Timo Alakotila

Kuvat:

11.06.2020 16:37


Timo Alakotila: Ikiliikkuja - Live at G Livelab

Ikiliikkuja – Live at G Livelab

ÄKERÖCD020

Nyt liikutaan moninaisen musiikki tarjottimen äärellä. Selkärankana kuitenkin kansanmusiikkiominaisuus. Ei minään lapikkaan lattiaanpoljentona, vaan vapaamman, jopa improvoivan esiintuonnin maailmoissa. 

Asialla Hattulan Katinalan musiikkivelho, pianisti, säveltäjä, sovittaja Timo Alakotila yhtyeineen. Nyt kuultava kattaus on liveäänitys Helsingin G Livelabista 21.9.2017. Ei nykyhetkellä mitenkään ajan raiskaamana, vaan herkullisen monimakuisena, raikkaana ja täyteliäisen runsaana. Levy on omistettu Digelius Oyn pitkäaikaiselle omistaja Ilkka ”Emu” Lehtiselle (1947 – 2017). 

Levyn sävellyksistä on viisi Timo Alakotilan käsialaa. Yhtymän muut soittajat, vibrafonisti Panu Savolainen, saksofonisti Elias Frigård j harmonikkataiteilija Hannu Kella ovat kukin mukana yhdellä sävellyksellään. Yksi eli Elias Tallarin polska edustaa suomalaisen kansanmusiikin traditionaalista tarjontaa. 

Alakotilan varsinaisena ”leipälajina” tunnetaan kansanmusiikki, vaikka hänen tuotantonsa ja sovituksensa  kattavat yhtälailla myös klassisempaa tavaraa. Hänet palkittiin 2020 Etnogaalassa vuoden kansanmusiikkitekijänä. 

Tämän levyn aloitusraitana on Alakotilan Celeste, jossa ”taisteluparina” on Panu Savolainen. Kella harmonikkoineen ja Frigård puhaltimineen luo oman juonteen kokonaisuuteen. Mukava avaus, jossa perinteinen kansanmusiikki saa ylleen nykypäivän vaatteet. Rehdin raikas, monitahokas kokonaisuus jopa osin jazzaavakin. 

Toinen raita on sitten Panu Savolaisen käsialaa, jota vibesmaestro itse hallitsee lyömäpeleineen. Seesteisen lutvikkaasti tuoden todella hienosti esiin kesäyön rauhaa. Sen suloista ihanuutta ja pehmeyttä. 

Seuraavaksi vaivutaan Frigårdin myötä muistoihin. Kauniin suloisissa merkeissä jatketaan sopraanon haikeudessa. Taustalla Alakotilan täyteliäisen soljuvaa pianottelua. 

Herkistelyjen jälkeen on vuorossa Kellan sytyttävää tangoa. Eteläamerikkalainen tunnepolte kietoo mukaansa harmonikan ja pianon pariotteessa. Sekoittaen välillä poljennon vapaampaan askelkuvioon. 

Alakotilan Mind Flow vie kuulijat sähköisen pianon myötä mielensopukoihin. Rauhaisan levottomaan ajatusten virtaan. Jopa kannelmaisen äänimaailman taikaan. Osittain klassisen musiikin tyylilainauksiin. Sekoittaen kaikenlaisia mielen rakennusaineita. 

Sitten seuraa mielenpuhdistavaa traditiota eli makoisa Elias Tallarin polska. Tämän  kuortanelaisen viulupelimannin nimi on tullut monille tutuksi vuonna 1986 perustetun Suomen ensimmäisen ja ainoan valtionavun piiriin kuuluvan kaustislaisen kansanmusiikkiyhtye Tallarin myötä. Nyt johtosävelen puhaltelee sopraanollaan Frigård muiden soittajien yhtyessä ylenpalttiseen riehaan. 

Levyn kolme viimeistä raitaa on Timo Alakotilan käsialaa. Ensin kokeillaan, onko Yhteys kunnossa, Savolaisen vibes luo rauhaisaa olotilaa. Seesteisyys kasvaa käsinkosketeltavaksi muiden yhtyessä mukaan. Rauhaisan kaihoisa kokonaisuus, joka sammuu kauniisti. 

Toiseksi viimeinen Yarra River on tyyliltään hyvin kansanmusiikin omainen kuvaus vedestä ja sen virtauksesta. Iloisesti juokseva melodia että rannoille ulottuva liplatus sykkivät tavallaan elonpolkua. Yksittäisen vesipisaran olemisen keveyttä ja vapautta.

Finaalissa heittäydytään lähes urkumaisiin messiaanisiin ennustuksiin. Nyt entisajan kirkollisen pelottelun ja kiirtastulen kauhukuvien maalailua pehmein käsin. Sinänsä hampaaton ja lyhyt tuokio, joka jättää kuulijan hieman orpoon tilanteeseen. Lopun lyhyestä tanssipoljennosta huolimatta. 

Alakotila on koonnut yhtyeineen mainion  ja runsassisältöisen kuuntelupaketin, jonka sävelkuviointi tarjoilee nautittavia hetkiä. Kokoonpano on monelle sinänsä poikkeava soitinten osalta. Se onkin yksi lisäpointti tälle hienolle levylle, jonka itseisarvon nostaa ylimpään sfääriin live-äänitys. Elävä kontakti yleisön kanssa. 

Ai jazz? Kuunnelkaa ja miettikää, onko tämä levy imenyt vaikutteita jazzista. Tai onko jazz imenyt niitä vastaavasti tämän levyn tyylisuunnista… lopunperin väliäkö sillä. 

Erinomaisen miellyttävää kuunneltavaa! Todetkaa itsekin… (OR)

 

Timo Alakotila grand piano, electric piano, Panu Savolainen vibraphone, Elias Frigård soprano saxophone, Hannu Kella accordion 

Recording Pekka Virtanen, G Livelab 21.9.2017.
Mixing Speedy Saarinen
Mastering Svante Forsbäck, Chartmakers

1. Celeste (Timo Alakotila) 7:02
2. Sommarnatt (Panu Savolainen) 4:29
3. Memories (Elias Frigård) 4:39
4. Lobo de Oro (Hannu Kella) 3:38
5. Mind Flow (Timo Alakotila) 8:24.
6. Elias Tallarin polska (Trad.) 4:03.
7. Yhteys (Timo Alakotila) 6:39.
8. Yarra River (Timo Alakotila) 5:00.
9. Psalm (Timo Alakotila) 1:36

Takaisin

Artikkeli luettu 408 kertaa

Translate »