Ulf & Eric Wakenius

Kuvat:

24.03.2019 17:11


Ulf & Eric Wakenius: Father And Son

Father and Son

ACT Music, ACT 9843-2

Ulf Wakenius tunnettaneen parhaiten vuonna 1997 alkaneesta ja kymmenen vuotta jatkuneesta jäsenyydestä Oscar Petersonin kvartetissa. Lisäksi hän on soittanut sellaisten suuruuksien kuin Roy Brownin, Michel Legrandin, Pat Methenyn, Niels Henning Örsted-Pedersenin ja Michael Breckerin kanssa. Tämä levy tuo mieleen Guitars Unlimited kitaraduon, jonka Ulf Wakenius muodosti yhdessä toisen akustisen kitaran taitajan, Peter Almqvistin kanssa. Guitars Unlimited keikkaili 80-luvulla ympäri maailmaa ja teki muutaman hienon levyn. 

Isä, poika ja pyhä kitara tai oikeastaan kaksi kitaraa. Näin voidaan täysin aiheesta sanoa tästä duosta ja levystä. Kitaristilegenda John McLaughlin on muinoin todennut, että Ulf Wakenius soittaa kitaraa kuin olisi syntynyt kitara sylissään. Levy todistaa, että sama pätee myös häneen poikaansa Ericiin. Isän ja pojan duo toimii erinomaisesti. 

Levy sisältää kunnianosoituksia musiikkilegendoille ja samalla myös useita tuttuja melodioita. Moni niistä liittyy tavalla tai toisella rakkaaseen länsinaapuriimme. Introna on Joe Zawinulin kiehtova Birdland, joka kestää vain runsaan minuutin, mutta onneksi uudelleen lähes seitsemän minuutin versiona levyn lopussa. Siinä kitarat vuorottelevat soittaen välillä teemaa, välillä taustaa ja tuovat uusia herkullisia sävelkulkuja tuttuun fuusiojazzin perusteokseen. Tässä yksi levyn helmistä.

Irish Vagabond  yhdistelee arabialaisia säveliä ja irlantilaista  kansanmusiikkia. 

Meine schöne Heimat/Vem kan segla förutan vind on kaunis balladi, joka soi kauniisti kahdella kitaralla. Samalla se vie ajatukset kohti ruotsalaista luontoa ja kulttuuria. Sikermässä Dodge The Dodo / When god Created The Coffee Break tehdään kunniaa ruotsalaiselle jazzkulttuurille ja etenkin vuonna 2008 menehtyneelle pianisti, säveltäjä Esbjörn Svenssonille ja hänen E.S.W. triolleen.

Ruotsiin linkittyy myös duon tulkinta Cat Stevensin biisistä Father And Son, sillä säveltäjän äiti oli ruotsalainen ja asuipa Cat Stevens itsekin Ruotsissa. Eric tulkitsee tyynesti laulun,  jossa käsitellään isän ja pojan monimutkaista suhdetta. 

Kitarat saavat kyytiä Ulf Wakeniuksen sävellyksessä Paco´s Delight, joka on kunnianosoitus flamencokitaristi Paco De Lucialle. Flamenco soi kiihkeänä mestarin tyyliin. Nopeat, suorastaan hengästyttävät juoksutukset seuraavat toinen toistaan niin svengaavasti, että mieleen tulee jopa Django Reinhardtin Hot Club  -yhtye.  

Mistral kuvaa saman nimistä myrskytuulta, jonka kourissa Ulf Wakenius oli Avignonin festarilavalla yhdessä laulaja Youn Sun Nahn kanssa. Tuuli meinasi puhaltaa esiintyjät lavalta. Ikimuistoinen hetki ja tuulen voima on aistittavissa nopeatempoisessa biisissä. Ericin scat-laulu täydentää kitaroiden tykitystä ja saa biisiin veikeyttä.

Beatlesien Eleanor Rigby saa hienon tulkinnan samoin kuin Simon &  Garfunkelin tunnetuksi tekemä Scarborough Fair. 

Levyssä ylimääräiseksi merkitty Help The Poor on kunnianosoitus tuntemattomaksi jääneelle, mutta monta tunnettua sävelmää kirjoittaneelle Charles Singletonille. Tuon biisin levytti muuten ensimmäiseksi itse B.B. King. Ericin laulunlahjat tulevat hyvin esiin tunteikkaassa tulkinnassa.

Ulf ja Eric Wakeniusta sekä John McLaughlinia yhdistää moni asia, muun muassa se, että he kaikki hallitsevat myös sähkökitaran. Sen myötä heidän plektratekniikkansa on kehittynyt ylivertaiseksi. Teknisen taituruuden lisäksi yhteistä on myös kyky saada sävellyksiin  uusia ulottuvuuksia niiden oivaltavalla tulkinnalla. 

Father and Son on mainio levy, jonka toivoisi löytävän tiensä jokaisen kitaransoiton ystävän levysoittimeen. (EK)

 

Ulf Wakenius, acoustic guitar, Eric Wakenius, acoustic guitar & vocals

Recorded by Lars Nilsson at Nilento Studios, Kållered (Gothenburg), September 3, 2016
Mixed and mastered by Lars Nilsson    

01. Intro: Birdland (excerpt) ( Joe Zawinul) 01:09
02. Irish Vagabond (Ulf Wakenius) 06:10
03. Meine schöne Heimat / Vem kann segla förutan vind ( traditional) 02:55
04. Mistral ( Ulf Wakenius) 05:24
05. Once Upon A Time In America ( Ennio Morricone) 03:08
06. Paco´s Delight (Ulf Wakenius) 3:37
07. Scarborough Fair ( traditional) 02:06
08. Dodge The Dodo / When God Created The Coffee Break ( Esbjörn Svensson, Dan Berglund & Magnus Öström) 03:53
09. Eleanor Rigby ( John Lennon & Paul McCartney) 04:55
10. Father And Son ( Cat Stevens: Yusuf Islam) 04:23
11. Birdland (Joe Zawinul) 6:44
12. Help The Poor ( Charles Singleton)

Takaisin

Artikkeli luettu 148 kertaa

Translate »