Ville Lähteenmäki Utopia

Kuvat:

02.06.2020 17:01


Ville Lähteenmäki Utopia: Russian Body Language

Russian Body Language

Art FirstRecords 2020 – AFo91

Ville Lähteenmäki Utopia on viime vuonna perustettu kokoonpano joka on juuri julkaissut ensimmäisen levynsä Russian Body Language sadan julkaisun rajapyykin äskettäin saavuttaneella leimallisesti epäkaupallisella aina kiinnostavaa musiikkia julkaisevalla Art First -levymerkillä.

Lähteenmäen soitin tässä kokoonpanossa on bassoklarinetti, mutta kovin tavanomaisesta bassoklarinetismista ei ole kyse. Avausraita Jakki puhaltaa heti alkuun karstat pois varsin free jazz -henkisellä introlla jossa liikutaan Eric Dolphyn maisemissa, mutta Utopian musiikki paljastuu levyn edetessä paikoin meneväksi ja paikoin tunnelmalliseksi jazz-rockiksi. Tähän kontekstiin bassoklarinetti uppoaa yllättävän luontevan tuntuisesti. Toinen instrumentaation yllättävän toimiva soitin on Mikko Antilan vibrafoni joka on bändin hempeämmän puolen keskeinen tunnelmanluoja, mutta ei katoa täysin tummemmankaan paahdon hetkinä. Lauri Kallion kitara, Jon Petterssonin basso ja Joona Räsäsen rummut edustavat puolestaan ehkä tällaisen hieman kokeellisen jazzrockin perinteisempää kuvastoa, Kallion kitara tosin mainion moni-ilmeisesti The Last Dancen sankarillisesta tiluttelusta Tuplan tummaan mörinään.

Kaikesta epäkaupallisesta potentiaalistaan huolimatta tämä fyysisesti vain c-kasettina julkaistu levy on erinomaisen miellyttävää kuunneltavaa, homma toimii niin menevänä tykittelynä kuin seesteisenä herkistelynäkin. Suhteellisen pitkät raidat eivät koskaan tunnu tylsiltä ja eri vaihteita saadaan silmään mukavasti. Utopialla on tyylitajua joka näkyy erilaisten elementtien luontevana yhteensulautumisena.

Tämän vuoden levytarjonnasta nämä tulokkaat ovat yksi positiivisimmista uusista tuttavuuksista – suosittelen tutustumaan. (PV).

 

Ville Lähteenmäki – bassoklarinetti, Lauri Kallio – kitara, Mikko Antila – vibrafoni, Jon Pettersson – basso, Joona Räsänen – rummut.

Recording, mixing: Lauri Kallio
Mastering: Jarno Alho / Alho Audio Mastering

1. Jakki 08:29.
2. Blossom 06:46.
3. Empennage 08:42.
4. Lupa 01:06.
5. The Last Dance 09:36.
6. Tupla 11:28

Takaisin

Artikkeli luettu 266 kertaa

Translate »