Tuomas J. Trio feat. Manuel Dunkel

Kuvat:

25.10.2018 10:16


Tuomas J. Trio: Megetme

Megetme 

Eclipse Music. ECD-201874

Savo-karjalaisissa lähtökohdissa alkuelämänsä viettänyt Tuomas J. Turunen on kasvanut mittoihinsa pitkän polun kuljettuaan. Alkusytön jazziin hän kertoo saaneensä Leppävirralla yläasteen musiikkiopettajaltaan. Klassinen pianonsoitto sai tuolloin rinnalleen jazzin ja varsinainen muusikon ura sinetöityi Kuopion Yhteiskoulun musiikkilukiossa, jossa hän perusti kavereidensa kanssa ensimmäisen jazzbändin. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Turunen asettui Kuopiosta Helsinkiin, tähtäimenä Sibelius-Akatemia, jossa hän sittemmin opiskeli jazzin ohella kolmisen vuotta myös klassista pianonsoittoa. Hän oli myös vuoden vaihto-oppilaana Kunglga Musikhogskolanissa Tukholmassa valmistuen musiikinmaisteriksi Sibiksesta 2013. 

Sittemmin hän on ottanut jazzpianolla yksityistunteja New Yorkissa mm. Dave Kikoskilta ja Roy Assafilta. Ja tuo amerikkaisuus kuuluu tällä makoisalla trion debyyttilevyllä positiivisena ruiskeena. Mustavalkioiden ääressä istuva Turunen saa koskettimet elämään jazzperinteen  velvoittamalla tavalla. Piano sykkii yhtälailla upeaa sormijuoksutusta kuin vakaampaa, osin jopa klassismaista tunnetta. Soiton sielukkuus ja iloisuus kuullostavat tosi riemukkaalta. Kun osalle levyn raidoista astuu kuvaan mukaan saksofonisti Manuel Dunkel, on nk. kuunteluklimaksi jo lähes täydellistä. 

Levyn kaikki kappaleet ovat Turusen omaa käsialaa. Siitä erityiskiitokset, sillä hän osoittaa homman olevan todellakin hanskassa, Hän osaa oikealla tavalla sekoittaa amerikan jazzperinnettä, menneiden vuosikymmenten huippupianisteja. pohjoismaista jazzmaustetta ja savo-karjalaisia juuriaan. Runsaat rytmiset  ja tunnetilojen vaihtelut tekevät levystä rehevän. Lisärehevyyttä perustrioon tuovat  Manuel Dunkelin upeat saksofoinnit. 

Turusen loistokkaat juoksutukset pianon koskettimilla hersyvät keveyttä ja todellista soittamisen riemua. Toisaalla  koskettimien kosketukset vaimenevat aistikkaan henkeviksi  Ne kumpikin kertovat omalta osaltaan niistä kokemuksista ja mielikuvista, joista kappaleiden ideat ovat syntyneet… milloin ollaan Lexingtonin metroasemalla New Yorkissa, milloin painiskellaan melankolian maailmoissa, milloin hiljennytään hymnin pyhyyteen, milloin ”monkyillaan” vanhan mestarin kunniaksi, milloin soitetaan omalle esikoispojalle… kaiken kruunaa se, että kaikki kappaleet ovat erinomaisen hyvin myös toteutettuja. 

Tuomas J. Turusen pianonsoitto on hienoa kuunneltavaa. Hänen kosketuksensa mustavalkioille on sielukasta ja kevyttä, mutta samalla väkevää. Se on myös kansainvälistä tyylittelyä, jollaista kuullaan maailman turuilla pianojazzin mestareilta. Nyt siis erittäin hienosti soitettuna. 

Saksofonivierailija Manuel Dunkel on vuosien mittaan muodostunut käsitteeksi suomalaisessa jazzmaailmassa. Dunkel on huippuluokan yksilö, jonka hän osoittaa myös tällä levyllä, yhtälailla tenorillaan kuin  viimeisen raidan sopraanollaan. Upea ukko kokonaisuudessaan. 

Basisti Jori Huhtala jumputtaa tanakan tasavarmasti paksukieliään. Nopeista  rytmityksistä tummiin tunnelmointeihin, kaikki yhtä aistikkaasti. Ja sielukkaasti. Samaa voidaan sanoa patteristotyöstäjä Tuomas Timosesta, yhdestä tämän hetken maamme ykkösrumpaleista. Komppareiden yhteistyö ja kokonaissuoritus on massiivisen maittava. Unohtamatta pieniä soolotteluja. Levyn hyvä äänitekniikka edesauttaa herrojen ansioiden oivan esiintuonnin. 

Tämä Tuomas J. Trion debyyttilevy on kaikenkaikkisesti erinomaisen hieno kokonaisuus. Tunnetilasta toiseen hyppäävä jazzailu, jossa kaikki toimii erittäin lutvikkaasti. Ja korkealla taitotasolla. Jazzin pyhintä sielua esiintuoden. 

Erinomaisen hienosti soiva jazzlevy, jossa erilaiset elementit natsaavat hienosti kohdalleen. (OR) 

 

Tuomas J. Turunen piano, compositions, Jori Huhtala bass, Tuomas Timonen drums, Manuel Dunkel saxophones (tracks 2, 4, 5 and 7)  

Recorded at Sibelius Academy Studios in Järvenpää, Finland October 17 – 18. 2017
Recorded and mixed by Tuukka Tervo

1. Megetme 7:45 
2. Lexington 7:31 
3. Melancholy 7:58 
4. Monky 5:51 
5. Hymn 6:53 
6. Kayak 8:36 
7. Luca 8:25

All compositions by Tuomas J. Turunen

Takaisin

Artikkeli luettu 462 kertaa

Translate »