TOMASZ STANKO QUINTET

Kuvat:

05.11.2009 15:51


ECM 2115

 Tomasz Stanko on saanut studioon mukaansa nyt pari suomalaistakin, ja musiikki eroaa melkoisesti siitä, mitä hänen kokopuolalainen kvartettinsa esitti Tampereen Happeningissa 2005. Silloin ohjelmisto oli aika häpeämättömästi Miles Davisin ”Kind of Blue”-vaikutteista ja sisälsi enemmän suoraa svengiä kuin tämä levy. Trumpetistina Stanko oli jo Eetu Vesalan levyillä teknisesti vakuuttava, mutta tuolloisen muodin mukaan soitossa oli ”vapaa” meininki, joka taas tarkoitti välillä melkoista räikytystä. Nyt torven ääni enimmän aikaa on hyvin kurinalainen ja kaunis, ja tekniikka edelleen hallussa. Levyn kappaleet ovat keskimäärin hitaita, usein rubatossa liikkuvia ja harkitun tuntuisia. Mitään varsinaista vapaata assosiaatiota emme kuule, vaan kappaleet ovat selkeästi suunniteltuja monimutkaisine unisono-osuuksineen. Aleksi Tuomarila osoittaa viimeistään tässä seurassa, mistä hän on kansainvälisiä palkintoja ansainnut. Hänen soolonsa ovat aika niukkaeleisiä,

ilman turhia rönsyjä, mutta äänten ja sointujen valinta sattuu koko ajan kohdalleen. Soitto kulkee klassillisin soinnuin ja on parissa kappaleessa todella kaunista. Kaikkiaan teos muistuttaa melkoisesti aikaisemmin arvioitua Enrico Ravan levyä samalla merkillä. Olavi Louhivuori soittaa rumpujaan harkitusti kuulostaen kyllä mielenkiintoisemmalta kuin puolalainen kollegansa. Jakob Bro on hyvä kitaristi, joka soittaa klassillisella Jim Hall-äänellä, mutta osaa myös käyttää sustain-efektiä nätisti. Hän saa aika vähän soolotilaa, jota jää ikään kuin kaipaamaan lisää. Tämä lienee hyvän solistin merkki.

Hyvä levy, josta on helppo nauttia, eikä vähiten suomalaisten panoksen takia.  Ihme on, jos ei ”vuoden levy”-äänestyksessä löydy kannatusta.  Pasila! Porilaisten marssi jatsina!

Tomasz Stanko trumpet
Alexi Tuomarila piano
Jakob Bro guitar
Anders Christensen bass
Olavi Louhivuori drums

Recorded April 2009 Studios La Buisonne, Pernes -les-Fontaines, prod. by Manfred Eicher

  1. So Nice
  2. Terminal 7
  3. The Dark Eyes Of Martha Hirsch
  4. Grand Central
  5. Amsterdam Avenue
  6. Samba Nova
  7. Dirge For Europe Komeda
  8. May Sun
  9. Last Song
  10. Etiuda Baletowa No. 3 Komeda

 

Muut säv. Stanko

Takaisin

Artikkeli luettu 658 kertaa

Translate »