The Petrescu Jazz Trio & Monika K

Kuvat:

14.03.2016 15:32


The Petrescu Jazz Trio & Monika K: A Swinging Hymn to Åke

A Swinging Hymn to Åke

RMC-Records, RMC_R oo2

Yhä harvempi tietää, saati on kokenut, mikä todellinen yöjuna on. Aikoinaan tuli moisella kapistuksella reissattua paljoltikin, kun esimerkiksi varusmiehenä panssarijoukoissa palvellessa junamatka päivävaunussa kotimaisemiin kesti pyöreät 16 tuntia. Nykyiset ruuhka-Suomen juoppojunat ovat sen rinnalla paperia…

Monelle sen sijaan on tuttu pianistilegenda Oscar Petersonin esittämä Night Train… klassikko, joka avaa tämän levyn. Nyt asialla toinen todellinen pianon mestari, Grammy -palkittu Marian Petrescu, Suomen Jyväskylästä.

Tämä levy on liveäänitys Kauniaisten Uudesta Paviljongista Petrescu -konsertista. Koko konsertti, kuten tämä levykin kunnioittaa Åkes Jazzfestivalin isän, edesmenneen Åke Grandellin muistoa. Ei minään hartaana tunnekuohuna, vaan tavalla, jonkalaisena Åke halusi nähdä festivaalinsa… perinteisenä ja monitahokkaana että yhteenkietovana.

Marian Petrescua on maasutettu taidoistaan useassa eri yhteydessä. Eikä suotta, sillä hänen mestarillinen kosketuksensa mustavalkioihin on aina yhtä upeaa kuunneltavaa. Olen ollut todistamassa tuhatpäisen yleisön seisoviltaan osoittamia suosionosoituksia ja bravo -huutoja Marianin trion konserteissa ulkomailla. Usean minuutin aplodit nostivat väkisin ihokarvat pystyyn… kuten Marianin soittokin monesti.

Tällä levyllä hän soittaa pääsosin  ”vanhaa, kunnon jazzia” reilun puolensadan takaa. Mukaan sopii myös klassinen Sergei Rachmaninoffin Piano Concerto… tietysti upeasti jazzaten. Hänen hienot juoksutukset ja koko koskettimiston käyttö sekä kulloinenkin kosketuksen hallittu herkkyys tai järisyttävä väkevyys ovat täyttä nannaa. Nyt mennään eikä meinata. Ei sorruta liialliseen taiteellisuuteen tai akrobatiaan, vaan nyt sykkii musiikin todellinen sielu.

Josko Marian on suvereeni mestari flyygelin takana, ei muukaan orkesteri saa moitetta. Basisti, Marianin veli Mihai on kovanluokan kehäkettu. Hänen tapansa heittäytyä täysillä soitettavan musiikin pauloihin on ihasteltavaa. Hänen taidokas soittimensa hallinta ja muutaman hienot kuvioinnit että irtiotot kruunaavat kokonaisuuden. Hän ja Marian ovat hieno ”taistelupari”, jonka voi lähettää mihin tahansa. Kuunnelkaapa tarkoin heidän saumattoman makoisaa yhteistyötään.

Rumpali tällä levyllä on Åkes Jazzfestivalin nykyinen vetäjä Rabbe Hjelt. Hän suoriutuu osastaan myös mukavasti. Tanakan tasavarmasti. Pääosin takavasemmalla aistikkaasti kompaten. Ehkä joissain kohdin jonkinverran roheampi ote olisi lisännyt levyn intensiivisyyttä. Mutta hyvä näinkin… tosin  menneiden vuosien yhteistyötä esim. Keith Hallin kanssa jäi jotenkin kaipaamaan.

Yhtyeen laulusolisti Monica Kulmala on allekirjoittaneelle tuntemattomampi laulajatar, joka yllätti autenttisuudellaan näiden levyn ikivihreiden tulkinnoissa. Kulmalan artikulointi on selvää ja hänen äänirepertuaarinsa soi makoisasti. Hän ei pyri liikaan fraseeraukseen, joten pakka pysyy mukavasti kasassa. Hänen matalahko, soiva perusäänensä on mukavaa kuunneltavaa… Positiivinen tuttavuus.

Tämä levy on tyylisuunnassaan erinomaisen hieno kokonaisuus. Todellinen namupala. Ehkä pari-kolme kappaletta lyhyempänä vieläkin astetta nautittavampi. Ehdottomasti useamman soittokerran kestävä ja kerta kerralta paremmin aukeva. Bravo…

Elämä voi olla tällaista… Oscar Petersonin upean hienon Hymn To Freedomin  päättäessä tunteikkaan väkevästi tämän levyn kuuntelunautinnon. (OR)

 

Piano Marian Petrescu, bass Mihai Petrescu, drums Rabbe Hjelt
Vocal tracks 4 – 8 and 12 – 14 Monica Kulmala

LIVE at the New Pavilion in Grani City 07.11.2015
Recording: Soundteam Godzinsky
Mixed: Rabbe HjeltRobi de Godzinsky
Mastered: Robi de Godzinsky

01. Night train – J.R. Forrest Jr, L. Simpkins, O. Washington 6’25”
02. Sally’s tomato – Henry Mancini (Breakfast at Tiffany) 7’30”
03. It’s all right with me – Cole Porter (Can-Can) 6’48”
04. Misty – Erroll Garner/Johnny Burke 4’49”
05. Cheek to cheek – Irving Berlin/Irving Berlin (Top Hat) 3’08”
06. Puttin’ on the Ritz – Irving Berlin/Irving Berlin (Puttin’ On the Ritz) 3’15”
07. Luck be a lady – Frank Loesser/Frank Loesser (Guys and Dolls) 3’26”
08. For once in my life – Ron Miller/Orlando Murden 3’31”
09. The man I love – George Gershwin 7’00”
10. 2. piano concerto – Sergei Rachmaninoff 7’13”
11. Watermelon man – Herbie Hancock 5’30”
12. Cry me a river – Arthur Hamilton/Arthur Hamilton 5’03”
13. Can’t take my eyes off you – Frankie Valli/Frankie Valli 4’01”
14. More R. – Ortolani, N. Oliviero/M. Ciorciolini, N. Newell 4’04”
15. Hymn to freedom  – Oscar Peterson 8’17”

All arrangements Marian & Mihai Petrescu

Total duration: 80’ 00”

Takaisin

Artikkeli luettu 1181 kertaa

Translate »