Thilo Wolf

Kuvat:

30.11.2012 13:11

MDL JAZZ MDL 200161 CD

Saksalainen pianisti, säveltäjä ja sovittaja Thilo Wolf perusti oman Big Band orkesterinsa vuonna 1992, jolloin Wolf julkaisi myös ensimmäisen levyn tällä kokoonpanolla. Swing It oli live-äänite silloisesta konserttisarjasta. Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 20 vuotta yhtyeen perustamisesta ja sen kunniaksi Wolf on tuottanut myös uuden kahden CD:n äänitteen, Big Band SATT, mikä sisältää ennen julkistamatonta materiaalia 1990-luvulta uudelleen digitaalisesti masteroituina.

Wolfin Big Band tunnetaan hyvin erityisesti Keski-Euroopan saksankielisillä alueilla. Muodostamisestaan asti tämä iso orkesteri on saanut vankkumattoman kuulijakunnan. Yhtyeen julkaisemat äänitteet ovat myyneet myös erinomaisen hyvin. Nykyään orkesteri esiintyy säännöllisesti Saksan Television ARD-kanavan musiikkiohjelmissa, minkä musiikillisesta tuotannosta Thilo Wolf vastaa.

Yhtyeen konsertit ovat olleet laadullisesti erinomaisia. Soitto on tehokasta, voimakasta ja siinä on iloisen rehevä meininki. Puhallinsektiot toimivat kuin yhdestä muotista vedettyinä, keskittyneen täydellisesti, ammattimaisella antaumuksella. Nopeasti kiihtyvät voimaosiot lähtevät kuin tykin suusta näyttävästi, mutta laskeutuminen takaisin hiljaisempaan tyyliin toimii myös elegantisti, kokonaisuus on hyvässä hallussa. Muusikoiden innostunut asenne ja iloisuus tarttuvat kuulijaan. Meno on letkeää, yhtye svengaa rytmillisesti erinomaisesti, soolo-osuudet sulautuvat ja kiinnittyvät yhteissoittoon pehmeästi ja sulavasti. Thilo Wolfin iso orkesteria voidaan hyvällä syyllä pitää Big Band -musiikin eliittiin kuuluvaksi.

Ykköslevy Latin Grooves pitää sisällään Wolfin ja Thomas Zollerin tempperamenttisia latinomuusiikin peruselementeista rakentuvia sävellyksiä, salsaa, sambaa, rumbaa, bossanovaa, cha-chata, merengueta, lähes kaikkea mahdollista tämän musiikin suuntauksen alueelta. Kolmentoista kappaleen levylle on mukaan mahtunut myös pari traditionaalista sävellystä, Guantanamera ja La Paloma, Wolfin ja Zollerin omina sovituksina. Tämän levyn musiikki syntyi alunalkaen siitä, kun Wolf sai tehtäväksi säveltää yhden CD:n verran latinomusiikkia yhden yrityksen markkinointikampanjaa varten. Tuloksena on tempoltaan hurjaa ja raikkaan tyylikästä karibialais-brasilialaista menoviihdettä. Sinänsä musiikillinen kokonaisuus ei ole mitenkään yllättävää, mieluummin tavallaan aika tyypillistä, mutta kaikesta huolimatta viihdyttävää kuunneltavaa.

Kakkoslevyllä esiintyy Rias Big Band Thilo Wolfin johtamana Berliinissä.  Erityisen tyytyväinen Wolf oli, että hän sai tähän sessioon mukaan vierailijaksi amerikkalaisen jazzrumpalin Jeff Hamiltonin, joka tunnetaan mm. Oscar Petersonin rumpalina 1990-luvulla.  Sävellykset ovat lähes yksinomaan Wolfin käsialaa. Samalla tämä äänite jäi yhdeksi viimeisistä tämän yhtyeen tuotannosta ennen sen hajoamista. Mielestäni Swingin Originals on monipuolisempi kokonaisuus sen sisällön suhteen. Se ei jää ”roikkumaan” yhden mallin mukaisen ja tasapaksuna, vaan kappaleet eroavat toisistaan sekä tempoltaan, että intensiteetiltään. Kokonaisuus on mieleenpainuvan vahvaa ja tehokasta työskentelyä.  (JKi)

