Tord Gustavsen

Kuvat:

19.05.2016 11:55


Tord Gustavsen: What was said

What Was Said

ECM 2465

Pianisti ja säveltäjä Tord Gustavsen on keikkaillut ja levyttänyt monien norjalaisten bändien riveissä. Omia yhtyeitään, triosta erikokoisiin isoimpiin yhtyeisiinkiin, hän on johtanut runsaan vuosikymmenen ajan. Nyt, parisen vuotta toimineen nykyisen trionsa kanssa Gustavsen, 45, on tehnyt kenties uransa parhaan levyn.

What Was Said sisältää melodisesti kaunista, tunnelmallista ja herkkää musiikkia. Gustavsenin ja rumpali Jarle Vespestadin (Supersilent, Farmers Market ym. ym.) pitkäaikainen yhteistyö – Vespestad on ollut mukana myös kaikissa Gustavsenin bändeissä – kuuluu soitossa. Miehet lukevat toistensa ajatuksia saumattomasti. On kuin heidän välillään olisi äärimmäisen nopea, kiinteä suorakaistayhteys. Ei teknisesti vaan henkisesti.

Aikamoisen osan albumia he puurtavatkin kaksistaan. Aivan kaikki raidat kun eivät ole pelkästään  vokaalibiisejä. Tai sitten niissäkin piano-rumpuosastolla on paljon duotilaa. Pelkästään kaksistaan he esittävät Gustavsenin sävellykset The Way You Play My Heart ja Rull. Ne tuovat tunnelmiltaan väistämättömästi mieleen superupean Keith Jarret – Jack De Johnetten Ruta + Daitya -levyn (ECM 1021 ST, vuosimallia 1973), joka jokaisella jazzinharrastajilla pitäisi olla. Tai hankkia ellei sitä ole.

Ja kun Simin Tanderin sensuellin pehmeä lauluääni kajahtaa soimaan, musiikkiin tulee toki aivan erilainen ilme, mutta perustunnelma ja fiilis säilyvät. Tander on afganistanilais-saksalainen laulaja, joka on jostakin syystä erittäin suosittu nimenomaan  Hollannissa. Tander laulaa sekä pashtuksi että englanniksi, ja levyvihkosesta löytyy käännökset molempiin suuntiin.

Levyn materiaali koostuu melko tasapäisesti Gustavsenin omasta tuotannosta sekä norjalaisista kansanlauluista (plus pari poikkeusta). Osa norjalaisistakin kansanlauluista on saanut myös pashtunkielisen käännöksen (!). Kielenkääntäjät Coleman Barks ja B. Hamsaaya ansaitsevatkin erityiskiitokset hienosta työstään. Kaikesta ”näkee” eli kuuluu, että tätä albumia on tehty pitkään ja perusteellisesti ja tarkkaan suunniteltusti. Tätä ei ole tehty ”noin vain”, valittu tiettyjä kappaleita ja sit vaan studioon…

On siis suunniteltua ja harkittua. Mutta paljon myös improvisaatiota. Niinkuin pitääkin! Aivan fantastistisen upea sekä tunnelmiltaan että tulkinnoiltaan levy alusta loppuun saakka. Ja hieno kokonaisuus kristallisoituu päätöskappaleessa The Source Of Now. Kymmenen plus ja papukaijamerkki vielä päälle. (TV)

 

Tord Gustavsen: piano, elektroniikka ja bassosyntetisaattori, Simin Tander: laulu, Jarle Vespestad: rummut.

Äänitys: Jan Erik Kongshaug, Rainbow Studio, Oslo, huhtikuu 2015. Kansikuva: Max Franosch. Julkaisuvuosi: 2016. Tuottaja: Manfred Eicher.

01. Your Grief (Gustavsen / Jalal al-Din Rumi) 2:45
02. I See You (norjalainen trad. / Hans Adolph Brorson) 5:08
03. Imagine The Fog Disappearing (Mathilda Montgomery-Cederhielm / Wilhelm Andreas Wexels) 6:20
04. A Castle in Heaven (norj. trad. / Bernt Stöylen) 4:46
05. Journey of Life (norj. trad. / Elias Blix) 7:21
06. I Refuse (Gustavsen / Kenneth Rexroth) 5:38
07. What Was Said to the Rose (Gustavsen / Jalal al-Din Rumi) / O Sacred Head (Hans Leo Hassler) 5:31
08. The Way You Play My Heart (Gustavsen) 3:01
09. Rull (Gustavsen) 3:02
10. The Source of Now (Gustavsen / Jalal al-Din Rumi) 4:19

Pashtunkieliset käännökset: B. Hamsaaya (02, 03, 04, 05), englanninkieliset käännökset: Coleman Barks: (01, 07 ja 10).

 

Takaisin

Artikkeli luettu 632 kertaa

Translate »