VEIN feat. Dave Liebman

Kuvat:

02.01.2013 19:45

UNIT RECORDS UTR 4384

Lemuria – Live

UNIT RECORDS UTR 4384

Arbenzin veljekset, pianisti Michael ja rumpali Florian, sekä basisti Thomas Lähns muodostavat sveitsiläisen trion, mikä tunnetaan nimellä VEIN.  He ovat soitelleet yhdessä muutaman vuoden ja saaneet luotua yhtenäisen kolmikon, missä on tasapainoisen hienoa imua ja vetovoimaa. Yhteispeli soljuu mukavan temperamenttisesti tyylistä toiseen. Heidän soittamansa jazz ammentaa virikkeitä standardien kautta menneistä ajoista. He ovat kuitenkin hyvin monipuolisia ja muokkaavat vanhaa myös lennokkailla nykypäivän jazzin aineksilla ja saavat näin soiton kuulostamaan hyvin modernilta. Lemuria – Live levyllä mukana on vierailijana Dave Liebman, jota voidaan pitää varsinkin sopraanosaksofonin soiton yhtenä aikakautemme parhaista. VEIN ja Liebman ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2009 alkaen.

Ikään kuin ennakoiden tulevaa on levyn aloituskappaleeksi valikoitunut vain pari kuukautta tämän levyn ilmestymisen jälkeen menehtyneen Dave Brubeckin kaunis balladinomainen, mutta hyvin letkeästi etenevä, In Your Own Sweet Way. Se ei kylläkään ole aivan sattumanvaraisesti levyllä ensimmäisenä, vaan Brubeck oli yksi yhtyeen ihailemista vanhoista legendoista. Brubeck oli myös Liebmanin suosikkeja ja piti tämän kappaleen valinnasta ja he olivat päättäneet esittää sen yhdessä.

Levyllä on kaksi yhtyeen omaa sävellystä. Varsinkin levyn nimikkokappale Lemuria, mikä on Michael Arbenzin kirjoittama, jauhaa kuin kivenmurskaaja sävelet säkenöimään tavalla, mikä ottaa kuulijansa mukaan tehokkaasti, iloisen herskyvästi. Evolution puolestaan on rumpali Florian Arbenzin sävellys, missä kyyti on huimaa, se etenee raikkaasti ja lennokkaasti hyvin vapaalla ilmaisulla. Tuntuu aivan siltä, että suuremmaksi osaksi siinä kuljetaan väkivalloin täysin improvisoidun soiton vapaata liitoa. Kolmikko pyörittää näyttävästi alkuun alimmaiset pahnat solmuun kunnes Liebman töräyttää mukaan vauhdikkaasti lisäpotkua. Siitä syntyy hieman rankanoloista, mutta nautittavaa menoa. Yhteistyö on jännittävän tiukkaa ja ennalta arvaamatonta. Dave Liebman kirjoitti aikoinaan Climbing-nimisen kappaleen Bobo Stensonille, mutta sitä ei kuitenkaan koskaan levytetty. Nyt se päätettiin ottaa mukaan tälle yhteiselle levylle. Siitä VEIN ja Dave tekivät yhteisen tutkimusmatkan, missä sekoittuu monenlaista elementtiä, hetkittäin balladimainen hidas kulku lähtee äkkiarvaamatta liukkaan irtonaiseen rehvasteluun palaten taas lopuksi pehmeään kuiskailuun.

Kaksi George Gerswinin tunnettu standardia täydentävät vanhaa perinnejazzia.  I Loves You Porgy, legendaarinen balladi sekä lopetuksena klassikko, Summertime, mikä puolestaan on saanut aivan uuden puvun ylleen. Kyllä sen tunnistaa, mutta sävellys kulkee tuimasti omia polkujaan kiitäen mutkissa täysin omissa kuvioissaan. Liebman vedättelee tenorillaan aivan huimia soolo-osuuksia, joissa sävelestä saa jotenkuten paikoitellen kiinni, mutta onhan tämä sovitus huippumoderni tähän kelkkaan. No, mikäs siinä onhan näitä erilaisia sovituksia tästä kappaleesta kuultu aikaisemminkin.

Levy on mukava kokonaisuus vanhaa ja uutta. Nuorekas ja tuore trio VEIN yhdessä konkaripuhaltaja Dave Liebmanin kanssa kulkevat jouhevasti yhteiseen hiileen puhaltaen seuraten toisiaan täsmällisesti. Nopeat rytmin vaihtelut ja uudenaikaiset vauhdikkaat käänteet tekevät levystä mielenkiintoisen.   (JKi)

Michael Arbenz: piano, Thomas Lähns: kontrabasso, Florian Arbenz: rummut, Dave Liebman: sopraano- ja tenorisaksofoni.

Liveäänitys: Agnes Minetto, Sunside klubi, Pariisi, 22. syyskuuta 2011 (raidat 1-4). Georg Bongartz, Altes Pfandhaus, Köln, 23. syyskuuta 2011 (raidat 5-6).

Miksaus ja masterointi: Hannes Kumke.

Kannen suunnittelu: Andy Loosli.

Kuvat: Emanuel Arbenz / Peewee Windmüller.

Julkaistu: 14.9.2012.

01.  In Your Own Sweet Way (Dave Brubeck) 9:02

02. Lemuria (Michael Arbenz) 11:57

03.  I Loves You Porgy (George Gershwin) 11:07

04.  Evolution (Florian Arbenz) 11:19

05.  Climbing (Dave Liebman) 9:38

06.  Summertime (George Gershwin) 12:04

Takaisin

Artikkeli luettu 798 kertaa

Translate »