JUHANI AALTONEN & TEEMU HÄMÄLÄINEN& SACRAL STRINGS

Kuvat:

03.11.2010 21:20

POYCD 291

Veteraanisaksofonisti Junnu Aaltonen osallistuu omalta osaltaan virsiboomiin tällä levyllä. Tämä ei ole kuitenkaan mitenkään kummallista, sillä hänet tunnetaan vakaumuksellisena kristittynä, ja levyn tekemistä onkin tukenut Vapaakirkko. Tekijät kertovat, että luonnollisesti yksi esikuva tälle musiikille on ollut Aaltosen ja Otto Donnerin vastaavalla kokoonpanolla tekemät levyt.

Tekijät puhuvat kansiteksteissä improvisaatiosta, mutta toisaalta ovat laittaneet nimensä säveltäjiksi tai sovittajiksi lainakappaleisiinkin.  Tämä voipi olla oikeutettuakin, sillä sovituksissa on selvästi suomalaista henkeä.  Hämäläinen kirjoittaa häpeilemättömän romanttisia sointukulkuja, joista tulee mieleeni heti yksi tuon aikakauden suosikeistani: Heino Kaski. Helsinkiläisen kanttorin Mikko Heleniuksen sovitukset soivat hieman atonaalisemmin, ja varsinkin Pyhä, pyhä… muistuttaa  Eddie Sauterin ja Stan Getzin Focus– projektia.  Aaltonen soittaa tenoria nyt klassisen koulun tyylillä. Helsingissä juuri vieraillut Marcus Miller soitti takavuosina Porissa bassoklarinetilla kappaleen Amazing Grace , ja Aaltosen soittaessa sitä tuli tuo tapaus mieleen. Tässä kuuluu selvästi rivisoittajan (klarinetistina!) ja Suuren Taiteilijan ero, siis Junnun hyväksi. Tuon ikivihreän sovituskin on mainio. Melody Greenin säveltämäksi merkitty There Is a Redeemer on saanut enemmän kuin riittävästi vaikutteita Amerikassa suositusta hautajaissävelmästä, joka meillä tunnetaan Sibeliuksen Finlandian hymniosana.

Eniten minua viehättävät Aaltosen nimellä olevat huilukappaleet.  Näissä lienee eniten improvisaatiota, vaikka ne kuulostavat klassillisilta sonaateilta, ja hyviltä sellaisilta.

Kaikki levyn kappaleet kulkevat rauhallisessa tempossa, mutta esitykset ovat siitä huolimatta jännittäviä ja tuoreita. Mitenkään erityisen laitoskirkollisilta ne eivät kuulosta, mutta ylentävän ja rauhoittavan vaikutuksen ne silti tekevät.  Loistavaa musiikkia; näin pitää tehdä lähetystyötä!

 

 

Juhani Aaltonen : tenorisaksofoni, huilu

 

Sacral Strings

Teemu Hämäläinen: johtaja

 

Äänitys: Konserttisali Uusi Paviljonki 10.01.04.2010. Editointi Matti Heinonen, tuottaja Tuomo Hämäläinen

 

1. There Is a Redeemer  Melody Green

2. Reflection(Heijastus)  Aaltonen

3. Consolation (Lohdutus)  Aaltonen

4. Radiation of Christ (Kristuksen säteily)  Aaltonen

5. Amazing Grace  sov.  Mikko Helenius

6. On Jeesus nimi ihanin (By Cool Siloam´s Shady Hill)   William Gardiner, Hämäläinen

7. Pyhä pyhä pyhä (Holy  Holy Holy) sov. Helenius John B. Dykesin teemasta

8. April Song  Helenius

9. Siunaus  Richard Faltin, Hämäläinen

 

Takaisin

Artikkeli luettu 778 kertaa

Translate »