Tiit Kalluste

Kuvat:

26.03.2020 09:50


Tiit Kalluste: Midnight Sun

Midnight Sun

Kallman Music 2019, KMC019

Viime syksynä julkistettu eestiläisen haitaristi Tiit Kallusten maalailu keskiyön auringon teemalla soi aistikkaissa pohjoismaisissa maisemissa. Tiitilla on laaja-alainen näkemys kyseisesta luonnonilmiöstä, jota hän on usein ihastellut mm. Savossa kaavilaisen rumpalinestori Matti Juutilaisen savusaunan jälkeisessä luonnon rauhassa.  

Tiit vieraili vuosituhannen taitteen kahtapuolen useasti Suomessa erilaisten festivaalien ja konserttien myötä. Tällöin hän taitoi hyvin Suomen kielen, mutta nykyisin se alkaa jo pikkuhiljaa unohtumaan. Suomen lisäksi hän on vieraillut esiintymässä useissa Euroopan maissa. Maininnan arvoinen on myös ”opintomatka” Argentiinaan saksofonisti Villu Veskin kanssa. Tuolloin argentiinalaisen tangon syvin olemus tuli herroille tosi tutuksi. 

Tällä levyllä Tiitulla on ympärillään nuorempia eestiläisiä jazzmuusikoita, joista yksi, rumpali Kaspar Kalluste on hänen oma poikansa. Veljekset Remmel, pianisti Joel ja Heikko ovat monille suomalaisille jazzin harrastajile myös tuttuja jazzareita. Trumpetisti Allan Järve käy puhaltamassa sykettä parilla raidalla. Kova kokoonpano kaikkinensa. 

Levy alkaa neliosaisella sävelteoksella. Tiitin haitari soi alkuun kesäyön tanssijoiden tahdittajana. Siinä lyödään töppösiä tantereeseen rytmisen tiukahkoilla komennoilla. Haitarin osin ristiritainenkin tahditus aukeaa riemulliseksi rytmittelyksi Joel Remmelin pianon myötä. Tanssijat kirmailevat kepeästi kukkivalla niityllä. 

Seuraavassa osiossa  vaivutaan Tiitin haikeahkon ja vienon haitarin myötä  ihastelemaan auringonlaskun punapurppuraista väriloistoa taivaanrannalla. Liidellään tuossa ihmeelisessä värimaailmassa vapaina ja kiintopisteettöminä. Eestiläinen kesäyö kietoutuu taianomaisena vaippana kuulijan ympärille. 

Kolmososassa pelätään ja oudoksutaan illan varjoja. Väliin säpsähtäen ja epäillen. Tehokkailla haitari-iskuilla varjokuvia hävittäe. Lyhyen ytimekäs episodi. 

Viimeisessä Midnight Sun  -osiossa heittäydytään vinkeän tuulen kuljetettavaksi. Vinhasti pyörien, väliin seestyen. Hienoa haitarikuviointia yhteistyössä Remmellin pianon kanssa. 

Keskiyön auringosta siirrytään tangomaailmaan. Ei rytkysellaiseen vaan aistikkaasti ”maalailevaan”. Osin väkevään ristiriitaan. Tunteiden paloa lisää Allan Järven makoisa trumpetti. Kohtalokasta puserrusta… 

Sitten seuraavana heittäydytään meksikolaistyyppiseen tunnelmaan, jossa Allan Järve puhaltelee itsensä Tiitin lisäksi päärooliin. Liekö kappaleen syntyajatuksena Meksikon intiaanien pyhä kaupunki… niin tai näin, rauhaisan rytmisesti kulkeva trumpetti – haitari kokonaisuus. 

Toiseksi viimeinen raita Anibal liikkuu pehmeän leppoisana rauhoittaen mielen. Se tutkiskelee sisintäsi antaen jotenkin hyvää mieltä ja tuo rakkauden olotilan esille. 

Rivakan rytmikkään finaalikappaleen nimi tuo mieleen ensimmäiseksi Nestlen After Eight -suklaan. Menevän kulkeva ja iloitteleva haitarointi ikäänkuin kruunaa tämän monitahokkaan levykokonaisuuden. Kuuntelijallle jää rytmi-iloittelun myötä hyvä maku Tiit Kallusteesta ja kumppaneista. Todellisia jazztaitureita…  

Tiitun pianohaitarinsa käsittelytaito on tyylikkään aistikasta. Sormijuoksutukset ovat ihastuttavia ja koko mustavalkioston käyttö hallittun sointuisaa. Olipa sitten kyseessä hitaan kaunista haaveilua tai tiukkarytmisempää paljetyöstöä. Kaikenkaikkisesti juuri sitä ihteään, mitä moisesta soittopelistä on mahdollista loihtia. Ilman painetta ja väkinäisyyttä…

Joel Remmel säestää tyylikkäästi irrotenmoniin maittaviin irtiottoihin. Hän edustaa tämän hetken eestläistä pianonsoittajien jazzeliittiä. Samaa voidaan sanoa velipoika Heikosta, joka on imenyt oppiaan mm. Sibelius-Akatemiasta. Rumpali Kaspar Kalluste jää kokonaisuudessa taustoittajaksi, aistikkaan osaavaksi sellaiseksi. 

Tämä levy ei tavoittele mitään erikoisuuksia ja taidepläjäyksiä, vaan pidättäytyy rehdin kulutusjazzin maailmoissa. Se ei mitenkään vähennä Tiit Kallusteen ja kumppaneiden teknistä osaamista ja heidän jazzailunsa syvintä olemusta. Kallusteen sävellykset ja sovituksen antavat hyvän kuvan tämän pelimannin laajoista katsantokannoista ja näkemyksistä… ja erityisesti niiden toteutuksista. 

Hieno kattaus haitarijazzin ja akustisen jazzin ystäville. (OR)

 

Tiit Kalluste – accordion, Joel Remmel – piano, Heikko Remmel – double bass, Kaspar Kalluste – drums, Allan Järve – trumpet (on tracks 5 and 6) 

Composed, arranged and produced by Tiit Kalluste
Recorded at Estonian Public Broadcasting studio on May 25-26, 2018
Recorded, mixed and mastered by Siim Mäesalu 

1. Midnight Sun Part I: Merry Dancers / Virmalised 05:32.
2. Midnight Sun Part II: Purple Glow / Purpurpuna 05:17.
3. Midnight Sun Part III: Evening Shadows / Pikad varjud 01:51.
4. Midnight Sun Part IV: Wind Leads the Way / Tuul juhatab teed 04:56.
5. Tango Groove 06:31.
6. Cholulo 05:34.
7. Anibal 05:32.
8. After Eight 03:04

 

Takaisin

Artikkeli luettu 122 kertaa

Translate »