Thilo Wolf Big Band: Saksofonit: Norbert Nagel, Felix Sapotnik, Axel Khün, Thomas Faist, Otto Staniloi, Trumpetit: Felice Civitareale, Klaus Reichstaller, Franz Weyerer, Richard Büchel, Pasuunat: Erwin Gregg, Gerd Fink, Hans-Heiner Bettinger, Eberhard Budziat, Piano: Doug Bickel, Thilo Wolf, Kitara: Andreas Blüml,      Kontrabasso: Patrick Scales, Rummut: Wolfgang Haffner, Perkussiot: José Cortijo, Marimba: Martin Ruhland.

Rias Big Band: Piano ja orkesterin johto: Thilo Wolf, Saksfonit: Norbert Nagel, Klaus Marmulla, Walter Gauchel, Gregoire Peters (David Beecroft), Karola Elssner, Trumpetit: Greg Bowen, Dieter Blisheim, Torsten Maass, Christian Grabandt, Pasuunat: Dan Gottshall, John Marshall, Thomas Loup, Andreas Grossmann, Kitara: Ingo Cramer, Basso: Christian Diener, Rummut: Jeff Hamilton.

Äänitys ja miksaus: Jörg Scheuermann, loka- ja marraskuu 1995, Union Studios, München.  Digitalisointi ja uudelleen masterointi: Volkmar Ebell, Wavehouse-Studios, Fürth. Tuotanto: Thilo Wolf ja Thomas Zoller. Levy 2: Äänitys: 11. -14.10.1999, SFB Studios, Berlin. Uudelleen digitalisointi: 2012.  Julkaistu: 2012.

CD 1  Latin Grooves

 1. Huevo Duro (Thomas Zoller)  3:32
 2. Coco Loco (Thilo Wolf)  2:42
 3. Guajira in my Soul (Thomas Zoller)  3:49
 4. Pepe Cortisona (Thomas Zoller)  4:02
 5. Sambalo Lek (Thilo Wolf)  2:49
 6. Guantanamera (Trad. arr. Thilo Wolf)  4:03
 7. Bird’s (Thilo Wolf)  4:10
 8. Veracruz (Thomas Zoller)  4:48
 9. Recitando (Wolfgang Haffner, arr.Thilo Wolf) 3:28
 10. La Paloma (Trad. arr. Thomas Zoller) 3:28
 11. Jajita (Thomas Zoller)  4:02
 12. Blue Cha Cha (Thilo Wolf)  4:24
 13. Reflections on Masacote (Thomas Zoller)  4:25

CD 2  Swinging Originals – Thilo Wolf meets Rias Big Band

 1. Melange Au Jazz (Thilo Wolf, arr. Jörg A. Keller) 4:28
 2. Hot Struck (Thilo Wolf) 3:20
 3. A Little Jazzy Tune for Toots (Thilo Wolf, arr. Jörg A. Keller) 5:29
 4. The Quarrymen (Thilo Wolf) 4:36
 5. January Moments (Thilo Wolf, arr. Jörg A. Keller) 4:56
 6. No No Blues (Thilo Wolf, arr. Jörg A. Keller) 5:34
 7. Riffifi (Thilo Wolf, arr. Jörg A. Keller) 3:18
 8. Les Sacristians (Thilo Wolf) 5:09
 9. The Butler (Thilo Wolf) 4:05
 10. Serenade for Romance (Thilo Wolf, arr. Thomas Zoller) 4:18
 11. Another Sunburn (Thilo Wolf, Jörg A. Keller) 5:32
 12. Klarinettenmuckl Blues (Thilo Wolf, Norbert Nagel) 2:44

Takaisin

Artikkeli luettu 756 kertaa

Translate »