The MUH Trio

Kuvat:

11.08.2020 18:05


The MUH Trio - A Step Into Light

A Step Into Light

JMood 020

Vaikka italialainen pianisti Roberto Magris on ehtinyt vaikuttaa jo lähes koko 2000-luvun Yhdysvalloissa, niin hänen juurensa ovat kuitenkin vahvasti eurooppalaisessa jazzissa. Euroopassa hän aloitti ammattimaisen muusikon uransa jo 1970-luvulla ehtien kiertää käytännössä kaikki merkittävimmät jazztapahtumat.

Etenkin entisen Tšekkoslovakian paikallinen jazzelämä tuli hänelle hyvin tutuksi.  Tämän yhteyden kautta syntyi noin viisi vuotta sitten The MUH Trio. Yhtye on siis melko nuori, mutta yhteys vanhojen tšekkiläisten muusikkoystävien kontrabasisti František Uhlířin ja rumpali Jaromir Helešicin välillä on säilynyt vuosikymmeniä. Mitä erilaisimmissa yhteyksissä soittaneen veteraanimuusikkokolmikon yhteinen ensilevytys Prague After Dark ilmestyi kuitenkin vasta vuoden 2017 alussa. Rehellisen perinteikkään jazzin muodossa he tekivät näyttävän paluun yhteisille juurille.

Levyn yhdestätoista kappaleesta seitsemän on Magrisin ja Uhlirin sävellyksiä, yksi kolmikon yhdessä puhtaasti improvisoiden esitetty Our Blues. Kuten Magrisilla on tapana, niin tavalliselle CD-levylle ei jätetä turhaan tyhjää tilaa, niin täydennyksenä kuullaan vielä Miles Davisin ja Gil Evansin levyttämänäkin kuultu Worthin ja Troupin yhteistyönä syntynyt The Meaning Of The Blues, Porterin What Is This Thing Called Love ja Strayhornin Lush Life.

Näillä eväillä on saatu kasaan yli 73 minuuttia hienolla kosketuksella uniikkiin jazzhenkeen luotu albumillinen aitoa erinomaista perinteikästä jazzia, mistä löytyy jazzin peruskulmakivet harmonia, toimiva rytmi ja se kuuluisa svengi, kun ”silmissä vankkureiden rattaat alkavat pyöriä vastapäivään”. Levyllä ei pyritä hakemaan mitään erikoissärmää, vaan pysytään aidosti sivistyneen älykkäästi oleellisessa, hartaan kodikkaassa ja viihdyttävän siistissä ilmapiirissä, tiivistunnelmaisen rauhallisesti.

Levy alkaa nimikkokappaleella sopivan kevyehkösti ja pehmeän johdattelevasti, mistä soitto kasvaa mehevän nopeasti Roberton tenhoavan pitkällä pianosooloilulla.  Kappaleen puolivälissä Františekin kontrabasso tarttuu mukaan omalla luomisvoimaisella sooloretkellä Jaromirin kuljettaessa sooloa mahtavasti jatkuvalla symbaalien pehmityksellä taittuen lopuksi vielä omaan sooloiluun. Siitä soitto jatkuu luontevan helppotajuisesti kolmikon matkatessa eteenpäin yhtenäistä rytmimattoa kutoen lähestulkoon yhdeksän minuutin päähän. Hienostuneen sutjakka avaus.

Levyn sisältö osoittaa miten laaja-alaisesti Magris pystyy hallitsemaan soittoaan, niin omissa uusissa sävellyksissään kuin tulkinnoissaan tutuista lainakappaleissa, kuten herkkä bluesstandardi The Meaning Of The Blues, nopeatempoinen nokkelasti hypähtelevä What Is This Thing Called Love tai hänen omanlaisensa tuore näkemys Strayhorn-klassikosta Lush Life.

Alkuperäisen version pianisti Strayhorn sävelsi jo teini-ikäisenä 1930-luvulla, mutta varsinainen levytetyn version ensiesitys tapahtui nähtävästi Carnegie Hallissa Ellingtonin konsertissa marraskuussa 1948 dramaattisena teatterilauluversiona Kay Davisin laulamana Strayhornin soittaessa pianoa. Sittemmin kappaletta ovat laulaneet monet tunnetut artistit jopa populäärimmän musiikin puolella. Magrisin työstämänä instrumentaaliversiona Lush Life on toki rauhaisan herkkä ja tunteellinen, mutta ei ollenkaan niin mustanpuhuva ja teatraalinen, vaan paremminkin kirkkaan puhtaasti melodinen ja kaunis julkaisu.

Matka taittuu rattoisan seesteisesti ihastuttavan rakkausballadin Waltz for Sonny, hyvän maun mukaisesti instrumentit halliten taiteellisen nautittavien kappaleiden Continued Light ja Italy parissa tai basson muhkeat mausteet mukanaan tuoman nopeatempoisemman rytmikkään Giulion menossa mukana pysyen.

Loppua kohden mentäessä väkevä ”free-luotaus”, vapaasti liihotteleva Our Blues, tehostaa sisällön monipuolista antia. Bosa Cosa puolestaan vie ajatukset kohti brasilialaista tunnelmallisuutta ja Magrisin Here We Are päättää rennon letkeästi erinomaisen maittavan matkan.

The MUH Trion seniori-ikäinen jazzkolmikko osaa maalailla käsin muokattua viihdyttävän leppoisaa jazzmaisemaa, niin vanhasta perinteestä kumpuavasta jazzista, kuin nuorekkaasti möyhentämällä nykymodernia jazzia. Tällainen musiikillinen lähestymistapa sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen, sitä on helppo kuunnella antaen vain ajatusten vyöryä mielessä. (JKi)

Roberto Magris: piano, František Uhlíř: kontrabasso, Jaromir Helešic: rummut ja muut lyömäsoittimet.

Äänitys: Lukas Martinek, 22. lokakuuta 2019, Studio Svarov, Tsekki. Miksaus ja masterointi: Vijay Tellis-Nayak, Transient Sound Studio, Chicago, Illinois, USA. Tuottaja: Frantisek Uhril. Vastaava tuottaja: Paul Collins. Kannen taiteellinen suunnittelu: Abe Goldstien. Kaikki kuvat: Bohuse Hacova paitsi Roberto Magris, Hans-Joachim Maquet. Kannen teksti: Mick Carlon. Julkaistu: 2020.

01. A Step Into Light (Magris) 8:42
02. The Meaning Of The Blues (Worth/Troup) 8:24
03. What Is This Thing Called Love (Porter) 6:29
04. Waltz For Sonny (Uhlir) 5:59
05. Continued Light (Magris) 6:44
06. Italy (Magris) 6:55
07. Giulio (Uhlir) 5:56
08. Lush Life (Strayhorn) 8:17
09. Our Blues (Magris/Uhlir/Helesic) 4:40
10. Bosa Cosa (Uhlir) 5:06
11. Here We Are (Magris) 6:04
Kokonaiskesto 73:24

Takaisin

Artikkeli luettu 521 kertaa

Translate »