteista Michael Wollny on vankasti nousemassa saksalaisen jazzin vahvimmaksi persoonaksi sitten Albert Mangelsdorffin. Hän onkin saanut kunnian esittää levyn ensimmäisen kappaleen. Trauermarsch on Gustav Mahlerin Symphony No 5 levyltä ja siinä soittavat Wollnyn lisäksi basisti Eva Kruse ja rumpali Eric Schäfer. Toinen pianisti on Jens Thomas, joka tulkitsee yhdessä saksofonisti Christoph Lauerin kanssa Stingiä kappaleella Shadows In The Rain. Saksalaisista yhtenä mukana on myös Wolfgang Haffner, joka on yksi eniten myös kansainvälisesti käytettyjä rumpaleita maassa. Hänen esityksensä on rento groovepohjainen jazz kappale Shapes samannimiseltä albumilta (ACT 9603-2).

The Jubilee Album on näyttävä kokonaisuus ACT-yhtiön tähän päivään ulottuvasta levytyshistoriasta. Huomattavaa on, että pohjoismainen jazz on hyvin edustettuna ACT:n tuotannossa. Suomalaisista artisteista ATC:lle levyttäneitä ei taida olla muita kuin Verneri Pohjola ja Iiro Rantala.  (JKi)

 

Eri esittäjiä:

 1. Symphony No. V, Mov 1: TrauermarschMICHAEL WOLLNEY’S (Gustav Mahler) 3:36
 2. Heart Shaped BoxYARON HERMAN (Kurt Kobain) 4:38
 3. Bitter BalladYOUN SUN NAH / MATHIAS EICK / LARS DANIELSON (Youn Sun Nah) 4:08
 4. ShapesWOLFGANG HAFFNER (Wolfgang Haffner) 5:20
 5. Tarantella – LARS DANIELSON / LESZEK MOZDZER (Lars Danielsson) 5:02
 6. Brutal TruthIDA SAND (Ida Sand) 3:59
 7. DancingULF WAKENIUS (Keith Jarrett) 5:14
 8. The SeagullFRESU / GALLIANO / LUNDGREN (Jan Lundgren) 3:18
 9. From Gagarin’s Point Of ViewE.S.T. TRIO (Svensson / Berglund / Öström) 4:03
 10. Love Is RealVIKTORIA TOLSTOY (Svensson / Berglund / Öström / Haden / Heurtebise) 5:09
 11. Close To YouGUSTAFSSON / TERRASSON TRIO (Bacharach / David) 4:01
 12. Shadows In The RainLAUER / THOMAS / ENDRESEN (G.M. Sumner) 3:26
 13. CalimaNUÑEZ / DOMINGUEZ / BRECKER (Gerardo Nuñez) 4:44
 14. Lapp Nils PolskaNILS LANDGREN / ESBJÖRN SVENSSON (traditional) 4:16
 15. I Walk The LineJOEL HARRISON / NORAH JONES (Johnny Cash) 5:04
 16. Idoma – LÊ / GARCIA-FONS / CILENO (Nguyên Lê) 5:27
 17. What Child is this / (Greensleeves) BUGGE WESSELTOFT (traditional) 3:41
 18. Norwegian PsalmKÜHN / STOCKHAUSEN / GIBBS (traditional) 4:48
 19. Tangos – MENDOSA / DI MEOLA / BRECKER / WDR BIG BAND (Vince Mendoza) 8:38
 20. Thank You For The MusicNILS LANDGREN FUNK UNIT (Ulvaeus / Andersson) 3:30

 

{youtube}O6Zcvw5eOg0{/youtube}

 

Takaisin

Artikkeli luettu 854 kertaa

Translate »